Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Οι προεκλογικές «κορόνες» κατέληξαν σε μείωση μισθών

Τον περασμένο Απρίλη, λίγο πριν τις βουλευτικές εκλογές της 6ης Μάη, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων εγκαλούσε το ΚΚΕ, τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ και το «Ριζοσπάστη» γιατί, όπως ισχυριζόταν, δε «διαβάζαμε» καλά τις ανακοινώσεις της, στις οποίες κατηγορηματικά και ξεκάθαρα διατυπωνόταν η θέση της ότι δε διαπραγματεύεται μειώσεις μισθών. «Είναι ολοφάνερο ότι, ΠΑΜΕ - ΚΚΕ επιλέγουν, με τις ανέξοδες καταγγελίες τους, την άρνηση της μάχης και της προσπάθειας υπεράσπισης των ΣΣΕ, λακίζοντας και αφήνοντας μόνους και απροστάτευτους τους εργαζόμενους στο έλεος των εργοδοτών», έλεγε χαρακτηριστικά.

Τρεις μήνες μετά, μόλις την περασμένη Παρασκευή, η πλειοψηφία της ΟΙΥΕ υπέγραψε με τους εργοδότες την κλαδική ΣΣΕ στο εμπόριο καταδικάζοντας τους εργαζόμενους σε μειώσεις μισθών. Η επίθεση της πλειοψηφίας της ΟΙΥΕ στο ΚΚΕ και στις δυνάμεις του ΠΑΜΕ -που από την πρώτη στιγμή κατήγγειλαν ότι «τα έχουν βρει» με τους εργοδότες- είχε στόχο να καλλιεργήσει τον εφησυχασμό στον κλάδο, να βάλει εμπόδια στη δράση των ταξικών δυνάμεων για την οργάνωση των εργαζομένων απέναντι στην προδιαγεγραμμένη συμφωνία με τους εργοδότες.

Να απορρίψουμε το μονόδρομο των αστών

Καθημερινά οι εργαζόμενοι, τα άλλα λαϊκά στρώματα «βομβαρδίζονται» από τα κόμματα της συγκυβέρνησης και τα αστικά ΜΜΕ με τη δήθεν «εθνική ανάγκη» να παρθούν νέα μέτρα περικοπών και να γίνουν διαρθρωτικές αλλαγές. Επειδή τα αστικά επιτελεία γνωρίζουν ότι ο λαός έχει μπει στην ασφυκτική πρέσα από τότε που εκδηλώθηκε η καπιταλιστική κρίση, με τεράστιες απώλειες στο εισόδημα και σε άλλες παροχές, προσπαθούν να παρουσιάσουν τα νέα βάρβαρα μέτρα ως... προσωρινά, τα οποία δήθεν θα συνδυαστούν με ένα «νέο στρατηγικό σχέδιο που θα οδηγήσει σε έξοδο από την κρίση». Με αυτό το ευφυολόγημα της ...προσωρινότητας, η κυβέρνηση και τα κόμματα που την αποτελούν, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, επιχειρούν τη στιγμή που εξαθλιώνουν το λαό, ταυτόχρονα, να τον αποκοιμίσουν, να αποτρέψουν την οργανωμένη αντίστασή του. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως αξιωματική αντιπολίτευση, συμμετέχει στο αποκοίμισμα αυτό από άλλο δρόμο, αυτό της καλλιέργειας αυταπατών για «άλλο μείγμα διαχείρισης» εντός της ΕΕ, με δήθεν καλύτερη επαναδιαπραγμάτευση, δηλαδή νέο μνημόνιο, και βασικό άξονα ότι μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη που να συμφέρει και το κεφάλαιο και τους εργαζόμενους.

Το ΚΚΕ δεν κουράζεται να επαναλαμβάνει ότι τα βάρβαρα μέτρα όχι μόνο δεν είναι προσωρινά για την περίοδο της κρίσης αλλά παίρνονται γιατί είναι μονόδρομος για τους κεφαλαιοκράτες, ενταγμένα στη στρατηγική τους για το ξεπέρασμα της καπιταλιστικής κρίσης σε όφελός τους αλλά και για να αξιοποιηθούν και στην όποια περίοδο ανάκαμψης για γρήγορη και μεγάλη κερδοφορία, κάνοντας ακόμα πιο φτηνούς τους εργάτες, παίρνοντας πίσω κατακτήσεις και δικαιώματα που κερδήθηκαν με αγώνες και αίμα σε παλιότερες εποχές και συνέβαλαν στη σχετική βελτίωση της ζωής τους. Εκεί αποσκοπεί το νέο χτύπημα στους μισθούς, στα ασφαλιστικά δικαιώματα, στην Υγεία, στην Πρόνοια, στην Παιδεία κ.α.

Ετσι, σήμερα, οι καπιταλιστές και οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι, προκειμένου να σωθούν οι ίδιοι από τα αδιέξοδα της δικής τους αναρχίας στην παραγωγή, απαιτούν εργαζόμενους - σκλάβους, χωρίς δικαιώματα. Η επίθεση στρέφεται ειδικά στις νέες γενιές που είναι πιο ευάλωτες, με πολύ μικρότερη ή και καθόλου πείρα στο καμίνι της ταξικής πάλης. Χτυπάνε το μισθό και κυρίως τις Συλλογικές Συμβάσεις, θέλουν να επιβάλουν τις ατομικές συμβάσεις ώστε ο κάθε εργαζόμενος να αισθάνεται ότι είναι μόνος του απέναντι στον εργοδότη του. Στόχος, να μη βλέπουν οι εργάτες ότι είναι τάξη ενάντια σε τάξη, ότι χωρίς αυτούς «γρανάζι δε γυρνά». Είναι ενδεικτικό ότι οι καπιταλιστές «λύσσαξαν» και έπεσαν να «κατασπαράξουν» τον ηρωικό αγώνα των χαλυβουργών του Ασπροπύργου γιατί ακριβώς αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα της δύναμης των εργατών, της εργατικής αλληλεγγύης και παρακαταθήκη για τους αγώνες που έρχονται.

Οι κομμουνιστές με την καθημερινή τους δράση δε διαφωτίζουν μόνο τους εργαζόμενους γι' αυτά που τους κρύβουν οι αστοί και οι οπορτουνιστές, δεν αναλύουν μόνο τη στρατηγική του αντίπαλου, δεν αναδεικνύουν μόνο τις τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες της χώρας μας που φρενάρει ο καπιταλισμός, αλλά οργανώνουν την ταξική πάλη. Συμβάλλουν στην οικοδόμηση των προϋποθέσεων για την ταξική σύγκρουση, για να μπει φρένο σ' αυτή την άγρια πολιτική, να οργανωθεί η αντεπίθεση μέχρι την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου, για να περάσει ο πλούτος που παράγουν οι εργαζόμενοι στα δικά τους χέρια, για να πάρουν αυτοί την εξουσία και να βάλουν την οικονομία στην υπηρεσία της λαϊκής ευημερίας.


Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Κοροϊδεύουν ασύστολα τους αγρότες

Παπαγεωργίου Βασίλης

Την ώρα που χιλιάδες μικρομεσαίοι παραγωγοί σε όλη τη χώρα δεν γνωρίζουν αν θα καταφέρουν να σπείρουν φέτος το χειμώνα εξαιτίας του τραγικού οικονομικού αδιεξόδου στο οποίο έχουν περιέλθει, και χρήζουν άμεσης παροχής ρευστότητας, την ίδια στιγμή που αδυνατούν να αποπληρώσουν τα δάνεια που είχαν λάβει από την Αγροτική Τράπεζα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, ισχυρίζεται ότι μετά την απορρόφηση της ΑΤΕ από την Τράπεζα Πειραιώς, «οι συνθήκες γίνονται πολύ καλύτερες για τον αγροτικό πληθυσμό». Αυτό ισχυρίστηκε κατά τη διάρκεια της χτεσινής ομιλίας του στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ σε μια προσπάθεια, από τις συνηθισμένες της κυβερνητικής τριάδας, να κάνουν το μαύρο άσπρο, ενώ την ίδια στιγμή διάφοροι κομματάρχες της συγκυβέρνησης στην επαρχία διαδίδουν σε ανυποψίαστο κόσμο ότι τώρα που οι οφειλές τους πέρασαν στην Πειραιώς, είναι πιθανόν τα δάνειά τους να μειωθούν και, γιατί όχι, ακόμη και να σβήσουν!.. Γιατί τώρα που το ιδιωτικό τραπεζικό κεφάλαιο έβαλε στο χαρτοφυλάκιό του όχι μόνο την τράπεζα αλλά και την ενυπόθηκη αγροτική γη, την οποία οι νόμοι της αγοράς όχι μόνο δεν την προστατεύουν, αλλά και λόγω της συνεχούς μείωσης του αγροτικού εισοδήματος των μικρομεσαίων αγροτών, να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις των δανείων τους, τα κατασχετήρια θα πέφτουν σαν βροχή... Επομένως αυτή η ΠΑΣΟΚική προπαγάνδα, που πασχίζει να «γλυκάνει» τη χειροτέρευση που έρχεται για τη μικρομεσαία αγροτιά και να την υποτάξει στα νέα δεδομένα με την ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ, είναι επικίνδυνη και σπρώχνει τη μικρομεσαία αγροτιά στην καταστροφή.

«Εναλλακτικές» για τον τρόπο σφαγής του λαού

«Αυτά που έχει κάνει η χώρα σε σχέση με το ασφαλιστικό σύστημα, σε σχέση με την αγορά εργασίας και τις εργασιακές σχέσεις, σε σχέση με το μισθολογικό κόστος το δημόσιο, σε σχέση με το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος στον ιδιωτικό τομέα, είναι εντυπωσιακά... Και δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι ο ΟΟΣΑ καταγράφει την Ελλάδα ως την πρώτη χώρα σε διαρθρωτικές αλλαγές την προηγούμενη χρονιά»... Ξεχείλιζε από υπερηφάνεια ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρουσιάζοντας χτες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ τα «επιτεύγματα» των προηγούμενων κυβερνήσεων «στο πεδίο των διαρθρωτικών αλλαγών», όπως το αποκάλεσε ο ίδιος, ομολογώντας ουσιαστικά ότι «διαρθρωτικές αλλαγές» σημαίνει κατεδάφιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων ώστε να γίνει πιο φτηνή η εργατική δύναμη. Ο Ευ. Βενιζέλος δεν ανέφερε συγκεκριμένα στοιχεία για το κάθε «μέτωπο» ξεχωριστά, προφανώς γιατί ο σκοπός της παραπάνω αναφοράς ήταν να δείξει, κυρίως προς τους εταίρους και δανειστές, ότι οι εγχώριες αστικές κυβερνήσεις τίμησαν τις δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει στην κατεύθυνση της «εσωτερικής υποτίμησης», δηλαδή της δραστικής συμπίεσης του λεγόμενου «εργατικού κόστους», και άρα πρέπει να τους δοθεί περισσότερος χρόνος για να υλοποιήσουν το συμφωνημένο από κοινού σχέδιο εξόδου από την κρίση προς όφελος των μονοπωλιακών ομίλων. Αυτή είναι στην πραγματικότητα η βασική επιδίωξη της πρότασης με τα «δέκα σημεία για μια ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική» που παρουσίασε χτες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ: Ολα τα μέτρα άγριας λιτότητας και όλες οι αντιδραστικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα εφαρμοστούν και με το παραπάνω, αλλά σε τέσσερα χρόνια και όχι σε δύο χρόνια, ακριβώς για να μπορέσουν να εφαρμοστούν στο ακέραιο. Ο λαός όμως δεν είναι καταδικασμένος να διαλέξει τον τρόπο της σφαγής και τους δημίους του. Εχει τη δύναμη να τους ανατρέψει και να πάρει την υπόθεση στα χέρια του.

Τ' αφεντικά προστατεύουν

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΤΙ ΤΡΑΒΑΕΙ ΚΑΙ αυτή η αστυνομία! Δεν μπορούν λέει να βρουν προσωπικό για να καταπολεμήσουν την εγκληματικότητα στις γειτονιές. Μέχρι και ιδιωτικούς «σεκιουριτάδες» στη Βουλή σκέφτονται να βάλουν...

Φυσικά το... γιατί υπάρχει εγκληματικότητα στις γειτονιές δεν απασχολεί κανέναν, ούτε στην αστυνομία αλλά ούτε και στην κυβέρνηση.

Οτι - δηλαδή - έχει να κάνει με τo οργανωμένο έγκλημα, που σημαίνει πολύ χρήμα για τα μονοπώλια, όπως για παράδειγμα η προώθηση των ναρκωτικών, άλλες μαφιόζικες μπίζνες, είναι ψιλά γράμματα...

Οσο για το αστυνομικό προσωπικό, δεν πάει καν το μυαλό τους στο να περιορίσουν τους αστυνομικούς και τους ΜΑΤατζήδες που φυλάνε τους βιομήχανους τύπου Μάνεση και χτυπάνε απεργούς εργάτες.

Δεν συζητάνε καν να «κόψουν κάτι» από τους μηχανισμούς που υπάρχουν για να παρακολουθούν συνδικαλιστές και σωματεία, να «πήζουν» στα δακρυγόνα τις διαδηλώσεις και να κάνουν προβοκατόρικες ενέργειες στις πορείες.

Τα συστήματα δηλαδή που λειτουργούν σε άριστη συνεργασία με τα δικαστήρια που κηρύσσουν παράνομη σχεδόν κάθε απεργία ή τους εισαγγελείς που χαρακτηρίζουν «κακούργημα» τις περιφρουρήσεις αγωνιζόμενων εργατών στους χώρους δουλειάς.

Αυτά τα κόλπα που οδήγησαν στο παρελθόν 16χρονους μαθητές στα εδώλια και διαμαρτυρόμενους αγρότες σε καταδίκες.

Ολα τούτα, βλέπετε, πρέπει να μείνουν ανέπαφα. Αν όχι να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο, με προσχήματα του είδους «καταπολεμούμε την τρομοκρατία» ή «υπερασπίζουμε την οικονομία της χώρας».

Γιατί; Είναι πολύ απλό: Γιατί η αστυνομία τους και η δικαιοσύνη τους δεν υπάρχει παρά μόνο για να προστατεύει τους κεφαλαιοκράτες, τα αφεντικά και τις πολυεθνικές. Αυτούς δηλαδή που γενικώς φυλάει, ενισχύει, προάγει και υπηρετεί το κράτος τους.


Γρηγοριάδης Κώστας

Από όσο φαίνεται, μάλιστα, μέχρι και ο στρατός είναι σε ετοιμότητα για την ίδια δουλειά. Θυμάστε κάτι ΝΑΤΟικές ασκησούλες για επιχειρήσεις εναντίον διαδηλωτών; Συνεχίζονται ακόμη και σήμερα...

Το αδιέξοδο και η υποκρισία

Το αδιέξοδο με τους παιδικούς σταθμούς και τις εργατικές λαϊκές οικογένειες είναι τραγικό. Εχει σημασία να δούμε μία ακόμα πλευρά της υπόθεσης που εντείνει ακριβώς αυτή την κατάσταση. Για τη χρονιά 2012 - 2013 οι δήμοι που έχουν καταθέσει πρόταση ένταξης στο πρόγραμμα της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Ανάπτυξης (ΕΕΤΑΑ) είναι πολλαπλάσιοι από κάθε άλλη χρονιά. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια για να κερδίσουν κάποιες οικογένειες μια θέση, οι γονείς δεν καταβάλλουν τροφεία επειδή χρηματοδοτείται από πόρους του ΕΣΠΑ, ενώ δεν υπάρχει ο περιορισμός των προσλήψεων όπως ισχύει στους δήμους. Ετσι, φέτος, έχουν υποβληθεί 96.000 αιτήσεις για συμμετοχή στο πρόγραμμα . Ομως, ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι συνολικά 125 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί στην εξυπηρέτηση περίπου 43.000 παιδιών. Ετσι, αναμένεται να απορροφηθεί το 55% των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί και συνεπώς η πλειοψηφία των παιδιών θα μείνει εκτός παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών.

Οι δήμοι εμφανίζονται να κόπτονται για το πρόβλημα. Και εκεί βρίσκεται μια μεγάλη υποκρισία. Κι αυτό γιατί στο συγκεκριμένο πρόγραμμα υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια που παίρνονται υπόψη για να εγκριθούν αιτήσεις (εισοδηματικά, μονογονεϊκές οικογένειες, ΑμΕΑ κ.ά.) και κατά συνέπεια, οι ίδιοι οι δήμοι αποκλείουν εκ των προτέρων με την ένταξή τους στο πρόγραμμα μεγάλο αριθμό παιδιών! Δηλαδή, ακόμα κι αν υπήρχε η χρηματοδότηση που λέει η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος, έτσι κι αλλιώς χιλιάδες παιδιά θα έμεναν έξω από τους παιδικούς σταθμούς αφού θα αποκλείονταν εξαιτίας των κριτηρίων που βάζει η ΕΕΤΑΑ.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Επίθεση καθοδηγούμενη από τον ΣΕΒ

Οι δηλώσεις του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ότι οι μέχρι τώρα ανατροπές στο Ασφαλιστικό δεν είχαν τόλμη και αποφασιστικότητα και ως εκ τούτου οι «"λύσεις" αποδείχτηκαν θνησιγενείς» και ότι απαιτούνται άλλες, «δομικού χαρακτήρα λύσεις», δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού. Οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι, οι ασφαλισμένοι όλων των Ταμείων βρίσκονται αντιμέτωποι με νέα αντιασφαλιστικά σχέδια. Σχέδια πέραν των συγκεκριμένων μέτρων περικοπής των συντάξεων και των εφάπαξ, που θα επιβληθούν στο βωμό της «δημοσιονομικής προσαρμογής».

Απροκάλυπτα ο υπουργός της συγκυβέρνησης και των βιομηχάνων δηλώνει ότι οι αυξήσεις που επιβλήθηκαν στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης φτάνοντας στο 65ο για όλους και στα 40 χρόνια αδιάλειπτης εργασίας για να θεμελιωθεί το δικαίωμα σε ολόκληρη σύνταξη δεν τους φτάνουν. Δεν τους αρκεί ούτε ο νέος υπολογισμός στις συντάξεις που οδηγεί σε ραγδαία μείωση μέχρι και 40%, σε σχέση με το καθεστώς πριν την ψήφιση των νόμων Λοβέρδου - Κουτρουμάνη. Δε χορταίνουν ούτε με τα χαράτσια και τις πάσης φύσεως «ειδικές εισφορές» που επιβλήθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια σε εκατομμύρια συνταξιούχους, δήθεν για τη βιωσιμότητα των Ταμείων.

Τα σχέδια αυτά αποκτούν ακόμα πιο επικίνδυνο βάθος, υπό το φως της επιστολής του ΣΕΒ προς τον Μπαρόζο, με την οποία - μεταξύ άλλων - οι βιομήχανοι αξιώνουν την αντικατάσταση του σημερινού Ασφαλιστικού των «καθορισμένων παροχών» με ένα άλλο, των «καθορισμένων εισφορών». Τι κρύβεται, όμως, πίσω από αυτή την αντικατάσταση του συστήματος; Κρύβεται η αξίωση του ΣΕΒ να μην υπάρχει καμιά εγγύηση για το ύψος της σύνταξης. Ο ασφαλισμένος εργαζόμενος, ελεύθερος επαγγελματίας, επιστήμονας ή αγρότης θα πληρώνει «καθορισμένες εισφορές» επί του μισθού ή του εισοδήματός του, αλλά δε θα έχει την παραμικρή εγγύηση για το ύψος της σύνταξης που θα πάρει. Αυτό σημαίνει ο όρος να μην υπάρχει καθορισμένη παροχή. Στην πραγματικότητα, τα νέα σχέδια έρχονται να συμπληρώσουν και να κάνουν ακόμα πιο επαχθείς τους αντιασφαλιστικούς νόμους του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης Παπαδήμου. Δεν τους αναιρούν, αλλά οδηγούν τη «λογική» αυτών των νόμων μέχρι τα φυσιολογικά τους άκρα.

Το νέο μοντέλο άλλωστε ήδη νομοθετήθηκε για το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), στο οποίο θα υπαχθούν τα πέντε μεγαλύτερα επικουρικά ταμεία. Εκεί ρητά ορίζεται ότι στο νέο Ταμείο οι ασφαλισμένοι γνωρίζουν μόνο τι θα πληρώνουν, δεν ξέρουν όμως το ύψος της σύνταξης που θα πάρουν μετά το τέλος του εργάσιμου βίου τους. Αυτό, όπως περιγράφεται στο νόμο, είναι ακαθόριστο, αφού σύμφωνα με τους νομοθέτες εξαρτάται από τα δημογραφικά δεδομένα, το ατομικό ποσό συσσώρευσης εισφορών με επιτόκιο που θα καθορίζεται ανάλογα με τη μεταβολή του μισθού των εργαζομένων, το επιτόκιο προεξόφλησης αλλά και από το αν η σύνταξη μεταβιβάζεται ή όχι. Τώρα, το μοντέλο αυτό θέλουν να το επεκτείνουν και στις κύριες συντάξεις και μάλιστα γρήγορα, πριν οι εργαζόμενοι καταλάβουν τι έγινε στην πραγματικότητα με το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης.

Το σίγουρο είναι ότι οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι βρίσκονται αντιμέτωποι με νέα αντιασφαλιστική καταιγίδα, που καθοδηγείται από τον ΣΕΒ. Η προώθηση ενός τέτοιου μοντέλου και στις κύριες συντάξεις βαθαίνει και ολοκληρώνει την επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, οδηγεί στον οριστικό ενταφιασμό της δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης που είχε απομείνει. Γι' αυτό οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να επιτρέψουν μια τέτοια εξέλιξη.

Δίχως «όρια» η αντιλαϊκή επίθεση

Γρηγοριάδης Κώστας

«Πραγματικά είναι λίγα τα 330 (ευρώ), είναι λίγο το βασικό. Είναι όμως πολύ χειρότερο το να μην έχεις τίποτα, να μην έχεις προοπτική». Αυτή ήταν η απάντηση που έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου, όταν ρωτήθηκε (στον ΑΝΤ1) για το ενδεχόμενο να μειωθεί κατά 30 ευρώ το μήνα η κατώτατη σύνταξη του ΟΓΑ και από τα 360 ευρώ που είναι σήμερα να πάει στα 330 ευρώ. Και τίποτα άλλο να μη γνώριζε κάποιος για το νέο πακέτο των μέτρων, η παραπάνω απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου επιβεβαιώνει περίτρανα ότι τα μέτρα αυτά θα είναι πολύ πιο άγρια και βάρβαρα από αυτά που παρουσιάζουν με τις «διαρροές» τους για να προετοιμάσουν το έδαφος και θα πλήξουν και τα πλέον εξαθλιωμένα λαϊκά στρώματα, που οι κυβερνητικοί εταίροι ορκίζονταν ότι δεν πρόκειται να «αγγίξουν». Η επαναφορά του επαίσχυντου τρομοκρατικού διλήμματος «σύνταξη φιλοδώρημα ή καθόλου σύνταξη» από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, καταδεικνύει ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να πάρει όσα μέτρα απαιτούνται και όσο βάρβαρα και αν είναι, προκειμένου να διασωθούν η πλουτοκρατία και το καπιταλιστικό σύστημα. Μόνο έκπληξη λοιπόν δεν προκαλεί ότι η κυβέρνηση «ανοίγει» ξανά το Ασφαλιστικό και το Εργασιακό... Η υπερεκμετάλλευση της εργατικής τάξης με το τσάκισμα των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων αποτελούν αστείρευτη πηγή για την άντληση υπεραξίας και άρα κερδοφορίας για τα μονοπώλια. Είναι μονόδρομος λοιπόν η κλιμάκωση του ταξικού πολέμου της πλουτοκρατίας κατά της εργατικής τάξης και του λαού. Από την άλλη ο λαός πρέπει να απαλλαγεί από την ψευδαίσθηση ότι τα βάρβαρα μέτρα είναι προσωρινά και θα ισχύουν μόνο για την περίοδο της κρίσης.

Ο «λογαριασμός» και τα παραμύθια

«Οφέλη άνω των 300 εκατ. ευρώ, σε βάθος χρόνου, μέσω συνεργειών θα δημιουργηθούν από τη συγχώνευση της Τράπεζας Πειραιώς με το υγιές τμήμα της Αγροτικής Τράπεζας. Παράλληλα, η Τράπεζα Πειραιώς ενισχύει τις καταθέσεις της με 14,3 δισ. ευρώ, ενώ προσθέτει στο χαρτοφυλάκιο δανείων εξυπηρετούμενα (και κατά συνέπεια καλής ποιότητας) δάνεια ύψους 10,6 δισ. ευρώ. Η Τράπεζα Πειραιώς - με ενεργητικό 75 δισ. ευρώ, καταθέσεις 35 δισ. και δάνεια 47 δισ. ευρώ - αναρριχάται στη δεύτερη θέση της εγχώριας αγοράς». Σκόπιμα «συγκρατημένη» και σίγουρα λειψή η εικόνα που δίνει η χτεσινή «Καθημερινή» για τα πολλαπλά οφέλη που θα έχουν οι νέοι ιδιοκτήτες από την ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ. Είναι προφανές ότι επιδιώκεται να συσκοτιστούν τα «κίνητρα» και τα πραγματικά «θύματα» της προαποφασισμένης και προμελετημένης αυτής εγκληματικής πράξης. Δεν υπήρχε καμία αμφιβολία ότι ο νέος ιδιοκτήτης θα έχει «τρελά» και κυρίως εγγυημένα κέρδη. Αυτό που αποκρύβεται επιμελώς από τους κυβερνώντες προκειμένου να δικαιολογήσουν το νέο πλιάτσικο είναι ποιοι πληρώνουν τη ζημιά και το λογαριασμό. Σε πρώτο πλάνο είναι φυσικά οι εργαζόμενοι στην τράπεζα, γιατί ιδιωτικοποίηση σημαίνει απολύσεις και νέες χειρότερες εργασιακές σχέσεις, ό,τι και να λένε τώρα οι κυβερνώντες, ενώ χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες και συνεταιριστικές οργανώσεις κινδυνεύουν να χάσουν άμεσα τις υποθηκευμένες περιουσίες τους. Δεν έχει μικρότερη σημασία, αντίθετα, ότι με την ιδιωτικοποίηση διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς αγροτικών εκτάσεων και παραγωγικών μονάδων, ξεκλήρισμα της φτωχομεσαίας αγροτιάς, παραπέρα συγκέντρωση της αγροτικής γης στα χέρια μεγαλοεπιχειρηματιών. Πρόκειται για άκρως αρνητική εξέλιξη που αφορά το σύνολο του λαού, που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πιστέψει τα παραμύθια της κυβερνητικής προπαγάνδας, αλλά να οργανώσει την πάλη του ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ