Τρίτη 10 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Νέα μέτρα - κυρώσεις κατά της Κούβας

Από παλιότερη κινητοποίηση στην Κούβα ενάντια στον αποκλεισμό της
Από παλιότερη κινητοποίηση στην Κούβα ενάντια στον αποκλεισμό της
Σε νέες κυρώσεις στο πλαίσιο του πολύμορφου χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού κατά της Κούβας και εφαρμογής του Προεδρικού Διατάγματος της 5ης Ιούνη προχώρησαν οι ΗΠΑ στις 6 Σεπτέμβρη με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, που αυστηροποιεί περαιτέρω την αποστολή εμβασμάτων από τις ΗΠΑ προς το νησί.

Οπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν, «λαμβάνουμε πρόσθετα μέτρα για να απομονώσουμε το κουβανικό καθεστώς που είναι υπεύθυνο για την καταπίεση του κουβανέζικου λαού και την υποστήριξη άλλων δικτατοριών σε ολόκληρη την περιοχή, όπως το παράνομο καθεστώς Μαδούρο». Πρόκειται για τη γνωστή τακτική που εφαρμόζουν διαχρονικά όλες οι αμερικανικές κυβερνήσεις για την ανατροπή των κατακτήσεων του σοσιαλισμού στην Κούβα. Να σημειωθεί πως και η πολιτική «προσέγγισης» που εφάρμοσε με άλλη μέθοδο η προηγούμενη κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα είχε τον ίδιο στόχο και τώρα η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, ακόμα πιο επιθετικά και απροκάλυπτα, επιχειρεί να εντείνει τον αποκλεισμό.

Σε ό,τι αφορά τα εμβάσματα από κουβανικές οικογένειες που ζουν στις ΗΠΑ προς συγγενείς τους στο νησί, μπαίνει όριο 1.000 δολαρίων ανά τρίμηνο ενώ απαγορεύονται πλήρως προς οικογένειες που είναι αποκλεισμένες και όπως λέγεται είναι κοντά σε κυβερνητικούς αξιωματούχους και μέλη του ΚΚ Κούβας.

Επίσης, απαγορεύονται πλήρως οι δωρεές - εμβάσματα προς οργανισμούς της Κούβας, κάτι που συχνά συνέβαινε, από διάφορες οργανώσεις αλληλεγγύης. Την ίδια ώρα, προτρέπονται οι «βοήθειες» και τα εμβάσματα προς μη κυβερνητικές οργανώσεις, τον μη κρατικό τομέα των λεγόμενων αυτοαπασχολούμενων, στο πλαίσιο, όπως λένε, της «ενθάρρυνσης της ανάπτυξης του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας στην Κούβα», τομέας που τα τελευταία χρόνια ενισχύεται με τη μορφή της αυτοαπασχόλησης.

Την ίδια ώρα αυστηροποιούνται από τις ΗΠΑ τα μη οικογενειακά ταξίδια, δηλαδή τα ταξίδια για εκπαιδευτικούς ή επιστημονικούς σκοπούς, με ανταλλαγές επιστημόνων και ερευνητών.

Τα νέα μέτρα - κυρώσεις θα μπουν σε πλήρη εφαρμογή από τις 9 Οκτώβρη, 30 μέρες μετά τη δημοσίευσή τους στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Τα μέτρα αυτά κατήγγειλε η κουβανική κυβέρνηση, με δήλωση του Προέδρου της χώρας, Μιγκέλ Ντίας Κανέλ, που σημείωσε: «Η άδικη, μακροχρόνια εγκληματική πολιτική του αποκλεισμού είναι αυτή που επηρεάζει περισσότερο την πλειοψηφία των Κουβανών. Είναι μια αποτυχημένη πολιτική που έχει επανειλημμένα καταδικαστεί από τη διεθνή κοινότητα» και καταλήγει ότι οι ΗΠΑ «την στηρίζουν σε ψέματα και υποκρισία».

Τις νέες κυρώσεις καταδίκασε και η κυβέρνηση της Βενεζουέλας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απαντά στην επιθετική πολιτική του Τραμπ(20/6/2017)
Αύριο ξεκινά η επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου(19/3/2016)
Ξεκίνησε ο τρίτος γύρος συνομιλιών(22/5/2015)
Να αρθεί τώρα ο αποκλεισμός!(25/9/2011)
Αλληλεγγύη στη σοσιαλιστική Κούβα ενάντια στην κοινή θέση της ΕΕ(10/1/2010)
Στο επίκεντρο ο αποκλεισμός της Κούβας(28/10/2004)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org