Τρίτη 10 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Αμερικανικές «ελπίδες» για νέες επαφές

«Γνωρίζουμε ότι ο Πρόεδρος (της Βόρειας Κορέας) Κιμ συνέχισε να δηλώνει δεσμευμένος στην αποπυρηνικοποίηση (της Κορεατικής Χερσονήσου). Ελπίζουμε ότι τις επόμενες μέρες ή βδομάδες θα επιστρέψουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μαζί τους. Αυτό θα είναι το καλύτερο αποτέλεσμα». Αυτά δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, αναφερόμενος στις εξελίξεις για τη Χερσόνησο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που έδωσε στο δίκτυο ABC.

Ο Πομπέο πρόσθεσε ότι παρά τις «απογοητευτικές» δοκιμές μικρού βεληνεκούς που έκανε το τελευταίο διάστημα η Πιονγιάνγκ, ο Κιμ Γιονγκ Ουν δεν αθέτησε τις συνολικότερες δεσμεύσεις που ανέλαβε προς τις ΗΠΑ και την κυβέρνηση Τραμπ και παραμένει ο στόχος μιας Βόρειας Κορέας που θα έχει αποπυρηνικοποιηθεί εξακριβωμένα. Την ίδια στιγμή, ο Πομπέο τόνισε: «Θεωρώ ότι ο Πρόεδρος Τραμπ θα απογοητευόταν πολύ αν ο Πρόεδρος Κιμ δεν επέστρεφε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ή διεξήγε πυραυλικές δοκιμές που είναι ασυνεπείς με τις συμφωνίες που έγιναν τις δύο από τις τρεις φορές που συναντήθηκαν».

Θυμίζουμε ότι τον Ιούνη του 2018 και το Φλεβάρη του 2019 έγιναν συναντήσεις ανάμεσα στους Προέδρους των δύο χωρών, σε Σιγκαπούρη και Βιετνάμ, αντίστοιχα. Ωστόσο τους τελευταίους μήνες η εφαρμογή των συμφωνιών έχει ουσιαστικά «παγώσει», καθώς οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις που εκδηλώνονται γύρω από όλη την περιφέρεια Ασίας - Ειρηνικού ασκούν σοβαρή πίεση στα παζάρια και για τη Χερσόνησο.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org