Τρίτη 19 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συγκεντρώσεις σε δεκάδες πόλεις σε όλη τη χώρα
Θεσσαλία

ΗΡΑΚΛΕΙΟ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Εκατοντάδες εργαζόμενου λαού και νεολαίας στους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα σωματείων, φοιτητικών συλλόγων και μαζικών φορέων και διαδήλωσαν μαχητικά, μαζικά, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στις αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις που εγκαθίστανται στην περιοχή.

Στη Λάρισα, έγινε πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης με προορισμό την 1η Στρατιά, όπου αντιπροσωπεία των φορέων παρέδωσε ψήφισμα. Στον Βόλο, η πορεία κατέληξε στο στρατόπεδο «Γεωργούλα», όπου ήδη διαμένουν εκατοντάδες Αμερικανοί στρατιώτες. Στη συγκέντρωση στα Τρίκαλα έγινε κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του στρατηγού του ΕΛΑΣ Στέφανου Σαράφη και ακολούθησε πορεία, παρά τη συνεχή βροχόπτωση. Στην Καρδίτσα έγιναν συγκέντρωση και πορεία που κατέληξε στο Ηρώο Πεσόντων.

Βόρεια Ελλάδα

Με συγκεντρώσεις, πορείες, καταθέσεις στεφάνων και άλλες εκδηλώσεις τιμήθηκε αγωνιστικά ο ηρωικός ξεσηκωμός του Πολυτεχνείου σε όλες τις πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης. Συνθήματα όπως «Το Πολυτεχνείο ζει, έξω το ΝΑΤΟ και οι Αμερικανοί», «Αγώνας, ρήξη, ανατροπή, η Ιστορία γράφεται με πάλη ταξική» αντήχησαν σε μια σειρά από πόλεις μέσα από τις μαχητικές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν, αλλού μετά από κάλεσμα του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και αλλού μετά από κάλεσμα ταξικών σωματείων και φορέων του λαϊκού κινήματος.

Σε Δράμα, Καβάλα, Κατερίνη, Κιλκίς, Κοζάνη, Ξάνθη, Πτολεμαΐδα, Φλώρινα, Σέρρες, Κομοτηνή πραγματοποιήθηκαν μαζικές και δυναμικές πορείες με ιδιαίτερα μαζική τη συμμετοχή της νεολαίας και των εργαζομένων.

Στην Καβάλα, η πορεία ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Καπνεργάτη, στο Κιλκίς αντίστοιχα στο μνημείο Εθνική Αντίσταση στο δημαρχείο. Στις Σέρρες, η πορεία κατέληξε στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης.

ΛΑΡΙΣΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Στην Αλεξανδρούπολη, κυριάρχησαν τα συνθήματα ενάντια στη Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας για τις βάσεις και ενάντια στην εγκατάσταση βάσης στο λιμάνι της πόλης, που ήδη έχει μετατραπεί σε ορμητήριο ΑμερικανοΝΑΤΟικών.

Στην Ξάνθη, η αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση πέρασε από τις γειτονιές της πόλης και από το στρατόπεδο «Αποστολίδη» και κατέληξε στο μνημείο των πεσόντων Καπνεργατών του Ιούνη του 1928, που «στολίστηκε» με κόκκινα γαρίφαλα.

Στην Κοζάνη, η πορεία ολοκληρώθηκε με συμβολικό κάψιμο της αμερικάνικης σημαίας. Μετά το τέλος της συγκέντρωσης, τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ έδωσαν το «παρών» στα γραφεία της ΤΕ Κοζάνης, όπου πραγματοποιήθηκε πανηγυρικό οικονομικό «κλείσιμο» προς τιμήν της επετείου ίδρυσης του Κόμματος.

Αλλες πόλεις

Με την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη και με πορεία στους δρόμους της πόλης ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο του Πολυτεχνείου στο Αγρίνιο.

Στη Μυτιλήνη, η συγκέντρωση από την πλατεία Σαπφούς πορεύτηκε στην προκυμαία, καταλήγοντας στο άγαλμα του νεκρού του Πολυτεχνείου Μιχάλη Μυρογιάννη, όπου κατατέθηκαν στεφάνια από το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, την ΚΝΕ και άλλους φορείς.

Στην Κέρκυρα, ξεχώρισε το μπλοκ της νεολαίας, όπου οι φοιτητές φώναζαν πως «Οι νέοι δεν ξεχνούν το '73, Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία» και το πανό του ΜΑΣ κατήγγειλε την κατάργηση του ασύλου, ενώ η πορεία κατέληξε στο μνημείο για το Πολυτεχνείο έξω από τη Νομαρχία.

Για τα νέα αγωνιστικά ραντεβού που έχουν ορίσει οι εργαζόμενοι για το επόμενο διάστημα ανανέωσαν το ραντεβού τους οι διαδηλωτές, μετά από τις δυναμικές συγκεντρώσεις που έγιναν σε Ηράκλειο και Χαλκίδα.

Διαδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου έγιναν επίσης σε Χανιά, Πύργο, Γιάννενα, Αρτα, Ζάκυνθο, Λιβαδειά, Σάμο και άλλες ακόμα πόλεις.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ