Τετάρτη 22 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ»
Οι εργαζόμενοι να προτάξουν τα αιτήματά τους κόντρα στους εκβιασμούς και την τρομοκρατία

Την ανάγκη απέναντι στην ανασφάλεια που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι να προτάξουν τα αιτήματά τους για τα δεδουλευμένα, τις θέσεις εργασίας και τους όρους δουλειάς και αμοιβής, υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η «Συσπείρωση Εργατοϋπαλλήλων Ναυπηγείων Ελευσίνας».

Οπως εξηγεί, οι εργαζόμενοι βλέπουν την κλεψύδρα να αδειάζει καθώς στο τέλος Μάρτη τελειώνει η παράταση χρηματοδότησης του προγράμματος του Πολεμικού Ναυτικού και η εικόνα της επόμενης μέρας παραμένει θολή. «Η ανησυχία όλων μας είναι μεγάλη καθώς οι κυβερνήσεις αλλάζουν, οι μήνες περνάνε, οι υποσχέσεις φεύγουν κι εμείς είμαστε στο ίδιο σημείο», σχολιάζει.

Στην κατεύθυνση αυτή, χαιρετίζει την κινητοποίηση που έγινε την περασμένη βδομάδα στο υπουργείο Ανάπτυξης, φέρνοντας στο προσκήνιο την απληρωσιά, τις άθλιες συνθήκες εργασίας αλλά και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων που δεν αφορούν παρακάλια προς την κυβέρνηση να βρει επενδυτή, αλλά προτάσσουν τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων στην επόμενη μέρα του ναυπηγείου.

Η «Συσπείρωση Εργατοϋπαλλήλων» καταγγέλλει τη ΔΑΚΕ, η οποία, μετά την ανοιχτή απεργοσπασία τη μέρα της κινητοποίησης, συνεχίζει να παρουσιάζει τις πρωτοβουλίες και τα αιτήματα των εργαζομένων ως «αιτίες δημιουργίας αναταραχών ώστε να μην πραγματοποιηθεί η επερχόμενη επένδυση». Ενώ δείχνει τα δόντια της στους εργαζόμενους, με επιστολή της προς τον υπουργό η ΔΑΚΕ του πλέκει το εγκώμιο για τις προσπάθειές του να προχωρήσει η επένδυση της ΟΝΕΧ που «είναι για όλους μας η μόνη ελπίδα ώστε να μην οδηγηθούμε με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή».

«Οι επιλεκτικές κινητοποιήσεις ανάλογα την κυβέρνηση είναι η επιτομή του κομματικού συνδικαλισμού. Καλούμε όλους τους συνάδελφους να κλείσουν τα αυτιά τους και να απομονώσουν όσους λένε ότι οι κινητοποιήσεις μπαίνουν εμπόδιο. Καλλιεργούν την αναμονή και τον εφησυχασμό», σημειώνει η «Συσπείρωση» και προσθέτει: «Είναι οι ίδιοι που θα έρθουν μόλις τελειώσει το πρόγραμμα του Πολεμικού Ναυτικού και φύγουν τα πλοία, με τρομοκρατικά διλήμματα να μας πουν "ή δεχόμαστε οποιαδήποτε πρόταση μας φέρουν κυβέρνηση και επενδυτής ή το ναυπηγείο κλείνει"».

Στο ίδιο μήκος κύματος, η κυβέρνηση προσπαθεί να ρίξει στους εργαζόμενους και τις κινητοποιήσεις την ευθύνη για μια πιθανή αποτυχία του σχεδίου «εξυγίανσης», με τον υπουργό Ανάπτυξης να απειλεί τους εργαζόμενους πως στην περίπτωση αυτή «οι εργαζόμενοι θα μείνουν χωρίς δουλειά και τα ναυπηγεία θα προχωρήσουν σε εκκαθάριση».

«Η ιδιωτική πρωτοβουλία που ξεζούμισε και διέλυσε τα ναυπηγεία, τα έφερε σε τραγική κατάσταση, δημιούργησε δυσθεώρητα χρέη προς εργαζόμενους και Δημόσιο. Οι "νόμοι της αγοράς" που λέει το δελτίο Τύπου του υπουργείου, ο καπιταλιστικός τρόπος ανάπτυξης δηλαδή, που τον υπηρετεί πιστά και η ΝΔ, είναι η αιτία που κλείνουν τα εργοστάσια και όχι οι αγώνες των εργαζομένων. Αν ψάχνετε λοιπόν, κύριοι υπουργοί και εργοδότες, τον φταίχτη, σας λέμε να κοιταχτείτε στον καθρέφτη!», είναι η απάντηση της «Συσπείρωσης».

Καλεί τους εργαζόμενους να προχωρήσουν σε Γενική Συνέλευση και να οργανώσουν τον αγώνα τους με αιτήματα: Να πληρωθούν όλα τα δεδουλευμένα. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Καμία απόλυση. ΣΣΕ. Μέτρα υγείας και ασφάλειας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ