Τετάρτη 22 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΙΛΟΣ ΟΤΕ
Με τη σφραγίδα των εργαζομένων αποσύρθηκε απαράδεκτη συμφωνία εργατοπατέρων - εργοδοσίας

Η πλειοψηφία της διοίκησης της ΟΜΕ επιχείρησε να περάσει ως ΣΣΕ κείμενο που δεν περιέχει κανένα από τα βασικά αιτήματα της πολυήμερης απεργίας
Η πλειοψηφία της διοίκησης της ΟΜΕ επιχείρησε να περάσει ως ΣΣΕ κείμενο που δεν περιέχει κανένα από τα βασικά αιτήματα της πολυήμερης απεργίας
Η αποφασιστική στάση των εργαζομένων του ομίλου ΟΤΕ μέσα από τους χώρους δουλειάς, οι αγωνιστικές αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων και Τοπικών Διοικουσών Επιτροπών των σωματείων υποχρέωσαν χτες την πλειοψηφία της διοίκησης της Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΟΤΕ να πάρει πίσω το απαράδεκτο κείμενο - συμφωνία στο οποίο είχε καταλήξει με την εργοδοσία.

Το κείμενο αυτό, που η πλειοψηφία της ΟΜΕ είχε το θράσος να το φέρει στο χτεσινό ΔΣ για να γίνει ΣΣΕ, δεν περιλάμβανε κανένα από τα τρία βασικά αιτήματα για τα οποία οι εργαζόμενοι απήργησαν για 19 μέρες, τα οποία ήταν: Ενιαία ΣΣΕ σε όλο τον όμιλο με εξίσωση όλων των εργαζομένων προς τα πάνω, να παρθούν πίσω οι απολύσεις, αυξήσεις για όλους.

Το απαράδεκτο κείμενο συμφωνήθηκε με την εργοδοσία μεσάνυχτα Δευτέρας και το υπέγραψαν ο πρόεδρος (ΠΑΣΚΕ) και γραμματέας («Αγωνιστική Συνεργασία» / ΣΥΡΙΖΑ) της ΟΜΕ, ενώ το στήριξε και η ΑΚΕ ΠΑΣΕ. Στη συνέχεια όρισαν συνεδρίαση για χτες το μεσημέρι, με σκοπό την υπερψήφισή του.

Αμεση η αντίδραση των ταξικών δυνάμεων και η ανταπόκριση των εργαζομένων

Οι ταξικές δυνάμεις αντέδρασαν άμεσα: Η ΕΣΚ ΟΤΕ έβγαλε ανακοίνωση στις 2 το πρωί της Τρίτης προκειμένου να ενημερώσει τους εργαζόμενους, καλώντας τους να έρθουν στο ΔΣ της Ομοσπονδίας για να εμποδίσουν να ληφθεί μια τέτοια απόφαση, ενώ στη διάρκεια της μέρας απηύθυνε και άλλα καλέσματα.

Η ανταπόκριση των εργαζομένων ήταν άμεση. Στους χώρους δουλειάς υπήρξε αναβρασμός. Στα γραφεία της Ομοσπονδίας κατέφθασαν αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων και Τοπικών Διοικουσών που απέρριπταν το κείμενο και ήρθαν να προστεθούν σε αυτές που είχαν ήδη ληφθεί την προηγούμενη βδομάδα και όλες μαζί ζητούν να συνεχιστεί ο αγώνας. Αποφάσεις ήρθαν από τα Τεχνικά Τμήματα Λειτουργίας Πεδίου Πειραιά, Χαλανδρίου, Αμπελοκήπων, Αγίας Παρασκευής, Παγκρατίου, Πειραιά, Παλαιού Φαλήρου. Ακόμα από Καρδίτσα, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Λασίθι, Χανιά, Δωδεκάνησα, Βόλο, Κεφαλονιά, την Αποθήκη Σφαγείων (Θεσσαλονίκη), το τμήμα «Ολυμπία Ράδιο».

Η πλειοψηφία της ΟΜΕ προσπάθησε ανεπιτυχώς να αποφύγει την πίεση καθυστερώντας να ξεκινήσει τη συνεδρίαση 4 ολόκληρες ώρες, με την ελπίδα να φύγουν οι εργαζόμενοι που είχαν συγκεντρωθεί στα γραφεία. Η συνεδρίαση ξεκίνησε στις 6 το απόγευμα και ο πρόεδρος (ΠΑΣΚΕ) εισηγήθηκε την υπερψήφιση του κειμένου. Ακολούθησε η παραίτηση του γραμματέα («Αγωνιστική Συνεργασία» / ΣΥΡΙΖΑ), που υπενθυμίζεται ότι είχε συνυπογράψει το κείμενο.

Πετάνε στα σκουπίδια 19 μέρες απεργιακών κινητοποιήσεων!

Ο Αλέκος Περράκης, μιλώντας εκ μέρους της ΕΣΚ, τόνισε μεταξύ άλλων:

«Αυτό εδώ το κείμενο ως πρακτικό συμφωνίας πετάει στον κάλαθο των αχρήστων τις 19 μέρες απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων και ως τέτοιο πρέπει να επιστραφεί στην εργοδοσία.

Δεν έχει κανένα από τα τρία προαπαιτούμενα με τα οποία ξεκινήσαμε τη διαπραγμάτευση. (...) Δεν κάναμε 19 μέρες απεργία για να τα τινάξουμε τώρα όλα στον αέρα.

Το θέμα που θα πρέπει να συζητήσουμε σήμερα είναι πώς θα συνεχιστούν και θα κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις για να στριμώξουμε ακόμα πιο πολύ τη διοίκηση».

Ακολούθησαν και άλλες τοποθετήσεις και τελικά αποφασίστηκαν η απόσυρση του κειμένου, η διακοπή της συνεδρίασης και η συνέχισή της σήμερα το πρωί για την ανασύσταση της Εκτελεστικής Επιτροπής και για να συζητηθεί πώς θα συνεχιστεί ο αγώνας.

Οι όροι της απαράδεκτης συμφωνίας

Η ΕΣΚ στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η απαράδεκτη συμφωνία που επιχειρήθηκε να περάσει ως ΣΣΕ προβλέπει τα εξής:

Η νέα ΣΣΕ να ισχύει για 19 μήνες. Για όσους έχουν προσληφθεί πριν την 1/3/2015 (τους «παλιούς») προτείνει η μείωση -9,5%, που ισχύει σήμερα, να γίνει -4,5%. Στις 31/7/2021, όταν δηλαδή λήγει η ΣΣΕ, επιστροφή στο 8ωρο με -1%. Χωρίς διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Για τους εργαζόμενους που έχουν προσληφθεί μετά την 1/3/2015 (τους «νέους») προτείνει καθ' όλη τη διάρκεια της ΣΣΕ αύξηση 5,5% και όταν λήγει η ΣΣΕ επιπλέον 2%.

Με αυτό το κείμενο «οι φύλακες έχουν οριστικά απολυθεί, ανοίγοντας τις ορέξεις της εργοδοσίας και για άλλες κατηγορίες εργαζομένων το επόμενο διάστημα. Δεν δίνονται αυξήσεις ούτε στους εργαζόμενους που έχουν προσωπική διαφορά, ούτε στους "παλιούς" εργαζόμενους (...) για τους νέους η αύξηση που προβλέπεται είναι ψίχουλα. Παραδίδει στην εργοδοσία τον όρο της διασφάλισης των θέσεων. Επίσης, η εργοδοσία δεν δεσμεύθηκε για διαπραγμάτευση ΣΣΕ στις θυγατρικές του ομίλου».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org