Παρασκευή 31 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ
Κατηγορεί τις ΗΠΑ για «οικονομική τρομοκρατία»

ΠΕΚΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οι ριψοκίνδυνες κόντρες των ΗΠΑ στην οικονομία και το εμπόριο με ανταγωνιστικές χώρες όπως η Κίνα ρίχνουν πλέον σε καθημερινή βάση «λάδι» στη φωτιά της αντιπαράθεσης.

Χτες, ο Κινέζος υφυπουργός Εξωτερικών, Τζανγκ Χανχούι, με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη του Κινέζου Προέδρου, Σι Τζινπίνγκ, την επόμενη βδομάδα στη Ρωσία, αναφέρθηκε στους αμερικανικούς δασμούς, στους εκβιασμούς και τις απειλές για περαιτέρω κλιμάκωση των οικονομικών αντιποίνων, παρομοιάζοντας την εσκεμμένη πρόκληση εμπορικών διενέξεων «απροκάλυπτη οικονομική τρομοκρατία». Ερωτηθείς σχετικά με τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας ο Τζανγκ πρόσθεσε πως η εσκεμμένη πρόκληση εμπορικών διενέξεων είναι παράλληλα «οικονομικός σοβινισμός και οικονομικός εκφοβισμός». Τόνισε δε πως η Κίνα είναι αντίθετη με έναν εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ αλλά και δεν τον φοβάται.

Νωρίτερα, το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας ανακοίνωσε πως το εάν θα σημειώσουν ή όχι πρόοδο οι σινο-αμερικανικές εμπορικές διαπραγματεύσεις, εξαρτάται κυρίως «από τη στάση και την ειλικρίνεια της αμερικανικής πλευράς». «Οι διαβουλεύσεις μπορούν να συνεχιστούν μόνο στη βάση της ισότητας και του αμοιβαίου σεβασμού», είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Γκάο Φενγκ, επιρρίπτοντας στη συνέχεια ευθύνη για τις εμπορικές διενέξεις στην «εσφαλμένη πρακτική της αμερικανικής πλευράς που... βλάπτουν σοβαρά τη βάση και την ατμόσφαιρα των διαβουλεύσεων». Και κατάληξε, εκφράζοντας την πεποίθηση της κινεζικής κυβέρνησης, πως «η συνεργασία είναι η μόνη σωστή επιλογή για την Κίνα και τις ΗΠΑ».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ