Τετάρτη 22 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΞΑΝΘΗΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Αντιπροσωπεία συνδικαλιστών στο εργοτάξιο όπου έχασε τη ζωή του εργάτης

Από τη συζήτηση των συνδικαλιστών με τους εργαζόμενους στο εργοτάξιο
Από τη συζήτηση των συνδικαλιστών με τους εργαζόμενους στο εργοτάξιο
Το εργοτάξιο της εταιρείας «ΑΚΤΩΡ» στο χωριό Δημάριο, όπου κατασκευάζεται το έργο του κάθετου άξονα Ξάνθης - Εχίνου - ελληνοβουλγαρικών συνόρων και το Σάββατο 11/1 έχασε τη ζωή του ο 23χρονος εργάτης Αντώνης Δέλλιος, επισκέφθηκε την Παρασκευή 17/1 αντιπροσωπεία συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ.

Η αντιπροσωπεία αποτελούνταν από τον Κώστα Βογιατζή, μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, τον Αναγνώστη Καραμπατζάκη και τον Αναστάση Γεωργιάδη, μέλη του ΔΣ και του Γενικού Συμβουλίου αντίστοιχα της Ομοσπονδίας Οικοδόμων.

Πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τους εργαζόμενους, όπου συζητήθηκαν οι συνθήκες δουλειάς στο συγκεκριμένο εργοτάξιο, αλλά και οι λόγοι του θανατηφόρου «ατυχήματος».

Οι εργαζόμενοι στο συγκεκριμένο εργοτάξιο δουλεύουν ανά δεύτερη βδομάδα και Σάββατο, αλλά και καθημερινά υπερωρίες 1 με 2 ώρες, στις οποίες εξαντλημένοι εξαναγκάζονται προκειμένου να συμπληρώσουν τα πενιχρά τους μεροκάματα.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Ξάνθης του ΠΑΜΕ, «η ίδια η ζωή αποδεικνύει πως δεν είναι τυχαίο που το 90% των ατυχημάτων γίνεται μετά το πέρας του ωραρίου, στις υπερωρίες».

Στη συζήτηση με τους εργαζόμενους αναδείχθηκε το ζήτημα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, για τους οικοδόμους, για τους χειριστές βαρέων οχημάτων, για τα ένσημα και τα μεροκάματα. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε από τη συζήτηση στα μέτρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία, στην ανάγκη ύπαρξης, σε καθημερινή βάση και όχι μία φορά τη βδομάδα, τεχνικού ασφαλείας και γιατρού εργασίας, όπως και της εκπαίδευσης του προσωπικού ανάλογα με την επικινδυνότητα του έργου και της εργασίας.

Στην ανακοίνωση τονίζεται πως από τη συζήτηση με τους εργάτες για τη στάση των διοικήσεων του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης και των Σωματείων Οικοδόμων Ξάνθης και Χειριστών, «για μία ακόμη φορά φάνηκε ότι οι πλειοψηφίες που τα ελέγχουν περνούν στο "ντούκου" τα εργατικά ατυχήματα και το συγκεκριμένο θανατηφόρο συμβάν, χωρίς καν να εκδώσουν μια ανακοίνωση, ενώ για το μόνο που ενδιαφέρονται είναι πώς θα κρατήσουν τις καρέκλες τους και θα διατηρούν σιγή ιχθύος στους εργασιακούς χώρους και τους συσχετισμούς υπέρ των συμβιβασμένων ηγεσιών».

Οι συνδικαλιστές μοίρασαν στους συναδέλφους τους την καταγγελία της Γραμματείας Ξάνθης του ΠΑΜΕ για το θανατηφόρο «ατύχημα» και το διεκδικητικό πλαίσιο της Ομοσπονδίας Οικοδόμων. Κάλεσαν τους εργαζόμενους σε οργάνωση, με ταξικό σωματείο, για τη λήψη μέτρων για την Υγεία και την Ασφάλεια, για την υπογραφή κλαδικών ΣΣΕ που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες και άλλες διεκδικήσεις.

Παράλληλα, η Γραμματεία Ξάνθης του ΠΑΜΕ τονίζει πως απαιτεί την άμεση διαλεύκανση των αιτιών του «ατυχήματος» και τον καταλογισμό των ευθυνών, τη λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας των εργαζομένων στο συγκεκριμένο εργοτάξιο, όπως και την άμεση στήριξη της οικογένειας του 23χρονου εργάτη.

«Ξεκαθαρίζουμε στην κυβέρνηση και στους επιχειρηματικούς ομίλους ότι οι εργαζόμενοι δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια περιμένοντας να γίνουν και άλλα ατυχήματα, για να αυγατίζουν τα κέρδη του κάθε επιχειρηματικού ομίλου», καταλήγει η ανακοίνωσή της.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org