Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Σεπτέμβρη 2019 - αριθ. φύλλου: 13334

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Διευρύνεται η απεργιακή ετοιμότητα απέναντι στα αντεργατικά σχέδια κυβέρνησης - εργοδοσίας

Σύσκεψη σωματείων και συνδικαλιστών της Αττικής στις 30/9, με θέμα τις νέες αντιδραστικές αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο


ΣΕΛ.  17

Με παλιά και νέα προβλήματα το πρώτο κουδούνι στα σχολεία

ΚΚΕ: Ο δρόμος για το «σήμερα» και το «αύριο» των παιδιών μας, για να σταθούμε πραγματικά δίπλα τους, είναι ο δρόμος του συλλογικού αγώνα για να κατακτήσουμε όσα μας ανήκουν

  • Το πρώτο κουδούνι, που χτυπάει σήμερα για τα εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά σε Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια, βρίσκει και φέτος μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς αντιμέτωπους με πολλά προβλήματα, εξαιτίας της πολιτικής της υποχρηματοδότησης και της εμπορευματοποίησης της Παιδείας, των ελλείψεων σε υποδομές και της «ευελιξίας» στις εργασιακές σχέσεις δασκάλων και καθηγητών, που διευρύνεται.
  • Δίπλα σε αυτά, εκατοντάδες λαϊκές οικογένειες στην Αττική φορτώνονται το πρόσθετο βάρος της μεταφοράς σε άλλα σχολεία ή της καθυστερημένης έναρξης των μαθημάτων, εξαιτίας της μη έγκαιρης αντιμετώπισης από την κυβέρνηση και τους δήμους των ζημιών που προκάλεσε ο σεισμός του Ιούλη σε δεκάδες σχολικά κτίρια.
  • Ο αγώνας για το σύγχρονο δημόσιο και δωρεάν σχολείο περνάει μέσα από τη συλλογική διεκδίκηση με γνώμονα το συμφέρον των παιδιών, τις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες τους, το δικαίωμά τους στο παιχνίδι, στον αθλητισμό, στην ψυχαγωγία.

ΣΕΛ.  5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Στο στόχαστρο η συλλογική δράση

Οι αντιδραστικές αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, που προωθεί η κυβέρνηση, με τον μανδύα του «εκδημοκρατισμού» και του «εκσυγχρονισμού», βάζουν στο στόχαστρο τον πυρήνα της συλλογικής οργάνωσης και δράσης των εργαζομένων, πιάνοντας το νήμα από εκεί που το άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το παραπέρα χτύπημα του απεργιακού δικαιώματος, η παρέμβαση του αστικού κράτους για να αφαιρέσει από τη Γενική Συνέλευση το δικαίωμα να αποφασίζει και να οργανώνει απεργία, η ενίσχυση του φακελώματος των εργαζομένων έρχονται να «κουμπώσουν» στην τεράστια αντιαπεργιακή νομολογία των αστικών δικαστηρίων και στις «βέλτιστες πρακτικές» που ακολουθούνται σε όλη την ΕΕ για την επίθεση στη συνδικαλιστική δράση.

Αυτό που επιδιώκεται στην πραγματικότητα, είναι η πλήρης μετατροπή των συνδικάτων σε έναν ξεδοντιασμένο γραφειοκρατικό μηχανισμό, απόλυτα ελεγχόμενο από το αστικό κράτος και την εργοδοσία.

Επιχειρούν να δώσουν συντριπτικό χτύπημα στη δυνατότητα των εργαζομένων να αντιπαλεύουν συλλογικά την κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης, να παλεύουν οργανωμένα για σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής.

Δεν τους αρκεί που 9 στις 10 απεργίες βγαίνουν ήδη παράνομες από τα δικαστήρια, θέλουν να βάλουν «στο γύψο» συνολικά το συνδικαλιστικό κίνημα, επιβεβαιώνοντας και απ' αυτήν την πλευρά ότι η περιβόητη «ανάπτυξη για όλους», η στήριξη της καπιταλιστικής κερδοφορίας προϋποθέτει το παραπέρα τσάκισμα των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων των εργαζομένων.

Ετσι, με την επιβολή ηλεκτρονικών ψηφοφοριών για τις απεργίες, επιχειρούν να χτυπήσουν την ίδια τη συλλογική δράση των εργαζομένων, το όπλο τους απέναντι στις συγκεντρωμένες δυνάμεις του κεφαλαίου.

Καθόλου τυχαία επιδιώκουν να χτυπήσουν τη δύναμη των ίδιων των Γενικών Συνελεύσεων. Βάζουν στο στόχαστρο την κορυφαία διαδικασία, όπου οι εργαζόμενοι ενημερώνονται και συζητούν συλλογικά, συνδιαμορφώνουν τα αιτήματα και το σχέδιο δράσης, συνειδητοποιούν στην πράξη τη δύναμη της ενότητάς τους απέναντι στην επίθεση της εργοδοσίας.

Απέναντι στις ψηφοφορίες των Γενικών Συνελεύσεων, που έρχονται ως επιστέγασμα μιας τέτοιας συλλογικής διαδικασίας, ως ψηφοφορίες ενός ζωντανού σώματος, κυβέρνηση και εργοδοσία επιχειρούν με τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες την απομόνωση των εργαζομένων, να τους βάλουν να πατάει ο καθένας ξεκομμένος ένα κουμπί, ακόμα πιο ευάλωτος στις πιέσεις και τα ιδεολογήματα της εργοδοσίας.

Αλλά και η επιβολή ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στις αρχαιρεσίες σωματείων στόχο έχει να διευκολύνει ακόμα περισσότερο την απευθείας παρέμβαση της εργοδοσίας.

Ας σκεφτεί κανείς το χαρακτηριστικό παράδειγμα του περιβόητου «κλαδικού σωματείου» - εργοδοτικού μηχανισμού στα σούπερ μάρκετ, όπου χωρίς καμία απολύτως δράση, χωρίς έδρα, χωρίς ανακοινώσεις, χωρίς συνελεύσεις, εμφανίζονται να ψηφίζουν χιλιάδες εργαζόμενοι, στελέχη της εργοδοσίας οργανώνουν τις «αρχαιρεσίες», μπαίνουν υποψήφιοι και εκλέγονται αντιπρόσωποι σε δευτεροβάθμιες οργανώσεις και στη ΓΣΕΕ.

Πλέον, με την ηλεκτρονική ψηφοφορία, γλιτώνουν την εργοδοσία και... από τα έξοδα μετακίνησης των εργαζομένων, που τους υποχρεώνει να πηγαίνουν «πακέτο» και να ψηφίζουν τα στελέχη της. Γλιτώνουν (ή έτσι νομίζουν...) από τις ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις που αποκαλύπτουν και βάζουν εμπόδια στην απάτη.

Καμώνονται επίσης τους ανήξερους για το συνδυασμένο φακέλωμα που συνεπάγονται το ηλεκτρονικό μητρώο των μελών των συνδικάτων και οι ηλεκτρονικές ψηφοφορίες.

Στόχος τους είναι η δημιουργία μιας τεράστιας βάσης δεδομένων, στην οποία θα έχουν πρόσβαση η εργοδοσία και το κράτος, για να ξέρουν ανά πάσα στιγμή ποιοι εργαζόμενοι είναι συνδικαλισμένοι και πού, ποιοι πληρώνουν συνδρομές και ποιοι όχι, ποιοι ψηφίζουν και τι, σε ποιες ψηφοφορίες κ.ο.κ.

Ολα αυτά την ώρα που εκλεγμένοι συνδικαλιστές και άλλοι αγωνιστές απολύονται, μετακινούνται τιμωρητικά και διώκονται με μηνύσεις για τη συμβολή τους σε αγώνες.

Συνεργός σε αυτήν την άθλια επίθεση, με δημόσιες τοποθετήσεις υπέρ του ηλεκτρονικού φακελώματος, έσπευσε να δηλώσει η συνδικαλιστική μαφία στη ΓΣΕΕ, οι εργατοπατέρες που όλο το προηγούμενο διάστημα έδωσαν ρεσιτάλ για τον ίδιο στόχο, για να επιβάλουν σιγή νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς και να μπάσουν απευθείας στα συνδικάτα και στις διαδικασίες τους τους εργοδότες, τους κρατικούς μηχανισμούς και την αστυνομία.

Απέναντι στη νέα επίθεση χρειάζεται άμεση και δυναμική απάντηση! Με τις Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα και τα Συνδικάτα που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ οργανώνοντας την αντεπίθεση, δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για την ενημέρωση των εργαζομένων, για να γίνουν πλατιά κατανοητά ο χαρακτήρας και το μέγεθος της επίθεσης, αλλά και η δύναμη που έχει ο ταξικός, μαζικός αγώνας για να τους χαλάσει τα σχέδια!


ΠΕΡΙΟΔΕΙΕΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΕ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
Να πάψει τώρα ο διπλός εγκλωβισμός, ανθρώπινες συνθήκες για όλους

Την άθλια κατάσταση που επικρατεί στους καταυλισμούς προσφύγων και μεταναστών στην ηπειρωτική Ελλάδα, συνέπεια της απάνθρωπης πολιτικής κυβέρνησης - ΕΕ, διαπίστωσαν για μια ακόμα φορά στελέχη του ΚΚΕ που περιόδευσαν σε Σχιστό και Μαλακάσα.


ΣΕΛ.  7


ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ολοκληρώνονται οι «συνεννοήσεις» πριν από τον νέο κύκλο διαπραγμάτευσης

ΣΕΛ.  6
ΓΟΝΕΙΣ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Σήμερα η διαμαρτυρία για τα σεισμόπληκτα σχολεία

Στις 3 μ.μ. στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής


ΣΕΛ.  4
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αύριο η εκδήλωση για τις οικονομικές - πολιτικές εξελίξεις και τις θέσεις του ΚΚΕ

Στις 18.30, στην αίθουσα «Αιμ. Ριάδης» της ΔΕΘ, θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ Δ. Κουτσούμπας και θα γίνουν παρεμβάσεις


ΣΕΛ.  3
ΥΠΟΘΕΣΗ «ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ»
Σοβαρά ερωτήματα για την πρόταση απαλλαγής των χρυσαυγιτών

ΣΕΛ.  10
ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΕΤΡΟ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ και εργολάβοι συνυπεύθυνοι για τις καθυστερήσεις

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ


ΣΕΛ.  15

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ