Αλλο ένα στοιχείο, που καταγράφει τη σφοδρή αντιπαράθεση που είναι σε εξέλιξη στη Βενεζουέλα ανάμεσα στην κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο και την αντιδραστική αντιπολίτευση του αυτοανακηρυγμένου προέδρου και αχυράνθρωπου των ΗΠΑ και της ΕΕ Χουάν Γκουαϊδό, είναι η διαταγή την περασμένη Παρασκευή της Γενικής Εισαγγελίας της χώρας, να ανοίξει έρευνα με την κατηγορία της «εσχάτης προδοσίας» εναντίον του Γκουαϊδό και συνεργατών του.
Ο γενικός εισαγγελέας Τάρεκ Ουίλιαμ Σάαμπ συνέδεσε το ζήτημα με την αποκάλυψη ότι ο Γκουαϊδό με συνεργάτες του εμφανίζεται να προτείνει προς εκμετάλλευση σε ενεργειακές πολυεθνικές - προκειμένου να αποσπάσει ακόμα μεγαλύτερη πολιτική στήριξη της Βενεζουέλας από τη Βρετανία - την περιοχή του Εσεκίμπο. Πρόκειται για μια περιοχή 159.500 τετραγωνικά χλμ., που η Βενεζουέλα θεωρεί δικό της έδαφος και βρίσκεται σε δικαστική αμφισβήτηση από τη γειτονική Γουιάνα, πρώην βρετανική αποικία.
Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν οι πρώτες έρευνες από μαγνητοφωνημένη συνομιλία των συνεργατών του Γκουαϊδό, Βανέσα Νιούμαν, στελέχους του αμερικανικού ΥΠΕΞ, που τον εκπροσωπεί απέναντι στη Βρετανία, και Μανουέλ Αβεντάνιο, συμβούλου του Γκουαϊδό για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, οι οποίοι παζαρεύουν την παραχώρηση εδάφους, κάτι που συνιστά «εσχάτη προδοσία της χώρας».
Μάλιστα, ο Πρόεδρος Μαδούρο, απευθυνόμενος σε όλες τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, τις κάλεσε να διευκρινίσουν τη θέση τους για την κυριαρχία της Βενεζουέλας, ως προϋπόθεση για να επανεκκινήσει έναν νέο γύρο διαλόγου. Από την πλευρά του, ο Γκουαϊδό εμφανίστηκε την Κυριακή να δηλώνει ότι το Εσεκίμπο ανήκει στη Βενεζουέλα και απέρριψε τις κατηγορίες, ενώ δήλωσε ότι η διαδικασία της ποινικής έρευνας της Εισαγγελίας γίνεται ως «αποπροσανατολισμός γιατί το καθεστώς Μαδούρο στηρίζει τρομοκράτες», κατονομάζοντας τις Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις Κολομβίας (FARC-EP), που επανασυστάθηκαν, και τον Επαναστατικό Απελευθερωτικό Στρατό (ELN). Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας έχει αρνηθεί τις κατηγορίες αυτές, δηλώνει ότι είναι υπέρ της ειρήνης και ότι θα απαντήσει σε ενδεχόμενη στρατιωτική επίθεση της αντιδραστικής κυβέρνησης της Κολομβίας με αυτό το πρόσχημα. Ετσι, από σήμερα ξεκινάνε στρατιωτικές ασκήσεις σε όλη τη συνοριογραμμή με την Κολομβία, με τη συμμετοχή και των πολιτοφυλακών. Ακόμα ανακοινώθηκε ότι ήδη έχουν συγκεντρωθεί 10 εκατομμύρια υπογραφές, στην καμπάνια που καταδικάζει τον πολύμορφο αποκλεισμό της Βενεζουέλας από την αμερικανική κυβέρνηση του Προέδρου Ντ. Τραμπ.