Παρασκευή 31 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Μαζική γενική απεργία

Γενική απεργία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στην Αργεντινή εναντίον των μέτρων λιτότητας της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης του Μαουρίσιο Μάκρι, που αναδείχθηκε στην Προεδρία το 2015 μετά από 10 χρόνια σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης των Νέστορ Κίρσνερ και Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρσνερ, υποτίθεται για να ...νοικοκυρέψει τα δημόσια οικονομικά. Στην πραγματικότητα, συνέχισε την ίδια αντιλαϊκή πολιτική, ενώ η μικρή ανάκαμψη των πρώτων χρόνων ακολουθήθηκε από υποχώρηση το 2018. Φέτος τον Μάη ζήτησε νέο δάνειο 7 δισ. δολαρίων από το ΔΝΤ, για να «ξελασπώσουν» τα μονοπώλια και η αγροτοβιομηχανία παραγωγής σόγιας (η παραγωγή ήταν μειωμένη λόγω φυσικών καταστροφών), φορτώνοντας τα βάρη στο λαό με περικοπές στον προϋπολογισμό για κοινωνικές δαπάνες και αύξηση των φόρων. Την ίδια ώρα ο πληθωρισμός ροκανίζει το εργατικό εισόδημα.

Ετσι, οι εργαζόμενοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για απεργία, παρότι τα σοσιαλδημοκρατικής λογικής συνδικάτα, όπως η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών CGT, δεν διοργάνωσαν συλλαλητήρια. Η απεργία είχε μεγάλη επιτυχία ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα του Μπουένος Αϊρες, της Κόρντοβα και του Ροσάριο, σε μέσα μαζικής μεταφοράς, λιμάνια, αεροδρόμια, σχολεία, τράπεζες και δημόσιες υπηρεσίες. Συγκεντρώσεις διοργάνωσαν κάποια κόμματα της αριστεράς, που δέχτηκαν επιθέσεις από την αστυνομία.

Στα αιτήματα των απεργών συγκαταλέγονταν αυξήσεις στους μισθούς για να αντιμετωπιστούν οι αυξήσεις κατά 50% σε πολλά είδη πρώτης ανάγκης, μείωση της φορολογίας για τα λαϊκά στρώματα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η Συνομοσπονδία έχει ισχυρούς δεσμούς με την αντιπολίτευση, ενώ και την περίοδο των Κίρσνερ κινούνταν στη λογική της «ταξικής συνεργασίας και του κοινωνικού διαλόγου».

Αυτή ήταν η πέμπτη γενική απεργία στη θητεία του Μάκρι, που σύμφωνα με δημοσκοπήσεις για τις εκλογές του Οκτώβρη, αντιμετωπίζει δυσκολίες επανεκλογής έναντι του σοσιαλδημοκράτη υποψήφιου Προέδρου Αλμπέρτο Φερνάντες (με υποψήφια αντιπρόεδρό του την πρώην Πρόεδρο Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρσνερ).

Διαδηλώσεις σε Βραζιλία και Χιλή

Χτες επίσης πραγματοποιήθηκαν μεγάλες κινητοποιήσεις φοιτητών, σπουδαστών και καθηγητών σε όλη τη Βραζιλία, ενάντια στις περικοπές στην Παιδεία, που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση του αντιδραστικού Προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρο. Οι διαδηλωτές με τις οργανώσεις τους απαίτησαν όχι μόνο να μην υπάρξουν περικοπές αλλά και διατράνωσαν ότι θα διεκδικήσουν δημόσια, ποιοτική και δωρεάν Παιδεία.

Επίσης χτες είχαν προγραμματιστεί διαδηλώσεις στη Χιλή, ενάντια στη μεταρρύθμιση που προωθεί η αντιδραστική κυβέρνηση του Σεμπάστιαν Πινιέρα, ενάντια στα συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ