Τετάρτη 22 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΡΚΟ!
Πλατύ μέτωπο έμπρακτης στήριξης μπροστά στο συλλαλητήριο του Σαββάτου στην Αθήνα

Καθημερινή πολύμορφη δράση μέσα και έξω από το εργοστάσιο στη Λάρυμνα, στις πόλεις και τα χωριά της περιοχής

Καθημερινές οι συγκεντρώσεις στην πύλη του εργοστασίου στη Λάρυμνα (φωτ. από τη χτεσινή παρουσία του Εργατικού Κέντρου Λαμίας και της Ομάδας Γυναικών Λοκρών)
Καθημερινές οι συγκεντρώσεις στην πύλη του εργοστασίου στη Λάρυμνα (φωτ. από τη χτεσινή παρουσία του Εργατικού Κέντρου Λαμίας και της Ομάδας Γυναικών Λοκρών)
«Κάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ!» ετοιμάζονται να διαδηλώσουν με μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα το Σάββατο 25/1 οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση, μαζί με δεκάδες σωματεία και φορείς που έχουν δηλώσει «παρών» στον αγώνα ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για εκποίηση της εταιρείας, στην πάλη για την υπεράσπιση των θέσεων εργασίας, των εργασιακών δικαιωμάτων, του ορυκτού πλούτου της χώρας.

Το συλλαλητήριο θα ξεκινήσει στις 11 π.μ. από την Ομόνοια και θα συνεχιστεί με πορεία στο Σύνταγμα.

Για την ίδια μέρα τα επιχειρησιακά σωματεία της ΛΑΡΚΟ έχουν προκηρύξει 24ωρη απεργία.

Η Οργανωτική Επιτροπή του συλλαλητηρίου έχει καλέσει τον πρωθυπουργό, τους αρμόδιους υπουργούς, τους αρχηγούς των κομμάτων και τις κοινοβουλευτικές ομάδες να είναι παρόντες στη Βουλή, ώστε να συναντήσουν το Σάββατο αντιπροσωπεία τους.

Να βουλιάξει η Αθήνα από τους εργαζόμενους της Φθιώτιδας

Το κλαδικό Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας βρίσκεται καθημερινά στο πόδι, με περιοδείες στα τμήματα του εργοστασίου στη Λάρυμνα, εξορμήσεις στα χωριά και τις πόλεις, οργανώνοντας την κάθοδο στην Αθήνα.

Καθημερινά το κλαδικό και το επιχειρησιακό σωματείο συγκεντρώνουν συμμετοχές εργαζομένων που θα αναχωρήσουν το πρωί του Σαββάτου με λεωφορεία για το κέντρο της Αθήνας.


Στην πύλη του εργοστασίου στη Λάρυμνα βρέθηκαν χτες το μεσημέρι το Εργατικό Κέντρο Λαμίας, σωματεία της Φθιώτιδας και η Ομάδα Λοκρών της ΟΓΕ, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των εργαζομένων.

Ανάλογες συγκεντρώσεις, στη 1.30 μ.μ., στην πύλη, θα γίνουν σήμερα, αύριο και την Παρασκευή, με εκπροσώπους Ομοσπονδιών και Σωματείων της Αττικής.

«Το Εργατικό Κέντρο Λαμίας και τα σωματεία της δύναμής του δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για την επιτυχία του συλλαλητηρίου», τόνισε ο Αλέξης Αλεξόπουλος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, μιλώντας στους εργαζόμενους.

Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν επίσης τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Οικοδόμων, Τροφίμων και Τύπου - Χάρτου.

Το Εργατικό Κέντρο έχει ήδη δρομολογήσει λεωφορεία που θα αναχωρήσουν το Σάββατο (7 π.μ.) για την κινητοποίηση, ενώ με καθημερινές περιοδείες στους χώρους δουλειάς καλεί τους εργαζόμενους της Φθιώτιδας να διαδηλώσουν.

«Κανένας δεν πρέπει να λείψει. Το Σάββατο να βουλιάξει η Αθήνα από τους εργαζόμενους του νομού», τόνισε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου. Αναφερόμενος στα σχέδια της κυβέρνησης για διχοτόμηση - τριχοτόμηση, εκκαθάριση, εκποίηση της ΛΑΡΚΟ, επισήμανε ότι θα έχουν επιπτώσεις σε όλη την περιοχή, αφού στη ΛΑΡΚΟ συγκεντρώνεται σημαντικό ποσοστό των εργαζομένων στη βιομηχανία σε όλη τη Φθιώτιδα.

«Δεν είναι μόνο δική σας υπόθεση», σημείωσε ξεκαθαρίζοντας πως ο αγώνας για τις θέσεις εργασίας, τα εργασιακά δικαιώματα, τον ορυκτό πλούτο αφορά όλους τους εργαζόμενους. «Το πλατύ μέτωπο στήριξης των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ, που έχει ήδη διαμορφωθεί, μπορεί και πρέπει να γιγαντωθεί, μπορεί να αποτελέσει αφετηρία για ενιαίους μαχητικούς αγώνες με γνώμονα τα συμφέροντα των εργαζομένων σε κάθε κλάδο, σε κάθε χώρο δουλειάς», τονίζει το Εργατικό Κέντρο στην ανακοίνωσή του.

Τη συμπαράσταση της ΟΓΕ στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων μετέφερε η Χρυσάνθη Ζάρκα, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας και της Ομάδας Λοκρών. Η ανακοίνωση που μοιράζεται στους εργαζόμενους στο εργοστάσιο αλλά και στους κατοίκους της περιοχής, τους καλεί να γυρίσουν την πλάτη στην κυβερνητική προπαγάνδα που παρουσιάζει ως μονόδρομο τα αντεργατικά μέτρα για τη ΛΑΡΚΟ, ενώ τονίζει πως η εκποίηση ή το κλείσιμο της εταιρείας «θα φέρει ανεργία, συρρίκνωση του εισοδήματος των εργαζομένων της και των λαϊκών οικογενειών της γύρω περιοχής».

Χτες το πρωί, το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας και η Ομάδα Λοκρών της ΟΓΕ συζήτησαν με τους εκπαιδευτικούς και μαθητές στο Γυμνάσιο και το Λύκειο της Μαλεσίνας. Σε μια πόλη όπου ζουν δεκάδες οικογένειες εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ, κάλεσαν τους καθηγητές αλλά και τα 15μελή συμβούλια των μαθητών να αποφασίσουν τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο. Στη συνέχεια μοίρασαν ανακοινώσεις και συζήτησαν με εργαζόμενους στα γραφεία της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα και στα καταστήματα του οικισμού.

Οι εξορμήσεις στις πόλεις και τα χωριά της περιοχής και οι συναντήσεις με φορείς συνεχίζονται και τις επόμενες μέρες.

Επίκαιρη Ερώτηση από το ΚΚΕ

Τη χρηματοδότηση της ΛΑΡΚΟ από το κράτος, ώστε να συνεχιστεί η λειτουργία της, να αναπτυχθεί η παραγωγή της, καθώς και να ληφθούν άμεσα μέτρα εφαρμογής του Κανονισμού Μεταλλευτικών και Λατομικών Επιχειρήσεων (ΚΜΛΕ) για τη διασφάλιση της προστασίας του περιβάλλοντος και την ασφάλεια στην εργασία, ζητά το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Οικονομικών, επαναφέροντας τα αιτήματα που είχε θέσει με Ερώτηση προς τους αρμόδιους υπουργούς το προηγούμενο διάστημα σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος.

Οσον αφορά τους όρους δουλειάς και αμοιβής, το ΚΚΕ ζητά να καταργηθούν οι εργολαβίες, να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι, να καλυφθεί το οργανόγραμμα, να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, να διασφαλιστούν η μισθοδοσία και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απεργιακή συγκέντρωση - σταθμός στον 18μηνο αγώνα(10/6/2021)
Κλιμακώνουν τον δίκαιο αγώνα τους ενάντια στο διαλυτικό σχέδιο και τις απολύσεις(15/10/2020)
Αύριο το μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα(12/6/2020)
Καθημερινή δράση για την επιτυχία του συλλαλητηρίου για τη ΛΑΡΚΟ(21/1/2020)
Ανοιχτή σύσκεψη στις 8 Δεκέμβρη για τη ΛΑΡΚΟ(3/12/2019)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org