Τρίτη 19 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ναι στη διευκόλυνση των Ελλήνων του εξωτερικού, όχι στην αλλοίωση του εκλογικού σώματος

-- Η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού. Εδώ ο ρόλος του ΚΚΕ είναι καθοριστικός και το αναγνωρίζουν όλοι. Ποια είναι η εκτίμησή σας, θα συμφωνήσετε τελικώς, βρίσκεστε σε ένα δρόμο προς τη συμφωνία;

-- Καταρχήν να σχολιάσω τα περί καθοριστικού ρόλου. Το ΚΚΕ δεν θεωρεί ούτε ότι είμαστε ρυθμιστές, όπως λένε ή γράφουν διάφοροι, ούτε ότι είμαστε απορρυθμιστές του ζητήματος. Εμείς είπαμε από την αρχή το εξής: Πρέπει να διευκολυνθούν οι Ελληνες μετανάστες, εργαζόμενοι, επιστήμονες, φοιτητές, οικογενειάρχες που ζουν στο εξωτερικό - γιατί φύγανε από την Ελλάδα γιατί δεν είχαν δουλειά, ψάχνανε μια καλύτερη μοίρα, για διάφορους τέλος πάντων λόγους, είτε για να σπουδάσουν. Στις εκλογικές αναμετρήσεις να εκφράζουν τη γνώμη τους εφόσον η πολιτική που ασκείται από την κυβέρνηση, που βγαίνει και από τη διάταξη που παίρνουν τα κόμματα στο πολιτικό σκηνικό, επηρεάζει και αυτούς κοινωνικά, οικονομικά, πολιτικά κ.λπ. Να έχουν δικαίωμα λόγου μέσω της ψήφου τους. Αυτό ήταν το ζήτημα. Και σ' αυτό συμφωνούμε. Και πρέπει αυτή η ψήφος να μετρά όπως και των υπόλοιπων Ελλήνων πολιτών.

Από κει και πέρα όμως είπαμε το εξής: Επειδή στην Ελλάδα δυστυχώς ισχύει και συνταγματικά το αναχρονιστικό «δίκαιο του αίματος», που σημαίνει ότι άμα μια προ-προ-προγιαγιά, προ-προ-προ-παππούς από το 1800 ήταν ελληνικής καταγωγής, τότε έχει δικαίωμα απόκτησης ιθαγένειας λόγω αίματος και ο τέταρτης, πέμπτης γενιάς...

-- Κι αν έχει κι ένα εξοχικό που έρχεται τα καλοκαίρια εδώ, άρα υποβάλλει φορολογική...

-- Είναι τέτοια ζητήματα, επίσης πρέπει να υπάρχει ενεργό ΑΦΜ, να υπάρχουν μια σειρά τέτοια ζητήματα....

-- Ενεργό, γιατί ΑΦΜ μπορεί να δημιουργήσει έχοντας ένα εξοχικό, έρχεσαι 15 μέρες το χρόνο, πληρώνεις ΕΝΦΙΑ, έχεις ΑΦΜ, αλλά δεν ξέρεις τι γίνεται στην Ελλάδα, μπορεί να μην ξέρεις ποιος είναι ο πρωθυπουργός της χώρας...

-- Για να φτάσω στο διά ταύτα, διότι τώρα δεν είμαστε στην πρώτη φάση, όπου τα κόμματα εξέθεταν τις απόψεις τους, τώρα έχουμε την πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, έχει μοιραστεί στα κόμματα, τη μελετάμε. Ομως η πρώτη μελέτη που έχουμε κάνει μέχρι στιγμής - φυσικά θα τοποθετηθούμε οριστικά όταν έρθει κανονικά η διαδικασία στις Επιτροπές και στην Ολομέλεια - η πρώτη ανάγνωση είναι ότι δεν καλύπτει αυτές τις προϋποθέσεις που είχαμε βάλει έτσι ώστε να μην αλλοιώνεται το εκλογικό σώμα.

-- Δηλαδή σε ποια ζητήματα;

-- Είναι πάρα πολλά τα ζητήματα, έχουν σημασία και οι διατυπώσεις, τώρα δεν την έχω εδώ μπροστά μου. Αλλά αυτό γι' αυτά που σας έλεγα πριν, το ενεργό ΑΦΜ για παράδειγμα ή το πόσα χρόνια και πώς αποδεικνύεται πως έζησες στην Ελλάδα ή πόσα χρόνια λείπει κάποιος, το πώς γίνεται η διαδικασία με τα εκλογικά τμήματα και αν εξασφαλίζεται ο έλεγχος και της αυτοπρόσωπης παρουσίας αλλά και του να μη γίνει νοθεία και αλλοίωση του εκλογικού σώματος. Και μια σειρά ζητήματα αντισυνταγματικότητας που μπορεί να εγερθούν, διότι δεν είναι σαφείς οι διατυπώσεις για τις αλλαγές στο άρθρο 54, υπάρχει και το άρθρο 51, μη μείνουμε όμως τώρα στις διατυπώσεις.

Πάγια η θέση του ΚΚΕ υπέρ της απλής ανόθευτης αναλογικής

-- Οχι, είστε πολύ σαφής, το ξέρετε πολύ καλά το ζήτημα....

-- Σας λέω όμως διάφορες πλευρές, όπως επίσης και το ζήτημα του εκλογικού νόμου ή του πλαφόν, το οποίο στην ουσία μένει ανοιχτό και συνταγματικά και νομικά με την κατάθεση του νομοσχεδίου αυτού. Δεν θα ανοίξει τώρα, αλλά αφήνει ανοιχτό για το επόμενο διάστημα - σε κάποιους μήνες, σε ένα χρόνο, δύο χρόνια - να αλλάξει το πλαφόν, να μεγαλώσει, που σημαίνει ανισοτιμία της ψήφου. Δεν λέω μόνο το γενικό πλαίσιο, με το οποίο διαφωνούμε και με τη ΝΔ και με τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί νοθεύουν την απλή αναλογική, δηλαδή τη γνήσια έκφραση της αποτύπωσης της ψήφου και το εκλογικό αποτέλεσμα.

-- Εσείς είστε υπέρ της αλλαγής έστω κι αυτής της απλής αναλογικής;

-- Οχι, είμαστε υπέρ της καθιέρωσης απλής αναλογικής και ανόθευτης.

-- Ομως η κυβέρνηση θα φέρει σύμφωνα με τις εξαγγελίες της την πρόταση της αλλαγής του υφιστάμενου εκλογικού συστήματος, το οποίο αν δεν αλλάξει θα ισχύσει από τις επόμενες εκλογές. Εσείς τι θα κάνετε εκεί;

-- Γι' αυτό το θέτω αυτό. Και γι' αυτό το συνδυάζω και με το νομοσχέδιο που έρχεται για την ψήφο των αποδήμων, διότι έχουμε, από τη μια, αλλαγή του εκλογικού σώματος, το οποίο μεγαλώνει, αλλά παραμένει η ανισοτιμία της ψήφου των Ελλήνων πολιτών και μάλιστα με το ενδεχόμενο να αλλάξει προς το χειρότερο, όχι μόνο από την ψήφο των αποδήμων αλλά και από το εκλογικό σύστημα που θα φέρει η ΝΔ.

-- Εσείς θα καταψηφίσετε την πρόταση που θα φέρει η κυβέρνηση;

-- Ναι, όμως θα το δούμε αυτό συγκεκριμένα. Η τοποθέτησή μου, για να έχετε καθαρή άποψη, είναι ότι είναι βασικά αρνητική, έτσι όπως έχουμε δει το σχέδιο νόμου.

-- Η κυβέρνηση να ακούσει τα κόμματα, να ακούσει όμως και τους Ελληνες του εξωτερικού, γιατί περίμεναν πώς και πώς αυτή τη στιγμή και δεν πρέπει να τους δυσαρεστήσει. Να ακουστούν όλα και να πάμε σε ένα νόμο που θα πάρει πραγματικά τις 300 ψήφους.

-- Πάντως εμείς τους Ελληνες του εξωτερικού τούς ακούμε. Αλλωστε έχουμε και αρκετές Κομματικές Οργανώσεις σε πολλές χώρες, σε όλες σχεδόν όπου υπάρχει ελληνισμός, και κατανοούν απόλυτα αυτό που λέμε, ότι υπάρχει κίνδυνος αλλοίωσης του εκλογικού σώματος. Δεν μιλάμε γι' αυτούς που παραπονιούνται - κι έχουν δίκιο - οι οποίοι θα καλύπτονται και πρέπει να καλύπτονται, έτσι ώστε να διευκολύνονται να ψηφίσουν. Κι αν υπάρχουν και κάποιες λίγες περιπτώσεις που αναγκάζονται να έρθουν εδώ, υπάρχουν τρόποι διευκόλυνσης με τη θέληση των κομμάτων και των κυβερνητικών πλειοψηφιών για να μπορούν να έρχονται και να ψηφίζουν οι λίγοι που πιθανώς δεν θα μπορούν να είναι στις καταστάσεις του εξωτερικού.

Προβληματικές οι προτάσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

-- Πάμε και στο θέμα της εκλογής του ΠτΔ, για να κλείσουμε αυτό το πακέτο των θεμάτων. Το ερώτημα είναι: Είναι θέμα να εκλεγεί ένας Πρόεδρος με την απλή πλειοψηφία; Αν υπάρξει μια πρόταση ελκυστική για τα δεδομένα του ΚΚΕ από το χώρο της κεντροαριστεράς ή και της αριστεράς ακόμη, θα ήσασταν διατεθειμένοι να ψηφίσετε;

-- Καταρχήν είναι θέμα, και είναι προβληματικές οι προτάσεις και των τριών κομμάτων. Δηλαδή και της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ. Η ΝΔ λέει με σχετική πλειοψηφία 151, και αν δεν ψηφιστεί να αναλαμβάνει ο πρεσβύτερος, αυτός που είναι μεγαλύτερος σε ηλικία τελικά. Είναι απαράδεκτη και η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, που λέει, αν δεν συμφωνήσουμε και δε βγει Πρόεδρος, να απευθυνόμαστε στο λαό, που σημαίνει να εκλέγεται ο ΠτΔ από το λαό, οπότε πάμε ουσιαστικά σε δυαδική εξουσία, σε αλλαγή ακόμη και του πολιτειακού συστήματος της χώρας. Και του ΚΙΝΑΛ, που λέει να υπάρχουν οι 160 ψήφοι και αν δεν γίνεται μετά, να παίρνει παράταση μερικούς μήνες, μερικά χρόνια, μέχρι και μια θητεία, ο ίδιος, να μη γίνονται δηλαδή εκλογές.

-- Εσείς τι λέτε;

-- Εμείς λέμε ότι θα μπορούσε να μείνει έτσι, διότι δεν μας απασχολεί το ζήτημα. Γιατί όλα αυτά τα κόμματα φέρνουν συνταγματικές αλλαγές και τροποποιήσεις σ' αυτό το ζήτημα, με το σκεπτικό να μη γίνονται εκλογές. Γιατί αν δε βγει ΠτΔ με το ισχύον άρθρο, θα πρέπει να πάμε σε εκλογές. Εμείς θεωρούμε ότι μπορεί να ισχύει αυτό απόλυτα όπως ήταν. Και για να απαντήσω και στο άλλο ερώτημά σας, τον ΠτΔ, το θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας, τον θεωρούμε επίσης έναν βασικό πυλώνα αυτού του συστήματος, του αστικού κοινοβουλευτικού συστήματος, που υλοποιεί απαρέγκλιτα την εκάστοτε απόφαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Ο,τι νομοθετεί δηλαδή η εκάστοτε κυβέρνηση - και αυτό έχει αποδειχθεί - δεν συγκρούεται, δεν έχει ρόλο τέτοιο, υπογράφει. Αρα ένας οποιοσδήποτε Πρόεδρος, ο πιο καλός, ο πιο ευγενικός, ο πιο ικανός και ο πιο ...

-- ...αγωνιστής...

-- Οπως θέλετε βάλτε το, «αγωνιστής»... Από τη στιγμή που θα δεχθεί να αναλάβει να γίνει ΠτΔ και θα βάζει τη τζίφρα του, π.χ. στην Αμυντική Συμφωνία, ο Θεός να την πει αμυντική, ΗΠΑ - Ελλάδας, που οδηγεί τον υπουργό Αμυνας να λέει «θα πολεμήσουμε μαζί με τους Αμερικανούς», όπως στην Κορέα, όπως παντού, σε όλο τον κόσμο τα προηγούμενα χρόνια και θα στέλνουμε στρατεύματα κ.λπ., ή θα ψηφίζει αντεργατικούς νόμους.

-- Αρα για εσάς δεν είναι θέμα προσώπου, είναι θέμα θεσμού και λειτουργίας του θεσμού. Η κυβέρνηση διατυμπανίζει πάντως ότι «εμείς το μόνο που αλλάξαμε είναι να αποσυνδέσουμε την εκλογή του ΠτΔ από πιθανές εκλογές. Τα άλλα μένουν ως έχουν». Αυτό λέει ο υπουργός Επικρατείας.

-- Ναι, για να μην υπάρχει αστάθεια. Εμείς δεν θεωρούμε ότι δημιουργείται αστάθεια επειδή ο λαός θα κληθεί να αποφασίσει με εκλογές. Κι αν δημιουργείται αστάθεια σε ένα άδικο σύστημα, καλό είναι αυτήν την αστάθεια ο ελληνικός λαός να την αξιοποιήσει προς όφελός του.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μόνο το ΚΚΕ μπορεί να παίξει ρόλο λαϊκής αντιπολίτευσης(2023-05-27 00:00:00.0)
Κοινός στόχος ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ η κυβερνητική σταθερότητα(2019-10-25 00:00:00.0)
Στις 25 Γενάρη οι βουλευτικές εκλογές(2014-12-30 00:00:00.0)
Ολα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για Πρόεδρο και εκλογές(2014-12-24 00:00:00.0)
Εκφοβισμοί στο λαό - προσκλήσεις συναίνεσης στους αστούς(2014-12-20 00:00:00.0)
Η απλή αναλογική δεν παζαρεύεται(2003-08-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ