Τετάρτη 22 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ
Αντιλαϊκά παζάρια με πυξίδα την ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων

Στα «σκαριά» βρίσκεται η νέα έκθεση «βιωσιμότητας» του ελληνικού κρατικού χρέους, που αναμένεται να ενσωματωθεί στην 5η έκθεση «ενισχυμένης εποπτείας» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ως βάση εκκίνησης για τα αντιλαϊκά παζάρια γύρω από την «αναθεώρηση» των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα στους κρατικούς προϋπολογισμούς των επόμενων ετών, ώστε να βρεθεί περισσότερος δημοσιονομικός χώρος για το κεφάλαιο. Και η λεγόμενη «βιωσιμότητα» άλλωστε αφορά την ικανότητα αποπληρωμής του κρατικού χρέους με ορίζοντα το έτος 2060, διάστημα για το οποίο σύμφωνα με παλαιότερες επεξεργασίες προβλέπονται «πλεονάσματα» ύψους 2,2% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση, σε συνδυασμό βέβαια με την κλιμάκωση των ιδιωτικοποιήσεων και των παρεμβάσεων που αφορούν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων.

Τα ζητήματα αυτά θα συζητηθούν στο πλαίσιο της 5ης «μεταμνημονιακής» «αξιολόγησης», που ξεκινά σήμερα στην Αθήνα με τους επικεφαλής των «θεσμών». Σε αυτό το φόντο, η κυβέρνηση ΝΔ βάζει στο «τραπέζι» την «απελευθέρωση δημοσιονομικού χώρου», έτσι ώστε να ξεδιπλώσει στη συνέχεια τις νέες παρεμβάσεις που αφορούν στον άξονα της ανταγωνιστικότητας.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο «οδικός χάρτης» που βάζει στα παζάρια η κυβέρνηση περιλαμβάνει:

-- Τη δυνατότητα μεταφοράς του υπερπλεονάσματος σε επόμενα έτη, ώστε η υπέρβαση του αντιλαϊκού στόχου για κάθε έτος να επιτρέπει την ισόποση μείωσή του την επόμενη χρονιά. Αυτό μεταφράζεται σε νέες παρεμβάσεις στήριξης της «επιχειρηματικότητας» με άνεση χρόνου. Σήμερα, τα αδιάθετα υπερπλεονάσματα (τα ποσά που υπερβαίνουν τον αντιλαϊκό στόχο) τοποθετούνται στο τέλος της κάθε χρόνιας στο «μαξιλάρι ασφαλείας», που με τη σειρά του διασφαλίζει την εξόφληση του κρατικού χρέους.

-- Την αξιοποίηση των επιστροφών κερδών από τα ελληνικά κρατικά ελληνικά ομόλογα για επενδύσεις, με στόχο την ενίσχυση των ρυθμών ανάκαμψης. Σε αυτό το πλαίσιο, τα παζάρια κυβέρνησης και ευρωπαϊκών «θεσμών» αφορούν στην επιλογή των επενδύσεων, κρατικών, ιδιωτικών ή και με τη μορφή συμπράξεων, οι οποίες και θα επιδοτούνται μέσω του νέου υπό διαμόρφωση μηχανισμού. Οι όποιες αποφάσεις αναμένονται μετά το κλείσιμο και της επόμενης 6ης «αξιολόγησης», δηλαδή με την εφαρμογή της γκάμας με τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα της τρέχουσας περιόδου. Θυμίζουμε ότι τα ποσά αυτά προέρχονται από τα «ακούρευτα» ελληνικά κρατικά ομόλογα, μετά την αναδιάρθρωση (PSI) του 2012, στο πλαίσιο της οποίας φόρτωσαν τα «σπασμένα» στα ασφαλιστικά ταμεία και στις λαϊκές πλάτες.

-- Τη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, που διαμορφώνονται σήμερα στο 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και μεσοσταθμικά στο 2,2% του ΑΕΠ για την περίοδο 2023-2060. Η κυβέρνηση έχει θέσει άτυπα το αίτημα αυτό και προτίθεται να το βάλει επίσημα στο «τραπέζι» των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς την περίοδο Απρίλη - Μάη και αφού προηγουμένως η Γιούροστατ θα έχει «πιστοποιήσει» την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Σε κάθε περίπτωση, οι παρεμβάσεις στον άξονα της ανταγωνιστικότητας των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων θα ενσωματωθούν στο υπό διαμόρφωση Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο 2020 - 2023. Στο κάδρο βρίσκεται η αντιλαϊκή στοχοθεσία για τα πλεονάσματα, σε συνδυασμό βέβαια με το ξετύλιγμα των νέων φοροελαφρύνσεων προς τους επιχειρηματικούς ομίλους που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Οικονομικών προχωρά σε κινήσεις διαχείρισης του κρατικού χρέους, με στόχο τη βελτίωση της λεγόμενης βιωσιμότητας. Σε αυτό το πλαίσιο, προχώρησε σε ανταλλαγή ομολόγων ύψους 3,3 δισ. που κατείχε η Εθνική Τράπεζα (με λήξεις μέχρι το 2026) με νέα ομόλογα 30ετούς διάρκειας και με κόστος δανεισμού 2,53%. Ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, δήλωσε ότι «η συναλλαγή επιφέρει περαιτέρω βελτίωση των δεικτών βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ