Τρίτη 10 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΡΩΣΙΑ
Συνάντηση υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας στη Μόσχα

Για μια «νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας» στην Ευρώπη

Οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας της Ρωσίας και της Γαλλίας χτες στη Μόσχα

Copyright 2019 The Associated

Οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας της Ρωσίας και της Γαλλίας χτες στη Μόσχα
ΜΟΣΧΑ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Μηχανισμούς διαλόγου με τη Ρωσία για την «ευρωπαϊκή ασφάλεια και την αποκλιμάκωση των σημερινών εντάσεων» αναζητά η γαλλική κυβέρνηση, όπως διεμήνυσαν οι υπουργοί Εξωτερικών, Ζαν - Ιβ Λε Ντριάν, και Αμυνας, Φλοράνς Παρλί, σε χτεσινές συνομιλίες που είχαν με τους Ρώσους ομολόγους τους, Σεργκέι Λαβρόφ και Σεργκέι Σόιγκου στη Μόσχα. Η συνάντηση των υπουργών θεωρείται συνέχεια των συνομιλιών που είχαν ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν, τον Αύγουστο στη νότια Γαλλία.

«Θα θέλαμε να δημιουργήσουμε αρκετούς μηχανισμούς» συνεργασίας και διαλόγου και μάλιστα «σε όλα τα θέματα: Πυρηνικά όπλα, συμβατικά όπλα, κυβερνοχώρος, Διάστημα», ανέφερε ο Λε Ντριάν. «Πρέπει να εργαστούμε για την ανάκαμψη της στρατηγικής σταθερότητας στην Ευρώπη - όπως είχε προτείνει ο Γάλλος Πρόεδρος - γιατί η Ευρώπη δεν θα είναι ποτέ ασφαλής αν δεν έχει σαφείς και ισχυρές σχέσεις με τη Ρωσία», πρόσθεσε. Επιπλέον, Παρίσι και Μόσχα θα επιδιώξουν να ενισχύσουν τον διάλογο για συντονισμό στις διεθνείς συγκρούσεις και κρίσεις.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η πρόθεση της γαλλικής κυβέρνησης να συνεχίσει τις συνομιλίες με τη Ρωσία σχετικά με τους πυραύλους μικρού και μεσαίου βεληνεκούς μετά τον τερματισμό της Συνθήκης INF μεταξύ ΗΠΑ - Ρωσίας. «Πρέπει να διεξαγάγουμε πολύ λεπτομερή και ουσιαστικό διάλογο γι' αυτό το ζήτημα, αν θέλουμε να διασφαλίσουμε την ασφάλεια στην ήπειρο», είπε ο Γάλλος ΥΠΕΞ και γι' αυτό «προσφέρουμε μια νέα ατζέντα ασφάλειας και εμπιστοσύνης εκ μέρους του Προέδρου της Γαλλίας και έναν δομημένο διάλογο για τη σταθερότητα στην Ευρώπη».

«Αναλύσαμε λεπτομερώς την κατάσταση στον τομέα της στρατηγικής σταθερότητας μετά την απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συνθήκη INF», δήλωσε από την πλευρά του ο Σ. Λαβρόφ.

Οι υπουργοί Αμυνας της Ρωσίας και της Γαλλίας συμφώνησαν να εργαστούν για να καθορίσουν τομείς συνεργασίας των δυο πλευρών. Σύμφωνα με την Φλ. Παρλί, ο διάλογος θα συμβάλει στην «επανεξέταση της βάσης» των σχέσεων και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η δυσπιστία μπορεί να εξαλειφθεί μόνο μέσω της καλύτερης κατανόησης». Η ίδια πρόσθεσε ότι «στη Συρία αντιμετωπίζουμε μια κοινή πρόκληση, την τρομοκρατία, αν και οι προσεγγίσεις μας διαφέρουν».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ