Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Εξωραϊσμός της πραγματικότητας με τα ομόλογα

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.--

Ως «δεύτερη ημέρα ανεξαρτησίας» σκοπεύει να παρουσιάσει η πρόεδρος της Αργεντινής, Κρίστινα Φερνάντες ντε Κίρσνερ, για ευνόητους προπαγανδιστικούς λόγους, την απόδοση των δεκαετών ομολόγων «Μπόντεν 2012», που εξέδωσε η κυβέρνηση το 2002, μετά την οικονομική κατάρρευση της Αργεντινής στις αρχές του Δεκέμβρη του 2001, το λεγόμενο «κοραλίτο» (κλουβί για να εκφραστεί ο εγκλωβισμός των καταθέσεων).

Οι εορτασμοί για την «ημέρα της οικονομικής ανεξαρτησίας» θα περισσέψουν και ήδη το υπουργείο Οικονομικών έχει αρχίσει την αντίστροφη μέτρηση έως την Παρασκευή που θα αποδώσει πίσω το ποσό των 2,281 δισ. δολαρίων. Ενα μόλις μέρος των ομολόγων και του χρέους, όταν εκατομμύρια Αργεντίνοι βρήκαν κλειστές τις πόρτες των τραπεζών και δεν μπορούσαν να σηκώσουν τις αποταμιεύσεις τους, οι οποίες συνολικά ανέρχονταν τότε σε 66 δισ. δολάρια. Το ποσό αποτελεί μόλις ένα μικρό μέρος των «προαιρετικών ομολόγων» γνωστά ως Μπόντεν, που εξέδωσε η κυβέρνηση το 2002 αξίας 19,6 δισ. δολαρίων (15,831 δισ. ευρώ) ενώ κάποιοι άλλοι καταθέτες είχαν προτιμήσει τη δικαστική οδό ανακτώντας το σύνολο ή μέρος των χρημάτων.

Με την υποτιθέμενη «αποζημίωση» των θυμάτων του «κοραλίτο», η κυβέρνηση της Αργεντινής θέλει να εξωραΐσει τη σημερινή κατάσταση του καπιταλισμού με σοσιαλδημοκρατική διαχείριση και της κρίσης που κλιμακώνεται και παρατηρείται ήδη μείωση των εξαγωγών κατά 10%.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ