Τρίτη 10 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Πιέσεις και συστάσεις με επίκεντρο το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Σύσταση για τήρηση της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα από όλες τις χώρες που την υπέγραψαν (από όπου οι ΗΠΑ αποχώρησαν πέρσι...) απηύθυναν οι Πρόεδροι Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, την περασμένη Κυριακή. Η ιρανική κυβέρνηση απαντώντας επέμεινε πως μπορεί να αυξήσει τον εμπλουτισμό του ουρανίου πάνω από τα όρια της συμφωνίας του 2015, μολονότι δεν σκοπεύει να το πράξει άμεσα. Επιπλέον, χτες έβαλε σε λειτουργία 33 ταχύτερα και πιο σύγχρονα συστήματα φυγοκέντρησης, γεγονός που το επιβεβαίωσε χτες και ο υπηρεσιακός γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Κόρνελ Φερούτα.

Επανέλαβε όμως ότι όλα τα βήματα που παραβιάζουν τη συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα «είναι αναστρέψιμα», υπό την προϋπόθεση να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους και οι άλλες πλευρές...

Θέση στο ζήτημα πήρε χτες και η εκπρόσωπος του σινικού υπουργείου Εξωτερικών Χούα Τσουνγίνγκ, που επέκρινε τις ΗΠΑ για την ένταση στις σχέσεις με το Ιράν, καλώντας τες να εγκαταλείψουν την «εσφαλμένη πρακτική των μονομερών κυρώσεων και της υπέρτατης πίεσης».

Στον αντίποδα αυτών των αντιδράσεων, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, πρωθυπουργός του Ισραήλ (χώρα που διαθέτει μυστικά πυρηνικά όπλα), επανέφερε στο προσκήνιο τις γνωστές κατηγορίες σε βάρος της Τεχεράνης περί ιρανικού μυστικού προγράμματος πυρηνικών όπλων. Παρουσίασε έτσι χτες το απόγευμα σε συνέντευξη Τύπου «φωτογραφίες» από κτίριο στην περιοχή Τουρκουζαμπάντ του Ιράν, όπου κατά τους ισχυρισμούς του, συνεχίζεται πρόγραμμα κατασκευής πυρηνικών κεφαλών από το 2003.

Την ίδια ώρα, ο νέος υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, επιβεβαίωσε ότι η χώρα του επιθυμεί να εμπλουτίσει ουράνιο στο μέλλον για να τροφοδοτήσει το σχεδιαζόμενο πρόγραμμα της πυρηνικής ενέργειας.

Ξεφόρτωσε το τάνκερ «Adrian Darya-1»

Στην τύχη του ιρανικού δεξαμενόπλοιου «Adrian Darya-1» αναφέρθηκε χτες ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Αμπάς Μουσαβί, λέγοντας πως το σκάφος «ελλιμενίστηκε σε λιμάνι της Ανατολικής Μεσογείου και ξεφόρτωσε το φορτίο του». Απέφυγε να επιβεβαιώσει φήμες πως το πετρέλαιο ξεφορτώθηκε την Παρασκευή στο λιμάνι Ταρτούς της Συρίας, όπου υπάρχει ρωσική ναυτική βάση, και πως ο αγοραστής του πετρελαίου (αξίας 130 εκατ. δολαρίων) ήταν το ρωσικό υπουργείο Αμυνας. Αλλες πληροφορίες ανέφεραν ως αγοραστή τη συριακή κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση, οι ΗΠΑ απείλησαν με κυρώσεις όποιον αγόρασε το πολύτιμο φορτίο του σκάφους...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απόπειρες διατήρησης της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα(30/8/2019)
Συνεχίζονται οι πιέσεις και οι απειλές των ΗΠΑ(23/8/2019)
Σκληρά παζάρια και ζυμώσεις για «διατήρησή» της...(16/5/2018)
Τήρηση της συμφωνίας επιβεβαιώνει και ο Αμάνο(31/10/2017)
Ξαναμοίρασμα της «τράπουλας» επιχειρεί ο Τραμπ(15/10/2017)
Πυρηνικές ανακοινώσεις και πετρελαϊκές προειδοποιήσεις(16/2/2012)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org