Τρίτη 10 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΠΑΧΑΜΕΣ - ΠΕΡΑΣΜΑ ΚΥΚΛΩΝΑ «ΝΤΟΡΙΑΝ»
Φόβοι για χιλιάδες νεκρούς

Τα σωστικά συνεργεία ανασύρουν συνεχώς νεκρούς

Copyright 2019 The Associated

Τα σωστικά συνεργεία ανασύρουν συνεχώς νεκρούς
Συνεχίζουν να αυξάνονται τα θύματα στις Μπαχάμες από τον καταστροφικό κυκλώνα «Ντόριαν» που αφάνισε στην κυριολεξία ολόκληρες πόλεις στο πέρασμά του την περασμένη βδομάδα με ισχυρούς ανέμους που έφταναν τα 300 χλμ. την ώρα (κατηγορία 5). Εως χτες ανακοινώνονταν επίσημα 45 νεκροί, ωστόσο εκφράζονται φόβοι για χιλιάδες. Ταυτόχρονα έρχονται στο προσκήνιο η πλήρης έλλειψη προετοιμασίας του πληθυσμού από τις κυβερνητικές υπηρεσίες - ενώ αναμενόταν ο καταστροφικός κυκλώνας - και μετά την καταστροφή, σε ένα θέρετρο υψηλού τουρισμού, η απόλυτη γύμνια ουσιαστικών μέτρων προστασίας του πληθυσμού.

Οι ελλείψεις και δυσκολίες να φτάσει η βοήθεια στους πληγέντες είναι τεράστιες και για την απομάκρυνση σε ασφαλέστερες περιοχές, ενώ υπάρχουν προειδοποιήσεις για ενδεχόμενες μολυσματικές ασθένειες ειδικά στα νησιά Αμπακος και Μεγάλη Μπαχάμα, που δέχθηκαν το χειρότερο χτύπημα. Μόνο σε αυτές τις περιοχές, σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα «Μπαχάμας Πρες», άνθρωποι από τα σωστικά συνεργεία αναφέρουν ότι οι νεκροί μπορεί να ξεπεράσουν τους 3.000, καθώς βλέπουν πτώματα κάτω από τα νερά.

Πάνω από 70.000 χρειάζονται άμεσα ανθρωπιστική βοήθεια ενώ οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι υπογραμμίζουν ότι το κόστος αποκατάστασης των ζημιών θα ξεπεράσει τα 7 δισ. δολάρια.

Ο «Ντόριαν» κατά το πέρασμά του από τις ακτές των ΗΠΑ εξασθένησε αρκετά, με αποτέλεσμα να προκληθούν επιμέρους βλάβες κυρίως στο ηλεκτρικό δίκτυο. Το Σάββατο το βράδυ ο κυκλώνας έφτασε κοντά στο Χάλιφαξ, στη Νέα Σκοτία του Καναδά, με ανέμους έως και 140 χλμ. την ώρα, προκαλώντας και εκεί διακοπές ρεύματος, ωστόσο δεν έχουν αναφερθεί ανθρώπινες απώλειες.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org