Παρασκευή 31 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Χωρίς συμφωνία οι συνομιλίες στο Οσλο

Η κυβέρνηση της Νορβηγίας με μια ανακοίνωσή της το βράδυ της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας) ανακοίνωσε ότι οι τριήμερες συνομιλίες ανάμεσα στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας του Νικολάς Μαδούρο και αντιπροσωπείας της αντιπολίτευσης του αυτοανακηρυγμένου μεταβατικού πρόεδρου Χουάν Γκουαϊδό ολοκληρώθηκαν. Στο ανακοινωθέν σημειώνεται: «Οι δύο πλευρές έδειξαν διάθεση να προχωρήσουν στην αναζήτηση μιας συμφωνημένης λύσης στο πλαίσιο του Συντάγματος της χώρας, που θα περιλαμβάνει πολιτικά, οικονομικά και εκλογικά ζητήματα». Επίσης, τα δύο μέρη «για να διατηρηθεί η διαδικασία και να βοηθηθεί να φτάσει σε αποτελέσματα, κάνουμε έκκληση να αντιμετωπίσουν με σύνεση σχολιασμούς και ανακοινώσεις τους».

Ακολούθησε από την πλευρά του Προέδρου της Βενεζουέλας δήλωση ότι η επιδίωξη της αντιπροσωπείας της κυβέρνησης - όπου συμμετείχαν ο υπουργός Επικοινωνίας Χόρχε Ροντρίγκες, ο υπουργός Εξωτερικών Χόρχε Αρρεάσα και ο κυβερνήτης της επαρχίας Μιράντα, Εκτορ Ροντρίγκες - είναι να «ακολουθηθεί ο δρόμος του διαλόγου, του σεβασμού του Συντάγματος, της δημοκρατίας και της ειρήνης, της ειρηνικής συμβίωσης, της ανάπτυξης και της λύσης των προβλημάτων». Είπε ότι έχουν προηγηθεί πολύμηνες μυστικές επαφές για να φτάσουν στις συνομιλίες στο Οσλο και υπογράμμισε ότι «με βάση μετρήσεις της κοινής γνώμης, το 80% θέλει τον διάλογο και την ειρήνη και όχι πραξικοπήματα και επέμβαση των ΗΠΑ, θέλει την αλληλοκατανόηση».

Από την πλευρά του, ο Γκουαϊδό, αχυράνθρωπος των ΗΠΑ και της ΕΕ, ανακοίνωσε ότι από τις συνομιλίες δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα και ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, ο τελευταίος τον διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση Τραμπ «στηρίζει με όλα τα μέσα την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη Βενεζουέλα». Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της καταργημένης Βουλής Στάλιν Γκονζάλες, που ήταν στην αντιπροσωπεία στο Οσλο, στο ίδιο πνεύμα σημείωσε χαρακτηριστικά: «Ολες οι εναλλακτικές για να διασώσουμε τη δημοκρατία και την ελευθερία είναι στο τραπέζι. Η μόνη περίπτωση που δεν είναι εφικτή είναι να υποχωρήσουμε». Σε ανακοίνωσή του, το επιτελείο της αντιπολίτευσης δηλώνει ότι οι όροι για τη λύση είναι «η κατάργηση του σφετερισμού της εξουσίας από το καθεστώς Μαδούρο, μεταβατική κυβέρνηση, ελεύθερες, δίκαιες και επαληθεύσιμες με διεθνείς παρατηρητές εκλογές». Η κυβέρνηση απαντά ότι μπορούν να γίνουν βουλευτικές εκλογές και προεδρικές μετά τη λήξη της θητείας το 2024. Ετσι είναι φανερό ότι σε αυτήν τη φάση δεν επιτεύχθηκε συμφωνία, αλλά το παζάρι φαίνεται ότι θα συνεχιστεί, όπως και οι πιέσεις από την πλευρά της αντιδραστικής αντιπολίτευσης και των ισχυρών πατρόνων της.

Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του ηγετικού στελέχους της αντιπολίτευσης, Χουλίο Μπόρχες, που έχει οριστεί από τον Γκουαϊδό (βλέπε ΗΠΑ) εκπρόσωπος στη λεγόμενη Ομάδα της Λίμα, που είναι οι σύμμαχες αντιδραστικές κυβερνήσεις στη Λατινική Αμερική. Μιλώντας σε ημερίδα του Ινστιτούτου Κόνραντ Αντενάουερ (στηρίζεται από τους Χριστιανοδημοκράτες της Γερμανίας) στην Κόστα Ρίκα, σημείωσε ότι την επόμενη βδομάδα στη συνεδρίαση της εν λόγω ομάδας «θα ζητηθούν πιο αυστηρά μέτρα κατά του Μαδούρο». Ταυτόχρονα, χαρακτήρισε απειλές για την περιοχή τη Βενεζουέλα και την Κούβα, ρητορική που χρησιμοποιούν και οι ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ