Τρίτη 19 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Να καταργηθεί το άρθρο 86 και οι υπουργοί να λογοδοτούν όπως όλοι στη Δικαιοσύνη

-- Πάμε τώρα στο άλλο, μεγάλο θέμα της βδομάδας, που είναι η κατάθεση του Κ. Φρουζή στην προανακριτική για τον ρόλο του κ. Παπαγγελόπουλου, δεν είναι για τη «Νοβάρτις» η προανακριτική, να το θυμόμαστε αυτό...

-- Εμείς έχουμε σταθερή θέση, θεωρούμε επειδή οι επιτροπές της Βουλής είναι επιτροπές που απαρτίζονται από εκλεγμένους βουλευτές που ανήκουν στις ΚΟ των κομμάτων, άρα τα κόμματα, οι ΚΟ έχουν την ευθύνη να ορίσουν ποιος θα τους εκπροσωπήσει. Τώρα, αν κάποια ΚΟ θεωρεί ότι κάποιος μπορεί να ερωτηθεί κιόλας, να είναι δηλαδή στη θέση του μάρτυρα, τη μέρα εκείνη θα μπορούσε να ερωτηθεί και να μην είναι ερωτών.

-- Δεν υπάρχει σύγκρουση;

-- Οχι, διότι κοιτάξτε να δείτε δεν είναι δικαστήριο η επιτροπή της Βουλής. Εξετάζει τους μάρτυρες για να δει τα στοιχεία αυτά, τα οποία καταγράφονται. Αυτοί που ρωτάνε, επίσης, είναι οι εκπρόσωποι των κομμάτων, αν δεν είναι ο ένας θα ρωτήσει ο άλλος. Αρα, λοιπόν, αυτό ισχύει για όλα τα κόμματα, γι' αυτό κρατήσαμε την ίδια θέση, ενώ είδαμε ο ΣΥΡΙΖΑ απ' τη μια έλεγε, υπερασπιζόμενος τους δικούς του, ότι «τα κόμματα πρέπει να ορίζουν τους εκπροσώπους τους» και μετά έβαλε ο ίδιος ζήτημα απ' τη ΝΔ να εξαιρεθούν άλλοι. Ηξεις αφήξεις είναι σ' αυτά τα ζητήματα. Εχω να πω το εξής και για τον κ. Φρουζή...

-- Αν σας διαφώτισε, εμένα αυτή είναι η ερώτησή μου.

-- Αυτά που είπε ο κ. Φρουζής δίνουν το δικαίωμα στον ΣΥΡΙΖΑ να φαίνεται δικαιωμένος και στη ΝΔ να φαίνεται εκείνη δικαιωμένη. Και να σας πω το εξής, ο κ. Φρουζής, υπερασπιζόμενος τη φαρμακοβιομηχανία του, αυτό έκανε. Υπερασπίστηκε την κερδοφορία, την πώληση των προϊόντων του και γι' αυτό έκανε επαφές και με κυβερνητικά στελέχη όλων των κομμάτων απ' όσα έχουν κυβερνήσει! Αυτό είπε ο κ. Φρουζής στην ουσία και αυτό κάνουν τέτοιου είδους υπάλληλοι αυτών των εταιρειών.

-- Εδώ όμως η προανακριτική έχει συσταθεί, για να διερευνήσει αν όντως παρενέβη ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης ο κ. Παπαγγελόπουλος. Κι έρχεται ο κ. Φρουζής και δείχνει την κ. Τουλουπάκη και λέει ότι με πίεσε να κατονομάσω πολιτικά πρόσωπα.

-- Σύμφωνοι. Κοιτάξτε να δείτε, για να μη γίνουμε εμείς εδώ προανακριτική επιτροπή, ο καθένας κατονομάζει, τα στοιχεία αυτά θα αξιολογηθούν. Εμείς λέμε όσο γίνεται να πάει σε βάθος η έρευνα και να αποκαλυφθούν οι ευθύνες, όμως το ζήτημα είναι το εξής, αυτό που είπε το ΚΚΕ. Εάν δεχόντουσαν οι κυβερνητικές πλειοψηφίες, πριν του ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα της ΝΔ, την πρόταση του ΚΚΕ να αλλάξει στη συνταγματική αναθεώρηση ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, θα λυνόταν το ζήτημα. Δεν έχει καμιά δουλειά η Βουλή να γίνεται προανακριτική επιτροπή, να γίνεται δικαστήριο, να ρυθμίζει όλα τα ζητήματα, τα οποία πρέπει να φύγουν απ' την αρμοδιότητα της Βουλής. Οι υπουργοί πρέπει να ελέγχονται και να λογοδοτούν απ' τη Δικαιοσύνη όπως και ο κάθε Ελληνας πολίτης, δεν έχουν τίποτα παραπάνω οι υπουργοί ούτε κέρατα, ούτε παράσημα διαφορετικά σε σχέση με τον απλό πολίτη.

-- Αρα δεν έχουν πολιτική ασυλία, λέει το ΚΚΕ.

-- Βεβαίως να μην έχουν καμία, διότι τι πάει να πει είσαι υπουργός, κύριε; Πρέπει να ελέγχεσαι ακόμα πιο αυστηρά κι απ' τον απλό πολίτη. Ο απλός εργάτης, ο αγρότης, ο επαγγελματίας κυνηγιέται για ψύλλου πήδημα. Και εδώ έχεις τον υπουργό ο οποίος χειρίζεται σοβαρά ζητήματα να έχει ασυλία και δεν μπορεί η Δικαιοσύνη να τον παραπέμψει. Οπως επίσης, μαζί με αυτό για τη συνταγματική αναθεώρηση, η Δικαιοσύνη πρέπει να σταματήσει να διορίζεται απ' την εκάστοτε κυβερνητική πλειοψηφία. Οταν διορίζεις τον δικαστικό και με πολιτικά, κομματικά κριτήρια, όποιος σου κάνει ή όποιον θεωρείς υποκειμενικά εσύ, μπορείς να παρεμβαίνεις και πιο εύκολα. Και γίνεται παρέμβαση, δεν χρειάζεται να το πούμε, το ξέρει ο ελληνικός λαός. Είναι κοινή πεποίθηση ότι όχι μόνο γίνονται παρεμβάσεις, αλλά γίνονται και χοντρές στο έργο της Δικαιοσύνης απ' τους εκάστοτε υπουργούς.

-- Τελειώνει το άρθρο 86, καθώς όλοι ψήφισαν ότι πρέπει να αλλάξει, άρα λοιπόν ούτως ή άλλως θα αλλάξει, άρα λοιπόν ό,τι πάθαμε πάθαμε...

-- Εχουμε κάνει κριτική σ' αυτό. Στην ουσία, η μικρή υποτίθεται βελτίωση, που εμπεριέχει η πρόταση των άλλων κομμάτων, δεν λύνει το βασικό πρόβλημα ότι πρέπει να τελειώσει, να καταργηθεί αυτό το άρθρο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ