Τρίτη 10 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Ανοιχτά όλα τα σενάρια για τον Μπόρις Τζόνσον...

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

«Εναλλακτικά» σχέδια για να προωθήσει το άτακτο Brexit, παρά τον νέο νόμο που ψήφισε η βουλή και ενέκρινε η βασίλισσα Ελισάβετ Β' για τρίμηνη παράταση στη διαδικασία αποχώρησης από την ΕΕ, εξετάζει πυρετωδώς ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον. Ωστόσο, την ίδια περίοδο βλέπει αφενός την κυβέρνηση και το κόμμα να φυλλορροούν μετά και από την παραίτηση της υπουργού Εργασίας και Συντάξεων, Αμπερ Ραντ, και από την άλλη δημοσκοπήσεις να δίνουν στους Συντηρητικούς 35%, στους Εργατικούς 25%, στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες 17% και στο κόμμα του Brexit 13%.

Πάντως, μπροστά στην απόφαση όλων των άλλων κοινοβουλευτικών κομμάτων να καταψηφίσουν το σχέδιο νόμου για πρόωρες εκλογές έως τα μέσα Οκτώβρη, ο Μπόρις Τζόνσον φαίνεται να εξετάζει διάφορα σενάρια. Οπως να ζητήσει τη συνδρομή «φιλικής» χώρας (όσον αφορά το Brexit) ώστε να ασκήσει βέτο στο αίτημα του Λονδίνου για παράταση της αποχώρησης, ή να στείλει δύο επιστολές στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπου στην πρώτη θα αναφέρει το αίτημα για τρίμηνη παράταση του Brexit (όπως απαιτεί ο νέος νόμος) και στη δεύτερη θα καταγράφει την έντονη αντίθεση της κυβέρνησής του σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Στην πρώτη περίπτωση, ο Τζόνσον φαίνεται πως έχει βρει δύο «συμμάχους»: Τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Ζαν - Ιβ Λε Ντριάν και τον πρώην πρωθυπουργό του Βελγίου Γκι Φερχόφστατ, που δηλώνουν αντίθετοι σε οποιαδήποτε παράταση.

Εντονη δυσαρέσκεια μπροστά στο ενδεχόμενο περιφρόνησης των αποφάσεων της βουλής από τον πρωθυπουργό εξέφρασε ο σοσιαλδημοκράτης ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, εκτιμώντας ότι αυτό θα ήταν «αναίσχυντο» και πρωτοφανές. Κατέκρινε επίσης την επιλογή του πρωθυπουργού να παύσει από σήμερα και έως τις 14 Οκτώβρη τις εργασίες του κοινοβουλίου.

Σε αυτό το θολό σκηνικό, ο Μπόρις Τζόνσον συναντήθηκε χτες με τον Ιρλανδό ομόλογό του Λίο Βαράντκαρ, όπου συμφώνησαν πως είχαν μία «θετική και εποικοδομητική συνάντηση», όμως δεν βρήκαν καμία λύση στο θέμα του «backstop», της αποφυγής δηλαδή αυστηρών συνοριακών ελέγχων στα σύνορα Ιρλανδίας - Βόρειας Ιρλανδίας.

Χτες ακόμα ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί από το πόστο του μέχρι τις 31 Οκτώβρη, εκτός και εάν γίνουν νωρίτερα εκλογές.

Στο κλίμα της ενδοαστικής κόντρας εγκλωβίζονται τα λαϊκά στρώματα και το Σάββατο σημειώθηκαν περιορισμένης έκτασης επεισόδια στο Λονδίνο ανάμεσα σε υποστηρικτές και πολέμιους του Brexit.

Χτες, πάντως, οι πιλότοι της βρετανικής αεροπορικής εταιρείας «British Airways» ξεκίνησαν διήμερη απεργία διεκδικώντας ικανοποιητικές μισθολογικές αυξήσεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προεκλογική εκστρατεία στο ρυθμό του Brexit(2/11/2019)
Υποσχέσεις Τζόνσον με κλειστή Βουλή...(11/9/2019)
Με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών λόγω Brexit(4/9/2019)
Ασίγαστες ενδοαστικές κόντρες(31/8/2019)
«Παράθυρο» σε «εναλλακτικές» προτάσεις για το Βrexit(23/8/2019)
Απορρίπτει το ενδεχόμενο νέας συμφωνίας για το Brexit(27/7/2019)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org