Τρίτη 19 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Η μεγαλύτερη αντιιμπεριαλιστική πορεία των τελευταίων ετών

MotionTeam

Με τη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση, τη μεγαλύτερη των τελευταίων χρόνων, ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Κυριακής, στη Θεσσαλονίκη, ο αγωνιστικός γιορτασμός της 46ης επετείου του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου. Χιλιάδες εργαζόμενου λαού και νεολαίας ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΣΦΕΑ. Πήραν τη θέση τους πίσω από τα πανό των ταξικών σωματείων και των φοιτητιτών συλλόγων, των φορέων του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος και διαδήλωσαν μαχητικά, μαζικά. Ιδιαίτερα μαζικό ήταν το μπλοκ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Ξεχώρισε το μεγάλο μπλοκ των χιλιάδων φοιτητών που έδωσαν το «παρών» στο κάλεσμα των δεκάδων φοιτητικών συλλόγων και συγκρότησαν το πιο μεγάλο φοιτητικό συλλαλητήριο των τελευταίων χρόνων. Αυτή η πολύ μεγάλη και μαχητική συμμετοχή είναι αποτέλεσμα των μαζικών διαδικασιών των συλλόγων όλο το προηγούμενο διάστημα, που επιτεύχθηκε από τον πανελλαδικό συντονισμό των 79 φοιτητικών συλλόγων και από τον συντονισμό, το Σάββατο 16/11, 20 φοιτητικών συλλόγων στη Θεσσαλονίκη. Η μαζική συμμετοχή εκφράστηκε και στις πολύμορφες εκδηλώσεις που έγιναν στο πλαίσιο της τριήμερης κατάληψης, που έληξε με την έναρξη της πορείας και αφού οι χώροι της Πολυτεχνικής καθαρίστηκαν από ομάδες φοιτητών με ευθύνη των συλλόγων.

Στην κεφαλή της πορείας, το βηματισμό έδιναν αντιδικτατορικοί αγωνιστές που κρατώντας το πανό του ΣΦΕΑ σάλπιζαν το μήνυμα: «Το Πολυτεχνείο μας καλεί, αγώνας, ρήξη, ανατροπή».


MotionTeam

Ακολουθούσαν τα μπλοκ της ΕΔΥΕΘ, της Επιτροπής Αγώνα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας, με συνθήματα ενάντια στις βάσεις και τα πυρηνικά. Μέσα από τα πανό και τα συνθήματα εκφράστηκε η αλληλεγγύη στο λαό της Βολιβίας, στους λαούς που βρίσκονται το στόχαστρο των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και στα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων.

Εντύπωση έκανε το μπλοκ των νέων στρατευμένων που διαδήλωσαν ένστολοι «Το Πολυτεχνείο ΖΕΙ. Εξω το ΝΑΤΟ και οι Αμερικανοί».

Η νεολαία έδινε τον ρυθμό με τα πανό των φοιτητικών συλλόγων του ΑΠΘ και του ΠΑΜΑΚ. «ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, τέσσερα μνημόνια για την πλουτοκρατία», «οι ιμπεριαλιστές τη Γη ξαναμοιράζουν, με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράσσουν», «σεισμός σεισμός συντονισμός, θα είναι η απάντηση από εδώ και εμπρός», βροντοφώναζαν. Μαζί τους και οι Κύπριοι φοιτητές με το πανό της «ΔΚΚΦ Προοδευτικής».

Μαζική και πολύ μαχητική ήταν και η συμμετοχή των μαθητών, που πήραν τη θέση τους πίσω από το πανό της Συντονιστικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης και των σχολείων τους και διαδήλωναν: «Η νέα γενιά έχει ιδανικά, ούτε ξεπουλιέται ούτε προσκυνά», «η μόρφωση δεν είναι κονσέρβα να πουλιέται, δικαίωμά μας είναι με αγώνες κατακτιέται», «δώστε λεφτά για την Παιδεία, πουλήστε κανένα πύραυλο να πάρουμε βιβλία».


MotionTeam

Ακολουθούσε το κεντρικό πανό του ΠΑΜΕ να καλεί «ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών» και στη συνέχεια οι εργάτες συγκροτημένα με τα πανό και τις σημαίες των σωματείων τους. Με τα πανό και τις σημαίες τους, συγκροτημένα διαδήλωσαν και οι γυναίκες που συσπειρώνονται στους Συλλόγους της ΟΓΕ.

Ιδιαίτερα δυνατή στιγμή ήταν εκείνη που εξελίχθηκε όταν η διαδήλωση σταμάτησε μπροστά στο αμερικάνικο προξενείο, με τα συνθήματα να δονούν την ατμόσφαιρα: «Αυτοί σκοτώσαν Λαμπράκη - Μπελογιάννη, φονιάδες των λαών Αμερικάνοι», «ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών». Μια ομάδα νεολαίων με τα σπρέι στα χέρια άρχισε να γράφει συνθήματα στο πεζοδρόμιο μπροστά στο Προξενείο.

Τρεις φοιτήτριες, του τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του ΠΑΜΑΚ, ξεμάκρυναν από το πανό του Συλλόγου τους και από την ντουντούκα άρχισαν να τραγουδούν το «Ακορντεόν» του Μάνου Λοΐζου. Το τραγούδι, σαν σύνθημα, άρχισε να περνάει από στόμα σε στόμα, ώσπου ο στίχος «δεν θα περάσει ο φασισμός» ακούστηκε μυριόστομα.

Η πορεία συνεχίστηκε μέχρι το Αγαλμα Βενιζέλου, με τα συνθήματα να καταγγέλλουν την εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και να απαιτούν «οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλειά».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ