Τρίτη 10 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Με απώλειες το κυβερνών κόμμα

ΜΟΣΧΑ.--

Τοπικές εκλογές έγιναν την περασμένη Κυριακή στη Ρωσία για την ανάδειξη 16 περιφερειακών κυβερνητών και των μελών τοπικών κοινοβουλίων 13 περιοχών, μεταξύ αυτών και της Κριμαίας, της πρώην ουκρανικής χερσονήσου που ενσωματώθηκε το 2014 στη Ρωσία. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που έδωσε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, η συμμετοχή κυμάνθηκε γύρω στο 41%, ενώ αναλυτές θεωρούν τα αποτελέσματα αυτών των εκλογών σημαντικό στοιχείο, που θα επηρεάσει και τις βουλευτικές εκλογές του 2021. Θυμίζουμε ότι μέσα στο καλοκαίρι έγιναν διαδηλώσεις στη Μόσχα και άλλες πόλεις ενάντια στον αποκλεισμό «ανεξάρτητων» υποψηφίων της αντιπολίτευσης από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, με το επιχείρημα ότι δεν είχαν συγκεντρώσει αρκετές υπογραφές υποστήριξης της υποψηφιότητάς τους.

Στο μεταξύ, η δημοτικότητα του κυβερνώντος κόμματος «Ενωμένη Ρωσία» είναι σε πτώση εξαιτίας της λαϊκής δυσαρέσκειας για την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και τα οικονομικά μέτρα που συρρικνώνουν σταθερά τα λαϊκά εισοδήματα. Αυτό αποτυπώθηκε στα αποτελέσματα της Μόσχας, όπου σχεδόν 7,2 εκατ. ψηφοφόροι κλήθηκαν να εκλέξουν 45 μέλη του τοπικού κοινοβουλίου, στο οποίο κυριαρχεί η «Ενωμένη Ρωσία». Το κόμμα αυτό, που υποστηρίζει τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, μείωσε τις έδρες του στις 26 από 28 που είχε εξασφαλίσει το 2014 με δικούς του υποψηφίους και άλλες 10 μέσω «ανεξάρτητων» υποψηφίων που στήριζε. Να σημειωθεί ότι υποψήφιοι της «Ενωμένης Ρωσίας» στη Μόσχα «κατέβηκαν» ως ανεξάρτητοι προκειμένου να αποστασιοποιηθούν από το κυβερνών κόμμα.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) απέσπασε έδρες από την «Ενωμένη Ρωσία» στη Μόσχα και φέρεται να κέρδισε 13 έδρες (από 5), ενώ σε δηλώσεις τους στελέχη του κόμματος εξέφρασαν ικανοποίηση για θετικά αποτελέσματα που σημείωσαν υποψήφιοί του σε διάφορες περιοχές και ταυτόχρονα κατήγγειλαν πολλές παρατυπίες σε εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα, με ψηφοφορία σε σπίτια και αυτοκίνητα. Στο Δημοτικό Συμβούλιο στη Μόσχα δύο άλλα κόμματα, το αντιπολιτευόμενο Γιάμπλοκο και το κόμμα «Δίκαιη Ρωσία», δείχνουν να εξασφαλίζουν τρεις έδρες έκαστο. Ο αντιπολιτευόμενος αστός πολιτικός, Αλεξέι Ναβάλνι, είχε καλέσει τους υποστηρικτές του σε όλη τη χώρα να «ψηφίσουν έξυπνα», δηλαδή να στηρίξουν τους υποψηφίους που είχαν τις περισσότερες πιθανότητες να νικήσουν τους υποψηφίους της «Ενωμένης Ρωσίας».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org