Τρίτη 19 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μωράκι εννέα μηνών πέθανε στη Μόρια από αφυδάτωση

Ανακοίνωση της ΤΕ Λέσβου του ΚΚΕ και του ΤΣ Λέσβου της ΚΝΕ

Μικρά παιδιά ζουν στη Μόρια κάτω από άθλιες συνθήκες (φωτό)
Μικρά παιδιά ζουν στη Μόρια κάτω από άθλιες συνθήκες (φωτό)
Μωρό εννέα μηνών έχασε τη ζωή του στο ΚΥΤ της Μόριας από αφυδάτωση! Πρόκειται για ακόμη ένα περιστατικό που καταδεικνύει τις τραγικές συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν οι πρόσφυγες στα hot spots των νησιών. Το παιδί μεταφέρθηκε το βράδυ της Κυριακής 10/11 στον εφημερεύοντα στο ΚΥΤ ιατρό - οπλίτη, ο οποίος και διέγνωσε συμπτώματα αφυδάτωσης πιθανά ως αποτέλεσμα παθολογικών αιτιών. Στη συνέχεια, το βρέφος μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, όμως στο μεταξύ είχε εκπνεύσει. Από τον ιατροδικαστή Μυτιλήνης που εξέτασε το παιδί, αναμένεται η έκδοση σχετικού πορίσματος. Το μωρό έχασε τη ζωή του από σοβαρή αφυδάτωση, ενώ από την οικογένεια ζητήθηκε να κληθεί το ΕΚΑΒ, αλλά ήταν, πλέον, αργά.

Ο θάνατος του βρέφους, που έμενε στον καταυλισμό με τους γονείς του οι οποίοι έχουν κάνει αίτηση ασύλου, γνωστοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο με ανάρτηση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης από την οργάνωση «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» και «έφυγε» από τη ζωή πριν από λίγες μέρες.

«Φρικιαστικό έγκλημα»

«Ο θάνατος ενός βρέφους από το Κονγκό, ηλικίας μόλις λίγων μηνών από αφυδάτωση, που διέμενε μαζί με τους αιτούντες άσυλο γονείς του στο ΚΥΤ της Μόριας και επιβεβαιώθηκε και από τη διοίκηση της Μόριας και από το Βοστάνειο Νοσοκομείο, συνιστά ένα φρικιαστικό έγκλημα», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Λέσβου του ΚΚΕ. Και καλεί «τους συνδικαλιστικούς φορείς όλων των κλάδων, τους φοιτητικούς και επιστημονικούς συλλόγους, τα επιμελητήρια και όλους τους μαζικούς φορείς στο νησί να καταδικάσουν απερίφραστα το νέο αυτό στυγερό έγκλημα και την πολιτική που το προκάλεσε».

Στην ανακοίνωσή της, η ΤΕ Λέσβου του ΚΚΕ αναφέρει τα εξής: «Ενοχη για αυτό το έγκλημα είναι η πολιτική του διπλού εγκλωβισμού των προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου, πολιτική που εφαρμόζουν με εγκληματική συνέπεια οι ελληνικές κυβερνήσεις, και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ και η σημερινή της ΝΔ. Πολιτική που αποτελεί υλοποίηση της απαράδεκτης και απάνθρωπης Συμφωνίας της ΕΕ και της Τουρκίας. Συμβολή σε αυτό το έγκλημα έχουν και τα άλλα αστικά κόμματα, βουλευτές και αυτοδιοικητικοί παράγοντες, που στηρίζουν τη Συμφωνία αυτή, επιμένουν στην πολιτική της "αποσυμφόρησης", που έχει αποδειχθεί ατελέσφορη, και αρνούνται να αποδεχτούν την πολιτική του απεγκλωβισμού όλων των προσφύγων και μεταναστών από τη Λέσβο και τα άλλα νησιά του Αιγαίου.

Η Τομεακή Επιτροπή Λέσβου του ΚΚΕ καλεί τους συνδικαλιστικούς φορείς όλων των κλάδων, τους φοιτητικούς και επιστημονικούς συλλόγους, τα επιμελητήρια και όλους τους μαζικούς φορείς στο νησί να ενώσουν την πάλη τους και τις προσπάθειές τους για:

Να κλείσουν όλα τα hot spots στη Λέσβο και σε όλη την Ελλάδα. Να μεταφερθούν όλες οι υπηρεσίες ασύλου στην ηπειρωτική Ελλάδα. Στη Λέσβο να μείνει μόνο ένας μικρός χώρος υποδοχής, καταγραφής και πρωτοβάθμιας περίθαλψης, στην ευθύνη των θεσμών του κράτους και όχι των ΜΚΟ. Να αποζημιωθούν στο 100% όσοι κάτοικοι της Λέσβου έχουν υποστεί ζημιές από την εξέλιξη αυτού του κοινωνικού φαινομένου. Να απορροφηθούν σε κρατικές και αυτοδιοικητικές δομές, κοντά στον τόπο κατοικίας τους, όσοι σήμερα εργάζονται σε δομές προσφύγων και μεταναστών στο νησί».

Ανακοίνωση εξέδωσε και το ΤΣ Λέσβου της ΚΝΕ, που αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «οι νέοι και οι νέες στο νησί της Λέσβου δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με αυτές τις φρικιαστικές και αποτρόπαιες εικόνες. Μπορεί να μην έχουμε το ίδιο χρώμα, την ίδια γλώσσα, την ίδια θρησκεία. Ομως, όλα τα παιδιά έχουνε τις ίδιες ανάγκες, τα ίδια όνειρα για το παρόν και το μέλλον. Σε όλα τα παιδιά που χάθηκαν τόσο άδικα, στον μικρό Αϊλάν, στο 3χρονο παιδί που πνίγηκε ανοιχτά της Κω, στο 5χρονο προσφυγόπουλο που σκοτώθηκε παίζοντας μέσα σε ένα χαρτόκουτο στη Λέσβο, στο 2χρονο προσφυγόπουλο που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στη Χίο, στο 9μηνο βρέφος τώρα ξανά στη Λέσβο, στα χιλιάδες θαλασσοπνιγμένα παιδιά στο Αιγαίο, δεν άξιζε τίποτα λιγότερο από μία ζεστή αγκαλιά, ένα χαμόγελο, ένα παιχνίδι, λίγη χαρά. Αυτά τα παιδιά μαζί με τα 4.800 χιλιάδες ασυνόδευτα προσφυγόπουλα που κανείς δεν ξέρει την τύχη τους, είναι σημαδεμένα από τις βόμβες, την καταστροφή, τον ξεριζωμό από τις πατρίδες τους, το χαμό δικών τους ανθρώπων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απεγκλωβισμός τώρα! Να κλείσει η Μόρια, να μην ανοίξει κανένα άλλο ΚΥΤ!(2020-09-10 00:00:00.0)
Επιτείνει την πολιτική εγκλωβισμού και βρίσκει ευκαιρία για επίσπευση επικίνδυνων σχεδίων(2020-09-10 00:00:00.0)
Ακρως επικίνδυνη η κατάσταση για εγκλωβισμένους και νησιώτες(2020-03-31 00:00:00.0)
Νέα επεισόδια στον καταυλισμό της Μόριας(2020-01-04 00:00:00.0)
Τραγικές οι συνέπειες από την πολιτική εγκλωβισμού και καταστολής(2019-11-09 00:00:00.0)
Ζητά να απομακρυνθούν τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα από τη Μόρια(2019-08-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ