Παρασκευή 31 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Ο Σαλβίνι αρνείται το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών

ΡΩΜΗ.--

Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και ηγέτης της «Λέγκα» (που ήρθε πρώτη εξαπλασιάζοντας τα ποσοστά της στις ευρωεκλογές) Ματέο Σαλβίνι δήλωσε χτες ότι «δεν θα υπάρξουν πρόωρες εκλογές, τον Σεπτέμβρη θα προετοιμάζουμε τον προϋπολογισμό», προσπαθώντας να διαψεύσει σενάρια που τον εμφανίζουν να ετοιμάζει την «πρωθυπουργοποίησή» του, ειδικά μετά και από τη σημαντική πτώση του «Κινήματος 5 Αστέρων» («M5S»).

«Αν ήθελα να ρίξω την κυβέρνηση, δεν θα εργαζόμουν νυχθημερόν για να εισηγούμαι νομοσχέδια... υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα να γίνουν, δεν θέλω πρόωρες εκλογές», ισχυρίστηκε και έσπευσε να καλλιεργήσει εντυπώσεις ότι οι πιέσεις που εξακολουθεί να δέχεται η ιταλική οικονομία δεν είναι σοβαρές. «Η οικονομία παρουσιάζει ενδείξεις ανάκαμψης», είπε, αναφέροντας ότι τα φορολογικά έσοδα είναι υψηλότερα από το αναμενόμενο.

Σημειωτέον ότι σήμερα λήγει η προθεσμία που έδωσε η Κομισιόν στην ιταλική κυβέρνηση, ζητώντας διευκρινίσεις σχετικά με την «όχι επαρκή» πορεία «αντιμετώπισης» του δημόσιου ελλείμματος και χρέους.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο προερχόμενος από τη «Λέγκα» υφυπουργός Μεταφορών Εντοάρντο Ρίξι παραιτήθηκε χτες μετά την καταδίκη του για υπεξαίρεση. Δικαστήριο της Γένοβας καταδίκασε τον Ρίξι σε φυλάκιση τριών ετών και πέντε μηνών για απάτη που τελέστηκε, ενώ ήταν περιφερειακός σύμβουλος στην περιοχή της Λιγουρία, το 2010-'12. Ο Ρίξι έχει δηλώσει αθώος, ωστόσο υπέβαλε την παραίτησή του, μετά και από τις έντονες αντιδράσεις του κυβερνητικού «εταίρου» της «Λέγκα», «M5S». Ο ίδιος ο Σαλβίνι δήλωσε ότι δέχτηκε την παραίτηση Ρίξι «μόνο και μόνο για να προστατεύσω τον ίδιο και την κυβέρνηση από ανόητες επιθέσεις», αφού η «Λέγκα» είχε ταχθεί από την πρώτη στιγμή στο πλευρό του Ρίξι καταδικάζοντας όσους «τον κατηγορούν άδικα».

Πάντως, έντονα συζητήθηκε το γεγονός ότι η παραίτηση υποβλήθηκε στον Σαλβίνι και όχι τον πρωθυπουργό, Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι είχε ήδη λάβει σχετικό κείμενο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ