Παρασκευή 31 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Τουλάχιστον 6 άτομα σκοτώθηκαν χτες μετά από βομβιστική επίθεση με στόχο το Πανεπιστήμιο Εθνικής Αμυνας του Αφγανιστάν, στην πρωτεύουσα Καμπούλ. Την ευθύνη ανέλαβε το «Ισλαμικό Κράτος». Η συγκεκριμένη σχολή προορίζεται για την εκπαίδευση ανώτατων αξιωματικών του αφγανικού στρατού.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Ο 24χρονος Αλγερινός που φέρεται να τοποθέτησε το παγιδευμένο με εκρηκτικά δέμα σε πολυσύχναστο δρόμο στο κέντρο της Λιόν της Γαλλίας, την περασμένη βδομάδα, δήλωσε ότι είναι «πιστός του "Ισλαμικού Κράτους"», σύμφωνα με τους Γάλλους ανακριτές.

ΟΤΑΒΑ.-- Στην πρωτεύουσα του Καναδά έφτασε χτες το απόγευμα ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Μάικ Πενς, σε μία προσπάθεια να επισπεύσει τις διαδικασίες με στόχο την επίτευξη νέας εμπορικής συμφωνίας με το Μεξικό και τον Καναδά. Λίγες μέρες νωρίτερα, η κυβέρνηση του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ήρε τους δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο που είχε επιβάλει σε Μεξικό και Καναδά για να εκβιάσει συμφωνία προς όφελος των αμερικανικών μονοπωλίων. Ο Καναδός πρωθυπουργός, Τζάστιν Τριντό, τόνισε ότι στις συνομιλίες που θα έχει με τον Μ. Πενς θα εστιάσουν «στη διαδικασία επικύρωσης» της νέας τριμερούς εμπορικής συμφωνίας που είχε υπογραφεί τον περασμένο Νοέμβρη από τους ηγέτες των τριών χωρών.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Ο Τζούλιαν Ασάνζ, ιδρυτής της ιστοσελίδας αποκαλύψεων «WikiLeaks», που κρατείται στις φυλακές Μπέλμαρς του νότιου Λονδίνου, είναι τόσο βαριά άρρωστος σε σημείο που δεν μπόρεσε να καταθέσει μέσω τηλεδιάσκεψης σε δικηγόρους που εκπροσωπούν την κυβέρνηση των ΗΠΑ, οι οποίοι απαιτούν την απέλασή του μεταξύ άλλων για τη δημοσιοποίηση απόρρητων πληροφοριών. Η επόμενη ημερομηνία ακρόασης ορίστηκε από το δικαστήριο για τις 12 Ιούνη. Παράλληλα, σουηδικό δικαστήριο απέρριψε το αίτημα να αναβάλει την προγραμματισμένη συνεδρίασή του στις 3 Ιούνη προκειμένου να αποφασίσει για την ερήμην κράτηση του ιδρυτή του «Wikileaks» Τζούλιαν Ασάνζ στο πλαίσιο της έρευνας για τις κατηγορίες για βιασμό που έχουν διατυπωθεί εναντίον του και τις οποίες ο ίδιος αρνείται.

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Σουδανοί αντιπολιτευόμενοι διαδηλωτές προσανατολίζονται σε ενέργειες πολιτικής ανυπακοής απέναντι στη «μεταβατική κυβέρνηση» στρατιωτικών που κυβερνά τη χώρα μετά την ανατροπή του Προέδρου, Ομάρ Μπασίρ, στις αρχές Απρίλη. Ο συνασπισμός αντιπολιτευόμενων κομμάτων που είναι γνωστός ως «Δυνάμεις για την Ελευθερία και την Αλλαγή» προειδοποίησε ότι θα κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις εκτός και εάν οι στρατιωτικοί υποχωρήσουν και παραδώσουν την εξουσία σε μία πολιτική μεταβατική κυβέρνηση.

ΣΟΦΙΑ.-- Την παραίτησή του από όλες τις ηγετικές θέσεις που κατείχε στο κυβερνών κόμμα GERB ανακοίνωσε χτες ο Τσβέταν Τσβετάνοφ, που θεωρείται δεξί χέρι του Βούλγαρου πρωθυπουργού, Μπόικο Μπορίσοφ. Ο Τσβετάνοφ (υπήρξε και επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του GERB) εμπλέκεται σε σκάνδαλο που αφορά την απόκτηση διαμερισμάτων σε προνομιακές τιμές και προκάλεσε την παραίτηση υπουργών και υφυπουργών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ