Τρίτη 19 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Με οδηγό τη Συμφωνία των Πρεσπών για τα Δυτ. Βαλκάνια

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να βάλει πλάτη στην «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» των Δυτ. Βαλκανίων, αξιοποιώντας ως εργαλείο και τη ΝΑΤΟικής κοπής Συμφωνία των Πρεσπών, επιβεβαίωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση της Σερβίας.

Οπως είπε: «Θα θέλαμε - θέλουμε, αυτή είναι η πολιτική μας - τα Δυτικά Βαλκάνια να γίνουν μέλη της ΕΕ (...) Ως εκ τούτου, προσπαθούμε, όσο είναι δυνατόν, για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων, της Βόρειας Μακεδονίας, της Αλβανίας και ειδικότερα της Σερβίας».

Στηλιτεύοντας το γεγονός ότι στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Τίρανα και Σκόπια δεν έλαβαν ημερομηνία για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αλλά και προαναγγέλλοντας σχετικές «πρωτοβουλίες» προς αυτήν την κατεύθυνση ο Δένδιας έκρινε ότι «το ζήτημα έχει καθυστερήσει (...) Αλλά και πάλι πιστεύω ότι θα γίνει».

Σε αυτό το πλαίσιο, ερωτηθείς ειδικά για τη Συμφωνία των Πρεσπών, τόνισε ότι η κυβέρνηση ΝΔ θα την «σεβαστεί»: «Αυτό το δηλώνουμε ανοικτά και ξεκάθαρα στη Βόρεια Μακεδονία. Θα πάω στα Σκόπια την επόμενη εβδομάδα (...) Νομίζω ότι η Βόρεια Μακεδονία θα βρει στο πρόσωπο της Ελλάδας τον καλύτερο φίλο που θα μπορούσε να έχει ποτέ», πρόσθεσε.

Υπογράμμισε, εξάλλου, ότι «όσον αφορά την Ελλάδα, η συμφωνία είναι απόλυτα "σώα και αβλαβής". Σεβόμαστε πάντα ό,τι έχουμε υπογράψει, ανεξάρτητα από αυτό που πιστεύαμε πριν (...) Και επιτρέψτε μου να πω ότι θα πρέπει να κοιτάξουμε τη συνολική εικόνα. Αυτό που είναι σημαντικό δεν είναι η διαφορά μεταξύ της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας, μεταξύ της Ελλάδας και της Αλβανίας. Το θέμα είναι ότι αυτό που θα είναι χρήσιμο για όλη την περιοχή, για τα Δυτικά Βαλκάνια και την Ευρώπη, είναι η ανάπτυξη μιας σχέσης συνεργασίας με αυτές τις χώρες. Και πιστεύω ότι κάναμε μια καλή αρχή με τη Βόρεια Μακεδονία. Το σημαντικό είναι να καταλάβουν ότι πρέπει να σεβαστούν τη συμφωνία», κατέληξε.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ