Τρίτη 10 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Οξυγόνο

«Εχουμε οραματικό, συγκροτημένο και κοστολογημένο σχέδιο που θα τροφοδοτήσει με οικονομικό, παραγωγικό και κοινωνικό "οξυγόνο" τη Βόρεια Ελλάδα. Στόχος μας είναι να δώσουμε πνοή, παραγωγική βάση και προοπτική σε κάθε νομό», είπε τις προάλλες ο υπουργός Οικονομικών, στη συνάντηση με τις εργοδοτικές ενώσεις ενόψει ΔΕΘ. Αλλά για τι ακριβώς μιλάει ο υπουργός και από πού θα έρθει το «οξυγόνο» που τάζει για τα κέρδη των επιχειρήσεων; Από την ασφυξία για τους εργαζόμενους, που θα συνεχίσουν να δουλεύουν σε συνθήκες γαλέρας και ενώ η κυβέρνηση ΝΔ δρομολογεί και νέο χτύπημα στα δικαιώματά τους, με την προσπάθειά της να βάλει στο γύψο τα συνδικάτα και με τις νέες ανατροπές σε ό,τι αφορά τις Συλλογικές Συμβάσεις, τους λόγους αιτιολογημένης απόλυσης κ.ο.κ. Είναι τα «οράματα» των «ειδικών οικονομικών ζωνών», που ζητάνε με επιμονή οι βιομήχανοι της Β. Ελλάδας, θυμίζοντας πως το αντίστοιχο νομοθετικό πλαίσιο έχει ήδη ψηφιστεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Είναι η επικίνδυνη, δολοφονική «πνοή» των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδίων, που βλέπουν τη Θεσσαλονίκη, την Αλεξανδρούπολη και ευρύτερα τη Β. Ελλάδα ως πύλη εισόδου και ορμητήριο για τα δολοφονικά τους σχέδια στα Βαλκάνια, και που αποτελούν πηγή μεγάλων κινδύνων για τους λαούς της περιοχής. Πραγματική ανάσα μπορεί να πάρει ο λαός όχι μέσα από τα σχέδια της ανάπτυξης για λογαριασμό του κεφαλαίου, αλλά με τον αγώνα του, σε σύγκρουση με τη στρατηγική κυβέρνησης, αστικών κομμάτων και των εκπροσώπων τους στην Τοπική Διοίκηση, που «πνίγει» τις δικές του ανάγκες.

Καλωσορίσματα

«Καλώς ήρθατε στην πολιτική μας», «αυτό το κάναμε κι εμείς», «εκείνο ήταν έτσι κι αλλιώς στο πρόγραμμά μας»... Αυτοί είναι μερικοί από τους μόνιμους σχολιασμούς του ΣΥΡΙΖΑ προς τη ΝΔ. Παραδείγματα: Στο Μεταναστευτικό - Προσφυγικό ο ΣΥΡΙΖΑ «καλωσορίζει» τη ΝΔ στην «πραγματικότητα», στην υλοποίηση της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας. Στη συμφωνία των Πρεσπών χαιρετίζει την «υλοποίηση μέχρι κεραίας» της συμφωνίας από τη ΝΔ. Σε ό,τι αφορά τα πλεονάσματα, ο ΣΥΡΙΖΑ απαντά ότι θα διαπραγματευόταν κι αυτός τη μείωσή τους και καλεί τη ΝΔ να «υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της». Για όποιον ακόμα ψάχνει τους λόγους που προεκλογικά σκυλοκαβγάδιζαν, η απάντηση είναι ότι το πρόγραμμα των κυβερνήσεων τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της ΝΔ έναν «ιδιοκτήτη» έχει: Το κεφάλαιο, τους θεσμούς του, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τα συμφέροντά τους. Γι' αυτό δεν έχουν νόημα ούτε και οι αψιμαχίες τους για την «ιδιοκτησία» των μέτρων που εφαρμόζονται...

Να φυλάγεται

«Παρουσιάσαμε και τον αναπτυξιακό νόμο που ετοιμάζουμε, ο οποίος κατενθουσίασε τους Αμερικανούς, γιατί κι εκείνοι είπαν ότι με αυτού του είδους τις πρωτοβουλίες η κυβέρνηση μεταμορφώνει τη χώρα και έρχεται η ώρα να έλθουν σοβαρές αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα», είπε μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ, Γ. Ρος, ο υπουργός Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης. Η αλήθεια είναι ότι οι Αμερικανοί είχαν εκφράσει και πέρυσι τον ενθουσιασμό τους για τη «μεταμόρφωση» της Ελλάδας, όταν ο υπουργός Εμπορίου βρέθηκε στη ΔΕΘ ως εκπρόσωπος των ΗΠΑ, που ήταν τότε «τιμώμενη χώρα». Εκτοτε, κύλησε νερό στ' αυλάκι και ο λαός είχε την ευκαιρία να δει στην πράξη τις «σοβαρές αμερικανικές επενδύσεις» στην Ελλάδα. Οπως αυτή στα Ναυπηγεία Σύρου, όπου η νέα ιδιοκτησία ζήτησε τη διαγραφή μέχρι και των χρωστούμενων στο δήμο για να αναλάβει την επιχείρηση, ενώ και οι εργαζόμενοι παραιτήθηκαν από δεδουλευμένα προηγούμενων ετών και τώρα απασχολούνται μέσω εργολάβων, με 10 ευρώ την ώρα και με 16 ένσημα μόνο, βρέξει - χιονίσει. Μεγάλη αμερικανική «επένδυση» γίνεται όμως και στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, το οποίο αναπλάθεται με λεφτά του στρατού των ΗΠΑ, για να αποτελέσει προγεφύρωμα των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών στα Βαλκάνια και στη Μαύρη Θάλασσα, μετατρέποντας το λαό της περιοχής και συνολικά την Ελλάδα σε μαγνήτη κινδύνων. Από το «ενδιαφέρον» επομένως των ΗΠΑ και τα «αναπτυξιακά» πανηγύρια της κυβέρνησης, ο λαός το μόνο που πρέπει να κάνει είναι να φυλάγεται...

Κανονικότητα

«Η θεσμική κανονικότητα αποκαταστάθηκε με τη συνάντηση των εκπροσώπων των συνδικαλιστικών οργανώσεων με τον πρωθυπουργό», είπε τις προάλλες ο διορισμένος πρόεδρος της ΓΣΕΕ, πετώντας τη σκούφια επειδή έστω κι έτσι ξαναβρήκε την καρέκλα του στο τραπέζι των «κοινωνικών εταίρων», που για διάφορους λόγους είχε στερηθεί τα τελευταία χρόνια. Μπορεί βέβαια ο Παναγόπουλος να δηλώνει «ριγμένος» από τον ΣΥΡΙΖΑ, όμως η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και οι εκπρόσωποί της στα συνδικάτα έκαναν με το παραπάνω την μπουγάδα για την εργοδοσία και την κυβέρνηση όλη την προηγούμενη τετραετία, δένοντας χειροπόδαρα το συνδικαλιστικό κίνημα στους «αναπτυξιακούς» στόχους του κεφαλαίου, για τους οποίους μάλιστα ο δοτός πρόεδρος της ΓΣΕΕ διεκδικούσε ρόλο ...θεσμικού συμβούλου. Αφού λοιπόν πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους στους προηγούμενους, τώρα ήρθε η ώρα να κάνουν το ίδιο και με τους επόμενους, προσαρμόζοντας το ρόλο τους στις νέες συνθήκες. Το δήλωσε άλλωστε καθαρά ο Παναγόπουλος από τη ΔΕΘ, ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να έχουν ...υπομονή για να κρίνουν τη νέα κυβέρνηση «από το τι έχει κάνει (...) Ευχόμαστε όσα κάνει να μη στρέφονται κατά μισθωτών, συνταξιούχων και των ανθρώπων του μόχθου». Σαν να μη συνεχίζει η ΝΔ την αντεργατική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ... Λες και χρειάζεται χρόνος για να δουν οι εργαζόμενοι «πού το πάει». Κι επειδή η ξεφτίλα και η προσπάθεια υπονόμευσης κάθε αγωνιστικού σκιρτήματος δεν μπορούν να κρυφτούν, καμιά εντύπωση δεν προκαλεί ο χυδαίος αντικομμουνισμός με τον οποίο ο Παναγόπουλος προσπάθησε να σκεπάσει τις πομπές της συνδικαλιστικής μαφίας, εκτοξεύοντας απειλές ότι οι νόθοι και οι άνθρωποι της εργοδοσίας θα συνεχίσουν κανονικά να συμμετέχουν σε συνέδρια της ΓΣΕΕ.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1829 Αρχίζει η μάχη της Πέτρας στη Βοιωτία. Ηταν η τελευταία της Ελληνικής Επανάστασης και οδήγησε στην απελευθέρωση ολόκληρης της Ανατολικής Στερεάς, με εξαίρεση την Ακρόπολη των Αθηνών.

1919 Υπογράφεται μεταξύ των νικητριών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων του Α' Παγκοσμίου Πολέμου και της Αυστρίας η Συνθήκη του Σεν Ζερμέν (Αγίου Γερμανού), με την οποία διαλύθηκε η Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία και δημιουργήθηκαν τα ανεξάρτητα κράτη της Ουγγαρίας, της Πολωνίας, της Τσεχοσλοβακίας και της Γιουγκοσλαβίας.

1920 Ιδρύεται στο Μπακού το Κομμουνιστικό Κόμμα της Τουρκίας.

1942 Η βρετανική Αεροπορία ρίχνει πάνω από 100.000 εμπρηστικές βόμβες στο Ντίσελντορφ, παραδίδοντας την πόλη στις φλόγες.

1944 Γερμανικό τηλεγράφημα αναφέρει σχετικά με την αποχώρηση του γερμανικού κατοχικού στρατού από την Κρήτη και τη στάση των Βρετανών: «Οι Αγγλοι αφήνουν συνειδητά άθικτους τους ανθρώπους μας, παίρνοντας υπόψη μια επερχόμενη, που είναι και προς το αγγλικό συμφέρον, χρησιμοποίηση κατά των μπολσεβίκων».

1945 Πενήντα χιλιάδες εργάτες απεργούν σε Αθήνα και Πειραιά με αίτημα την αύξηση των μεροκάματων, τη χορήγηση τροφίμων, την απομάκρυνση των διορισμένων εργατοπατέρων (Μακρή κ.λπ.) κ.ά. Η κυβέρνηση απαντά εντείνοντας τις διώξεις. Εκατοντάδες εργάτες συλλαμβάνονται.

1945 Ο Βίντκουν Κουίσλινγκ, επικεφαλής της κατοχικής κυβέρνησης της Νορβηγίας, κρίνεται ένοχος προδοσίας και καταδικάζεται σε θάνατο. Το όνομά του έγινε συνώνυμο της προδοσίας.

1951 Με την κινητοποίηση του λαού της Αθήνας και των κρατουμένων στις φυλακές «Αβέρωφ» ματαιώνεται η εκτέλεση των Παντελή Κιουρτσή, Τηλέμαχου Μεταξωτού, Βασίλη Παπαγιαννόπουλου, Σπύρου Αντύπα, Ι. Ισαρη, Γ. Μαρτίνου, Δημήτρη Τρυφερούλη και Καβαλιεράτου.

1976 Πεθαίνει ο βραβευμένος με Οσκαρ Αμερικανός σεναριογράφος και συγγραφέας Ντάλτον Τράμπο, ο οποίος το 1947 αρνήθηκε να καταθέσει στην Επιτροπή Αντιαμερικανικών Δραστηριοτήτων σχετικά με την «κομμουνιστική διείσδυση» στον κινηματογράφο και ως εκ τούτου μπήκε στη Μαύρη Λίστα της Επιτροπής.

1981 Ο πίνακας του Πικάσο «Γκουέρνικα» επιστρέφει στην Ισπανία από τη Νέα Υόρκη όπου βρισκόταν από το 1939.

1995 Το ΝΑΤΟ εξαπολύει ρουκέτες εναντίον σερβοβοσνιακών θέσεων, συνεχίζοντας τους βομβαρδισμούς που ξεκίνησαν στις 30 Αυγούστου και διήρκεσαν έως τις 20 Σεπτέμβρη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ