Τρίτη 19 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
46η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
Συγκλονιστική σε όγκο και παλμό η πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία

Χειροκροτήματα εισέπραττε απ' όπου περνούσε το μπλοκ των νέων στρατευμένων
Χειροκροτήματα εισέπραττε απ' όπου περνούσε το μπλοκ των νέων στρατευμένων
Με μια συγκλονιστική σε όγκο και παλμό πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία, άνθρωποι όλων των ηλικιών τίμησαν τα 46 χρόνια από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, αναδεικνύοντας τον πραγματικό χαρακτήρα της εξέγερσης και των μηνυμάτων της.

«Οχι στα σχέδια κυβέρνησης και ιμπεριαλιστών - Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών - Αποδέσμευση από ΝΑΤΟ και ΕΕ», το κεντρικό σύνθημα στο πανό της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής στην κεφαλή της πορείας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, στην οποία συμμετείχε πολυμελής αντιπροσωπεία του ΠΓ και της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Από νωρίς το απόγευμα, οι Οργανώσεις του Κόμματος και οι αντίστοιχες νεολαιίστικες από όλη την Αττική είχαν κατακλύσει την οδό Σταδίου, στις καθορισμένες προσυγκεντρώσεις.

Ξεχωριστή στιγμή, όταν το σύνθημα «Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλειά», άρχισε να απλώνεται στην οδό Σταδίου και οι διαδηλωτές παραμέριζαν, για να περάσουν μέσα σε χειροκροτήματα ένστολοι στρατευμένοι και να πάρουν θέση στην πορεία με το δικό τους πανό, στο οποίο αναγραφόταν «Οχι στην καταστολή, έξω το ΝΑΤΟ και οι Αμερικανοί».

Με την ιδιαίτερα μαζική συμμετοχή, με τη ζωντάνια και τα συνθήματά τους, οι διαδηλωτές ανέδειξαν την ιδιαίτερη σημασία του φετινού γιορτασμού του Πολυτεχνείου, σε μια περίοδο ενίσχυσης της στρατιωτικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ που επεκτείνεται σε όλα τα επίπεδα, συνέχισης και έντασης της επίθεσης στα εργασιακά δικαιώματα, στο δικαίωμα στην απεργία, επέκτασης της ιδιωτικοποίησης της Ανώτατης Εκπαίδευσης και του χτυπήματος των δικαιωμάτων των φοιτητών, με παράλληλη ένταση της καταστολής.

Με το δικό του μπλοκ διαδήλωσε το ΠΑΜΕ
Με το δικό του μπλοκ διαδήλωσε το ΠΑΜΕ
«Οι ιμπεριαλιστές τη Γη ξαναμοιράζουν, με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν», «Το Πολυτεχνείο ζει, έξω οι Αμερικανοί», «Φτώχεια, πολέμοι, ξεριζωμός, αυτός είναι ο καπιταλισμός» από τα συνθήματα που καταδείκνυαν τον υπεύθυνο για τη δυστυχία που βιώνουν οι λαοί, που δήλωναν πως οι λαοί δεν μπορούν να «ματώνουν» για τα κέρδη. Δίπλα στα παραπάνω, μια σειρά από συνθήματα εξέφραζαν την αλληλεγγύη στους λαούς που βιώνουν την ένταση της επίθεσης και που αντιστέκονται: «Χιλή, Συρία, Βολιβία, ματώνουν οι λαοί να τρώνε τα θηρία». Χιλιάδες νέοι και νέες έστειλαν μήνυμα διεθνιστικής αλληλεγγύης, κρατώντας δίπλα στις κόκκινες σημαίες πικέτες που καταδίκαζαν τα πραξικοπήματα και την καταστολή που αντιμετωπίζουν οι λαοί της Βενεζουέλας, της Βολιβίας, του Εκουαδόρ, της Χιλής.

Ιδιαίτερα μαζικά ήταν τα μπλοκ των κλαδικών Οργανώσεων του Κόμματος. Ενώ δυναμικό «παρών» έδωσε, για μια ακόμα φορά, η νεολαία με χιλιάδες να ενώνουν τις φωνές τους στα αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα. Ιδιαίτερα μαζικό ήταν το μπλοκ των φοιτητών με το πανό της Οργάνωσης Σπουδάζουσας να αναγράφει «Διδασκόμαστε, συνεχίζουμε, για την ανατροπή». «Ούτε σε ξερονήσια, ούτε σε φυλακές, ποτέ τους δεν λυγίσανε οι κομμουνιστές», «Αγώνας, ρήξη, ανατροπή, η Ιστορία γράφεται με πάλη ταξική», «Ισχυρό ΚΚΕ - αντεπίθεση λαέ», συνθήματα που τιμούν την Ιστορία και τους αγωνιστές του Κόμματος και δείχνουν το δρόμο της ανατροπής για τη λαϊκή εξουσία.


Στο μπλοκ των φοιτητικών Συλλόγων ακούστηκαν, επίσης, μια σειρά από συνθήματα ενάντια στην κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.

Με το δικό του πανό διαδήλωσε το ΠΑΜΕ, στέλνοντας μήνυμα πως ο λαός δεν μπαίνει «σε δεσμά και γύψο», καλώντας τους εργαζόμενους «στο δρόμο του Νοέμβρη» και σε ξεσηκωμό.

Τα συνθήματα δυνάμωσαν όταν λίγο πριν από τις 7 μ.μ. η κεφαλή της πορείας πλησίαζε στην αμερικάνικη πρεσβεία. Οι διαδηλωτές έκαψαν σημαίες των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, καταδικάζοντας τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε βάρος των λαών. «Εξω το ΝΑΤΟ, να φύγουνε οι βάσεις, καμιά συμμετοχή στις επεμβάσεις», «Το Πολυτεχνείο ζει, έξω οι Αμερικανοί», «Κλείστε τις βάσεις και τα στρατηγεία, φύγετε από δω, πάρτε και την πρεσβεία», «Ούτε γη, ούτε νερό, στους φονιάδες των λαών», ήταν τα συνθήματα που επαναλάμβαναν τα μπλοκ καθώς επί μισή ώρα περίπου - ενδεικτικό της μαζικότητας της πορείας - περνούσαν μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ.


Στην κεφαλή της μεγάλης πορείας το πανό της ΚΟΑ του ΚΚΕ
Στην κεφαλή της μεγάλης πορείας το πανό της ΚΟΑ του ΚΚΕ

Δυο σημαίες, της ΕΕ και των ΗΠΑ παραδόθηκαν στην πυρά συμβολικά έξω από την πρεσβεία
Δυο σημαίες, της ΕΕ και των ΗΠΑ παραδόθηκαν στην πυρά συμβολικά έξω από την πρεσβεία




Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ