Παρασκευή 31 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρύπιο...

Μια ακόμα επιβεβαίωση για το τι σημαίνουν τα μέτρα τάχα «ανακούφισης» που πρόβαλε το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με τις ρυθμίσεις για τις δόσεις προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, ήρθε να δώσει η προχτεσινή έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή. Ετσι, σύμφωνα με όσα καταγράφει, τα μέτρα αυτά αναμένεται να έχουν «δημοσιονομικό όφελος» κοντά στα 300 εκατομμύρια ευρώ σωρευτικά, αφού σπρώχνουν τα λαϊκά στρώματα να σφίξουν κι άλλο το ζωνάρι και να κόψουν από άλλες ανάγκες τους για να προσέλθουν στο ταμείο. Να ρίξουν δηλαδή λίγο ακόμα νερό στο «τρύπιο κοφίνι» των χρεών, που - με δόσεις ή χωρίς - όλο και μεγαλώνουν, όσο διατηρείται το συνολικό αντιλαϊκό πλαίσιο της φοροληστείας και των ματωμένων πλεονασμάτων για τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

... κοφίνι

Οσο για το πόσο τρύπιο είναι το «κοφίνι», ενδεικτικά είναι και τα στοιχεία που καταγράφει η έκθεση για τα χρέη προς την Εφορία, με τους «οφειλέτες» που χρωστάνε έως 500 ευρώ - δείγμα ότι έχει στερέψει και το τελευταίο «σάλιο» - να αυξάνονται το πρώτο τρίμηνο του 2019 κατά 41.000, φτάνοντας συνολικά πάνω από 2,1 εκατομμύρια. Τα παραπάνω δείχνουν βέβαια και τι σόι είναι ο καβγάς που στήνουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, που τσακώνονται για το αν είναι ή όχι τα παραπάνω μέτρα «αναπτυξιακά», αν ευνοούν ή όχι την «κουλτούρα πληρωμών», αν θα ήταν προτιμότερη μια άλλη ρύθμιση, που να περιλαμβάνει ανάμεσα στα άλλα και περισσότερες διευκολύνσεις στις επιχειρήσεις. Ο τσακωμός τους αφορά το τι γεμίζει πιο αποτελεσματικά τον κρατικό «κορβανά» που θα μοιράσουν ως προνόμια και φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο. Για τη δική τους ανάπτυξη κόπτονται και η απερχόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και η επερχόμενη της ΝΔ, που για το λαό και τις ανάγκες του σημαίνει βαρέλι δίχως πάτο.

Το «νέο»

«Η εμπειρία σήμερα με τις νέες μορφές απασχόλησης υποδηλώνει ότι στο μέλλον μπορεί να υπάρξει αύξηση των πιο ευέλικτων μορφών πρόσληψης εργαζομένων, με πιθανές θετικές επιπτώσεις στην κατανομή του εργατικού δυναμικού», σημειώνει στα «Συμπεράσματα για τους νέους και το μέλλον της εργασίας» που δημοσίευσε την Τετάρτη το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, δείχνοντας πως το «μέλλον» που προδιαγράφουν για τη νέα γενιά κεφάλαιο, ΕΕ και κυβερνήσεις είναι αυτό της ακόμα μεγαλύτερης ευελιξίας, της δουλειάς και της ζωής - λάστιχο για τα κέρδη των επιχειρηματιών. Επιπλέον, η έκθεση επιστρατεύει και το περιβόητο «δημογραφικό», για να προϊδεάσει πως χρειάζεται «αύξηση των επιπέδων παραγωγικότητας εκείνων που θα εισέλθουν στην αγορά εργασίας», προκειμένου τάχα «να καλυφθεί η ανάγκη για συνεισφορά στις αυξανόμενες κοινωνικές δαπάνες, λόγω του πολυάριθμου πληθυσμού ηλικιωμένων», προϊδεάζοντας για ακόμα μεγαλύτερο ξεζούμισμα των εκατομμυρίων νέων εργαζομένων. Αυτό είναι το «σύγχρονο» και το «νέο» που εγγυώνται για τη νεολαία το κεφάλαιο, οι κυβερνήσεις του, οι ιμπεριαλιστικές ενώσεις όπως η ΕΕ, που μόνο προς το χειρότερο πάνε για τους λαούς και τα δικαιώματά τους. Σε αυτήν την κατεύθυνση και η ΝΔ ετοιμάζεται να πάρει τη σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ, που κέρδισε επάξια μια θέση στο βάθρο των αντιλαϊκών ανατροπών για τη νέα γενιά, εκτινάσσοντας την ευελιξία στους χώρους δουλειάς, πανηγυρίζοντας για το μοίρασμα μιας θέσης δουλειάς στα δύο και τα τρία. Τα σενάρια αυτά, που γράφουν χωρίς αυτή γι' αυτήν, η νεολαία μπορεί να τα ακυρώσει δυναμώνοντας το ΚΚΕ στις εκλογές, για να δυναμώσει από την άλλη μέρα ο δικός της αγώνας για δουλειά και ζωή με δικαιώματα.

Παραμύθια

Την ώρα που η κυβέρνηση εφησυχάζει το λαό μας για τα σχέδια και τα παζάρια της Τουρκίας και ισχυρίζεται ότι αυτή «απομονώνεται διεθνώς», βγήκε η ΕΕ να βάλει τα πράγματα στη θέση τους. Ετσι, στη νέα έκθεση της Κομισιόν για την πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, την χαρακτηρίζει όπως πάντα «στρατηγικό εταίρο» και προτρέπει να «γεφυρωθούν» οι διαφορές που υπάρχουν και να διαμορφωθούν συμβιβασμοί, σε όλα τα «φλέγοντα μέτωπα», βλέπε συμφωνία για το Μεταναστευτικό, το Κυπριακό. Πιο αποκαλυπτική είναι η αναφορά στις «εντάσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», που «υπονόμευσαν την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια», εκφράζοντας προσδοκίες να προχωρήσουν διευθετήσεις που θα εκτονώσουν την «αστάθεια». Αποδεικνύεται λοιπόν ότι τα περί ΕΕ και ΝΑΤΟ που «εγγυώνται την ασφάλεια, την εθνική κυριαρχία και τα σύνορα» είναι παραμύθια. Η πραγματικότητα δείχνει ακριβώς το αντίθετο, ότι αυτές οι λυκοσυμμαχίες είναι που κρατάνε «ζεστή την πλάτη» της τουρκικής αστικής τάξης να συνεχίζει τις προκλήσεις, ενώ τα παζάρια που γίνονται, είτε με την ΕΕ είτε με άλλες αστικές τάξεις, όπως και της Ελλάδας, φέρνουν μόνο νέα δεινά στους λαούς.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1809 Πεθαίνει ο Αυστριακός συνθέτης της κλασικής μουσικής Γιόζεφ Χάιντν.

1819 Γεννιέται ο Αμερικανός ποιητής Γουόλτ Γουίτμαν.

1902 Τελειώνει ο δεύτερος πόλεμος των Μπόερς. Πρόκειται για πόλεμο μεταξύ της Βρετανίας και των Ολλανδών αποίκων της Νοτίου Αφρικής, στην οποία είχαν ιδρύσει δύο ανεξάρτητα κράτη (το Ελεύθερο Κράτος της Οράγγης και του Τρανσβάαλ). Ο πόλεμος έληξε με νίκη των Βρετανών και ενσωμάτωση των δύο κρατών των Μπόερς στις υπάρχουσες βρετανικές κτήσεις της Νοτίου Αφρικής.

1905 Ο πρωθυπουργός Θεόδωρος Δηλιγιάννης δολοφονείται κατά την προσέλευσή του στη Βουλή, από τον χαρτοπαίκτη και μόνιμο θαμώνα χαρτοπαικτικών λεσχών Αντώνιο Γερακάρη, επειδή είχε απαγορεύσει τη λειτουργία τους.

1919 Συνέρχεται το Εθνικό Συμβούλιο του ΣΕΚΕ (31/5-5/6), το οποίο αποφασίζει την αποχώρηση του Κόμματος από τη 2η Διεθνή και την προετοιμασία προσχώρησής του στην 3η Διεθνή.

1936 Η επιθετικότητα του αστικού κράτους κατά του ΚΚΕ και του εργατικού κινήματος οξύνεται στο δρόμο προς την ανοιχτή δικτατορία του κεφαλαίου (δικτατορία Μεταξά): Μέσα στο Μάη έγιναν 1.492 συλλήψεις αγωνιστών, 160 προφυλακίσεις, 34 εκτοπίσεις από Επιτροπές Ασφαλείας, 7 εκτοπίσεις από δικαστήρια, 761 παραπομπές σε δίκη, 283 καταδίκες. Βασανίστηκαν 438, τραυματίστηκαν 571, σκοτώθηκαν 10, έγιναν έρευνες 64, κατασχέσεις 585, διαλύσεις συγκεντρώσεων 135.

1949 Γαλλική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον κορυφαίο κομμουνιστή ποιητή Πολ Ελιάρ καταφτάνει στην Ελεύθερη Ελλάδα. Στον χαιρετισμό του προς τους μαχητές του ΔΣΕ, ο Ελιάρ τόνισε μεταξύ άλλων: «Το Βίτσι και ο Γράμμος, οι δυο αυτές κορφές του λεύτερου κόσμου, δεν είναι καθόλου πιο κάτω από κει που τις είχε βάλει η φαντασία μου. Αντίθετα, γιατί είδα εκεί τους μαχητές που τις στολίζουν με τον απίστευτο ηρωισμό τους, τους μαχητές πούναι η φωτιά των βουνών και ολόκληρης της Ελλάδας, τιμή για τον πολιτισμένο κόσμο που δε θέλει να πεθάνει κάτω απ' την ασφυκτική πίεση μιας μειοψηφίας εκμεταλλευτών, εμπρηστών του πολέμου. Ο ήλιος και η γης είναι ολότελα δικοί τους. (...) Φεύγω και φυλάω στην καρδιά μου σαν διαμάντι την αξέχαστη θύμηση της σωματικής και ψυχικής σας υγείας, τον ενθουσιασμό σας, την αδελφοσύνη σας, την πίστη σας για τη νίκη. Το μέλλον είναι δικό σας».

1956 Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της φοιτητικής εφημερίδας «Πανσπουδαστική», που εκδόθηκε από την παράνομη ΕΠΟΝ.

1957 Ο στρατηγός του ΕΛΑΣ, στέλεχος του ΚΚΕ και βουλευτής της ΕΔΑ Στέφανος Σαράφης σκοτώνεται στη λεωφόρο Αλίμου από αυτοκίνητο της αμερικανικής στρατιωτικής αποστολής, που οδηγούσε ο Αμερικανός σμηνίας Μάριο Μουζάλι.

1962 Εκτελείται δι' απαγχονισμού στο Ισραήλ ο Αντολφ Αϊχμαν, αντισυνταγματάρχης των SS και ένας από τους βασικούς παράγοντες του Ολοκαυτώματος των Εβραίων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

1974 Επειτα από μήνες συγκρούσεων, το Ισραήλ και η Συρία υπογράφουν συμφωνία για την απομάκρυνση των δυνάμεών τους από τα Υψώματα του Γκολάν στα σύνορα των δύο χωρών.

1975 Συνάντηση Καραμανλή - Ντεμιρέλ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Οι δυο πρωθυπουργοί συμφωνούν για παραπομπή του θέματος της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

1977 Πεθαίνει ο κομμουνιστής λογοτέχνης, θεατρικός συγγραφέας και μεταφραστής, εμπνευστής και ψυχή του «Θεάτρου του βουνού» Βασίλης Ρώτας.Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ