Τρίτη 10 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη Μέρκελ στην Κίνα

ΠΕΚΙΝΟ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Με την υπογραφή 11 επιχειρηματικών συμφωνιών και εκτενείς συνομιλίες για το εμπόριο, τις επενδύσεις, την κλιματική αλλαγή και τις νέες τεχνολογίες ολοκληρώθηκαν το Σάββατο οι διήμερες επαφές της Γερμανίδας καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ, στην Κίνα. Την Παρασκευή είχε συναντηθεί με τον Κινέζο πρωθυπουργό, Λι Κετσιάνγκ, είχε συμμετάσχει στη σινογερμανική οικονομική επιτροπή και είχε δείπνο εργασίας με τον Πρόεδρο, Σι Τσινπίνγκ.

Μιλώντας το Σάββατο στο Πανεπιστήμιο Επιστημών και Τεχνολογίας Χουαχόνγκ στην πόλη Γούαν, απηύθυνε έκκληση να συνεχιστεί ο δρόμος της Κίνας προς μια πιο ανοιχτή οικονομία και κοινωνία και να ενταθούν οι μεταρρυθμίσεις. Οπως σημείωσε η καγκελάριος, η Κίνα αναπτύσσεται ταχέως τις τελευταίες δεκαετίες, πολλοί Κινέζοι έχουν βρει τη διέξοδο από τη φτώχεια. «Ωστόσο, μαζί με την οικονομική βαρύτητα της Κίνας, έχει αυξηθεί και η παγκόσμια ευθύνη της», είπε.

«Βρισκόμαστε σε μια μεταβατική κατάσταση νέων ευκαιριών, που οδηγείται από την ψηφιοποίηση. Αυτό είναι αισθητό στην αυτοκινητοβιομηχανία, στον έλεγχο της παραγωγής», αλλά και «σε όλους τους τομείς», σημείωσε η Μέρκελ, προσθέτοντας ότι «αυτό σημαίνει να εργαστούμε διμερώς για να καταστήσουμε τα επενδυτικά έργα συμφέροντα. Αυτό σημαίνει επίσης ότι πρέπει να έχουμε μια συμφωνία για την προστασία των επενδύσεων μεταξύ της ΕΕ και της Κίνας».

Τέλος, υπογράμμισε ότι Γερμανία και Κίνα «έχουμε διαφορετικές πολιτικές απόψεις» αλλά «αυτό έπαιζε μεγαλύτερο ρόλο χθες απ' ό,τι σήμερα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ζητά «άνοιγμα» της κινεζικής αγοράς στις γερμανικές επιχειρήσεις(25/5/2018)
Σε «πορεία σύγκρουσης» για την πρωτοκαθεδρία στις νέες τεχνολογίες και την καινοτομία(30/3/2018)
Συνάντηση με τον Κινέζο Πρόεδρο(31/10/2015)
Υπογράφτηκε μεγάλη ενεργειακή συμφωνία(18/6/2014)
«Συμβιωτική σχέση» με πολλούς αποδέκτες(27/4/2014)
Επίσκεψη Ρουσέφ με σειρά συμφωνιών(13/4/2011)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org