Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Επίθεση καθοδηγούμενη από τον ΣΕΒ

Οι δηλώσεις του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ότι οι μέχρι τώρα ανατροπές στο Ασφαλιστικό δεν είχαν τόλμη και αποφασιστικότητα και ως εκ τούτου οι «"λύσεις" αποδείχτηκαν θνησιγενείς» και ότι απαιτούνται άλλες, «δομικού χαρακτήρα λύσεις», δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού. Οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι, οι ασφαλισμένοι όλων των Ταμείων βρίσκονται αντιμέτωποι με νέα αντιασφαλιστικά σχέδια. Σχέδια πέραν των συγκεκριμένων μέτρων περικοπής των συντάξεων και των εφάπαξ, που θα επιβληθούν στο βωμό της «δημοσιονομικής προσαρμογής».

Απροκάλυπτα ο υπουργός της συγκυβέρνησης και των βιομηχάνων δηλώνει ότι οι αυξήσεις που επιβλήθηκαν στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης φτάνοντας στο 65ο για όλους και στα 40 χρόνια αδιάλειπτης εργασίας για να θεμελιωθεί το δικαίωμα σε ολόκληρη σύνταξη δεν τους φτάνουν. Δεν τους αρκεί ούτε ο νέος υπολογισμός στις συντάξεις που οδηγεί σε ραγδαία μείωση μέχρι και 40%, σε σχέση με το καθεστώς πριν την ψήφιση των νόμων Λοβέρδου - Κουτρουμάνη. Δε χορταίνουν ούτε με τα χαράτσια και τις πάσης φύσεως «ειδικές εισφορές» που επιβλήθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια σε εκατομμύρια συνταξιούχους, δήθεν για τη βιωσιμότητα των Ταμείων.

Τα σχέδια αυτά αποκτούν ακόμα πιο επικίνδυνο βάθος, υπό το φως της επιστολής του ΣΕΒ προς τον Μπαρόζο, με την οποία - μεταξύ άλλων - οι βιομήχανοι αξιώνουν την αντικατάσταση του σημερινού Ασφαλιστικού των «καθορισμένων παροχών» με ένα άλλο, των «καθορισμένων εισφορών». Τι κρύβεται, όμως, πίσω από αυτή την αντικατάσταση του συστήματος; Κρύβεται η αξίωση του ΣΕΒ να μην υπάρχει καμιά εγγύηση για το ύψος της σύνταξης. Ο ασφαλισμένος εργαζόμενος, ελεύθερος επαγγελματίας, επιστήμονας ή αγρότης θα πληρώνει «καθορισμένες εισφορές» επί του μισθού ή του εισοδήματός του, αλλά δε θα έχει την παραμικρή εγγύηση για το ύψος της σύνταξης που θα πάρει. Αυτό σημαίνει ο όρος να μην υπάρχει καθορισμένη παροχή. Στην πραγματικότητα, τα νέα σχέδια έρχονται να συμπληρώσουν και να κάνουν ακόμα πιο επαχθείς τους αντιασφαλιστικούς νόμους του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης Παπαδήμου. Δεν τους αναιρούν, αλλά οδηγούν τη «λογική» αυτών των νόμων μέχρι τα φυσιολογικά τους άκρα.

Το νέο μοντέλο άλλωστε ήδη νομοθετήθηκε για το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), στο οποίο θα υπαχθούν τα πέντε μεγαλύτερα επικουρικά ταμεία. Εκεί ρητά ορίζεται ότι στο νέο Ταμείο οι ασφαλισμένοι γνωρίζουν μόνο τι θα πληρώνουν, δεν ξέρουν όμως το ύψος της σύνταξης που θα πάρουν μετά το τέλος του εργάσιμου βίου τους. Αυτό, όπως περιγράφεται στο νόμο, είναι ακαθόριστο, αφού σύμφωνα με τους νομοθέτες εξαρτάται από τα δημογραφικά δεδομένα, το ατομικό ποσό συσσώρευσης εισφορών με επιτόκιο που θα καθορίζεται ανάλογα με τη μεταβολή του μισθού των εργαζομένων, το επιτόκιο προεξόφλησης αλλά και από το αν η σύνταξη μεταβιβάζεται ή όχι. Τώρα, το μοντέλο αυτό θέλουν να το επεκτείνουν και στις κύριες συντάξεις και μάλιστα γρήγορα, πριν οι εργαζόμενοι καταλάβουν τι έγινε στην πραγματικότητα με το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης.

Το σίγουρο είναι ότι οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι βρίσκονται αντιμέτωποι με νέα αντιασφαλιστική καταιγίδα, που καθοδηγείται από τον ΣΕΒ. Η προώθηση ενός τέτοιου μοντέλου και στις κύριες συντάξεις βαθαίνει και ολοκληρώνει την επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, οδηγεί στον οριστικό ενταφιασμό της δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης που είχε απομείνει. Γι' αυτό οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να επιτρέψουν μια τέτοια εξέλιξη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ