Παρασκευή 31 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑ
Αλληλοκατηγορίες για τις συμφωνίες για τα πυρηνικά όπλα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ως «υπολογισμένη απόπειρα» προκειμένου να υπονομευτεί ο έλεγχος των πυρηνικών όπλων αντιμετώπισε χτες ο Ρώσος πρεσβευτής στις ΗΠΑ, Ανατόλι Αντόνοφ, τους ισχυρισμούς του επικεφαλής της Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (DIA), υποστράτηγου Ρόμπερτ Ασλεϊ, ότι η Ρωσία «πιθανόν» να διεξάγει χαμηλού επιπέδου πυρηνικές δοκιμές που παραβιάζουν τη Συνθήκη για την Πλήρη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών (CTBT).

«Οι αμερικανικοί ισχυρισμοί (...) μοιάζουν με μια καλά σχεδιασμένη και στοχευμένη επίθεση, όχι μόνο και όχι τόσο εναντίον της Ρωσίας, όσο εναντίον του καθεστώτος ελέγχου των όπλων και εναντίον όλου του οικοδομήματος για τη στρατηγική σταθερότητα», σχολίασε ο Αντόνοφ.

Ο Ασλεϊ εκτόξευσε τις κατηγορίες αυτές σε βάρος της Μόσχας κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του ινστιτούτου μελετών «Hudson Institute», διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι οι ΗΠΑ τηρούν «απαρέγκλιτα» τη Συνθήκη. Ερωτηθείς πάντως από δημοσιογράφο τι ακριβώς προσάπτει στη Μόσχα, ο Αμερικανός υποστράτηγος φάνηκε να υπαναχωρεί: Οι Ρώσοι «είχαν τη δυνατότητα να κάνουν» τις δοκιμές, απάντησε.

Η Συνθήκη CTBT υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1996 και απαγορεύει κάθε δοκιμή πυρηνικού όπλου σε όλο τον κόσμο. Στο παρελθόν, η Ουάσιγκτον είχε αναγνωρίσει επανειλημμένα ότι η Ρωσία τηρεί τη Συνθήκη. Η Μόσχα την έχει υπογράψει και επικυρώσει, ενώ η Ουάσιγκτον την έχει υπογράψει μόνο, αφού η επικύρωσή της εμποδίστηκε στο Κογκρέσο από τους Ρεπουμπλικάνους.

Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση Τραμπ έχει αποσύρει τις ΗΠΑ από άλλη μια Συνθήκη - κλειδί, την INF, η οποία απαγορεύει τους πυραύλους μικρού και μεσαίου βεληνεκούς με δυνατότητα να φέρουν πυρηνικές κεφαλές, κατηγορώντας τη Ρωσία ότι την παραβίαζε. Προς αποχώρηση οδεύει και η Ρωσία, καθώς χτες ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέβαλε στην κρατική Δούμα νομοσχέδιο για την αναστολή της Συνθήκης INF.

ΗΠΑ και Ρωσία πάντως έχουν αρχίσει προκαταρκτικές συνομιλίες για την παράταση της διμερούς Νέας Συμφωνίας για τη Μείωση των Στρατηγικών Οπλων, που εκπνέει το 2021. Στο παζάρι αυτό οι ΗΠΑ επιχειρούν να εντάξουν και την Κίνα, μολονότι εκείνη το έχει ήδη απορρίψει κατηγορηματικά.

Νέο «τιτίβισμα» Τραμπ για τη Ρωσία

Χτες, ο Αμερικανός Πρόεδρος σε νέα ανάρτησή του στο «Twitter» φάνηκε εμμέσως πλην σαφώς να αναγνωρίζει πως η Ρωσία τον «βοήθησε» να εκλεγεί στον Λευκό Οίκο, διαβεβαιώνοντας ότι εκείνος δεν ενεπλάκη με οποιοδήποτε τρόπο. «Η Ρωσία, η Ρωσία, η Ρωσία! Μόνο αυτό ακούγαμε στην αρχή αυτού του κυνηγιού μαγισσών. Και σήμερα η Ρωσία χάθηκε διότι δεν έχω καμία σχέση με το γεγονός ότι η Ρωσία με βοήθησε να εκλεγώ», έγραψε, καταγγέλλοντας εκ νέου «προεδρική παρενόχληση».

Ερωτηθείς σχετικά, λίγα λεπτά αργότερα, στους κήπους του Λευκού Οίκου, ο Τραμπ απάντησε ακριβώς το αντίθετο: «Οχι, η Ρωσία δεν με βοήθησε να εκλεγώ». Απέρριψε επίσης τις συζητήσεις που γίνονται μεταξύ των Δημοκρατικών σχετικά με το ενδεχόμενο να ξεκινήσει διαδικασία για την καθαίρεσή του, στον απόηχο της έρευνας για τη Ρωσία, υποστηρίζοντας ότι δεν έκανε τίποτα το μεμπτό προκειμένου να του αξίζει ένα τέτοιο αποτέλεσμα. Την Τετάρτη, ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μιούλερ, που είχε αναλάβει την έρευνα για τη ρωσική ανάμειξη, δήλωσε ότι η έκθεσή του για τη συνωμοσία με τη Ρωσία στην προεκλογική εκστρατεία του 2016 εσκεμμένα δεν απάλλαξε ούτε κατηγόρησε τον Τραμπ για παρακώλυση δικαιοσύνης.

Αντιδρώντας στις δηλώσεις Μιούλερ, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, που βρίσκεται υπό πίεση από μερίδα Δημοκρατικών να στηρίξει την έναρξη έρευνας για καθαίρεση, είπε ότι «τίποτα δεν έχει φύγει από το τραπέζι».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ