Παρασκευή 31 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Προειδοποιήσεις Χάμοντ για τους «κινδύνους» άτακτου Brexit

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Υπέρ της διεξαγωγής δεύτερου δημοψηφίσματος ή και νέων γενικών εκλογών τάχθηκε χτες ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ, προειδοποιώντας παράλληλα τους κυβερνώντες Συντηρητικούς - που αναζητούν νέο ηγέτη μετά την επικείμενη αποχώρηση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι - ότι «ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα θέσει σε κίνδυνο την οικονομία». Κάλεσε μάλιστα τους υποψηφίους να ρίξουν τους τόνους σε ό,τι αφορά τις «ανεύθυνες δεσμεύσεις για δαπάνες».

«Χρειάζεται να βγάλουμε από το τραπέζι την προοπτική μιας εξόδου χωρίς συμφωνία», δήλωσε στο BBC, εκφράζοντας ουσιαστικά την αντίθεσή του σε πρόσφατες δηλώσεις του πρώην υπουργού Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος λανσάρεται ως φαβορί για την ηγεσία των Συντηρητικών, πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την ΕΕ στις 31 Οκτώβρη «με ή χωρίς συμφωνία». «Μια αποχώρηση χωρίς συμφωνία θα ήταν μια πολύ κακή έκβαση για την οικονομία», υποστήριξε ο Χάμοντ, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσει και εκείνος την ηγεσία του κόμματος. Σε επόμενο σημείο εξέφρασε την αμφιβολία του για το κατά πόσο «ο κόσμος έχει απαραίτητα καταλάβει τι ρίσκο παίρνουμε, όχι μόνο με την οικονομία μας αλλά και με το μέλλον του πολύτιμου Ηνωμένου Βασιλείου μας εάν αποχωρήσουμε χωρίς συμφωνία».

Μέχρι χτες, πάντως, 11 βουλευτές των Συντηρητικών είχαν επίσημα δηλώσει την πρόθεσή τους να διεκδικήσουν την ηγεσία του κόμματος και τον πρωθυπουργικό θώκο.

Σφοδρές ενδοαστικές συγκρούσεις εκδηλώνονται παράλληλα και στο αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα, με τον σοσιαλδημοκράτη αρχηγό του κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν να δηλώνει στα μέσα της βδομάδας ότι σε περίπτωση που διεξαχθεί ένα νέο δημοψήφισμα, αυτό δεν θα είναι μια απλή επανάληψη του δημοψηφίσματος του 2016 υπέρ της παραμονής ή υπέρ της αποχώρησης.

Χτες, πάντως, η στερλίνα κινήθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα τετραμήνου έναντι του δολαρίου και του ευρώ, καθώς οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής, ενώ εξελίσσεται η διαδικασία διαδοχής της Μέι.

Δυσμενείς συνέπειες για την αυτοκινητοβιομηχανία

Σε κάθε περίπτωση, οι συνέπειες από τη γενικότερη αναστάτωση που προκαλούν οι κόντρες γύρω από το Brexit γίνονται ιδιαίτερα αισθητές στη βαριά βιομηχανία του Ηνωμένου Βασιλείου. Στοιχεία του κλάδου που δημοσιοποιήθηκαν χτες αναφέρουν πως η παραγωγή αυτοκινήτων στη Βρετανία κατέρρευσε τον περασμένο μήνα και σημείωσε τη μεγαλύτερη μείωσή της από το 2008, όταν ξέσπασε η καπιταλιστική κρίση.

Ο σύνδεσμος κατασκευαστών και εμπόρων αυτοκινήτων SMMT ανακοίνωσε ότι η παραγωγή αυτοκινήτων μειώθηκε κατά 44,5% σε ετήσια βάση, που είναι η μεγαλύτερη πτώση εδώ και ακριβώς δέκα χρόνια, όταν η Βρετανία βρισκόταν σε ύφεση. Κυρίως επειδή τα εργοστάσια αυτοκινήτων έκλεισαν τον περασμένο μήνα, για να αποφύγουν τον κίνδυνο να αντιμετωπίσουν προβλήματα στην αλυσίδα τροφοδοσία τους από ένα ενδεχόμενο χαώδες Brexit χωρίς συμφωνία στις 29 Μάρτη. Το γεγονός όμως ότι ανακοινώθηκε αργά η απόφαση για αναβολή στις 31 Οκτώβρη 2019 εμπόδισε τις αυτοκινητοβιομηχανίες να αλλάξουν τα σχέδιά τους, προκαλώντας κατάρρευση στην παραγωγή.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ