Παρασκευή 31 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ - ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ολοι οι «παίχτες» στο τραπέζι για την πλούσια περιοχή

Από την αίθουσα Τύπου της χτεσινής συνόδου στη Μέκκα

Copyright 2019 The Associated

Από την αίθουσα Τύπου της χτεσινής συνόδου στη Μέκκα
ΡΙΑΝΤ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Οι σχεδιασμοί των ΗΠΑ, της Σαουδικής Αραβίας και άλλων μοναρχιών του Κόλπου για την ευρύτερη Μέση Ανατολή, με επίκεντρο τον Περσικό Κόλπο, στον ανταγωνισμό με την αστική τάξη του Ιράν, τροφοδοτούν σταθερά την ένταση στην περιοχή, που έχει βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα για τον τεράστιο πλούτο της σε υδρογονάνθρακες και τη γεωστρατηγική σημασία της.

Ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών, Ιμπραχίμ αλ Ασάφ, κάλεσε χτες τους ομολόγους του από τον 57μελή Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC), πριν από τη χτεσινοβραδινή Σύνοδο Κορυφής του, στη Μέκκα, να αντιμετωπίσουν «με όλα τα μέσα ισχύος και σταθερότητας» τις πρόσφατες επιθέσεις στον Περσικό Κόλπο σε τέσσερα τάνκερ και αγωγούς πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, για τις οποίες οι ΗΠΑ έχουν σπεύσει να κατηγορήσουν το Ιράν.

Των δηλώσεων Ασάφ είχαν προηγηθεί εκείνες του Αμερικανού συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας, Τζον Μπόλτον, στο Λονδίνο, με τις οποίες υποστήριξε ότι στην αρχή της άλλης βδομάδας σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ οι ΗΠΑ θα παρουσιάσουν «στοιχεία» ότι το Ιράν βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις.

Επίσης, τις κατηγορίες σε βάρος του Ιράν προσπάθησε να καλλιεργήσει και ο «απεσταλμένος» των ΗΠΑ στο Ιράν, Μπράιαν Χουκ, που εκτίμησε ότι η τακτική της άσκησης «υπέρτατης πίεσης» σε βάρος του Ιράν «αποδίδει» επειδή αυτό μεταξύ άλλων έχει μειώσει κατά 17% τις κυβερνοεπιθέσεις και τη χρηματοδότηση «αντιπροσώπων» του στην ευρύτερη Μέση Ανατολή. Ισχυρίστηκε επίσης ότι η ιρανική κυβέρνηση είναι σήμερα «πιο αδύναμη από ό,τι πριν δύο χρόνια» και ότι οι αμερικανικές κυρώσεις είναι αποτελεσματικές. Αποδοκίμασε τον μηχανισμό INSTEX που έχει φτιάξει η ΕΕ για τη δήθεν αποτροπή των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν εκτιμώντας πως «ουσιαστικά έχει αποδειχθεί άχρηστος».

Αργότερα χτες βράδυ είχαν προγραμματιστεί στη Μέκκα άλλες δύο έκτακτες σύνοδοι με πρωτοβουλία της σαουδαραβικής μοναρχίας, εκ των οποίων η μία αφορά τα μέλη του Αραβικού Συνδέσμου και η άλλη τα μέλη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου. Οι σύνοδοι, ωστόσο, εξαιτίας της νηστείας του Ραμαζανιού, είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν αργά χτες βράδυ. Αίσθηση προκάλεσε επίσης η παρουσία του σεΐχη Αμπντάλα μπιν Νάσερ αλ Θάνι, πρωθυπουργού του Κατάρ, που βρίσκεται στο επίκεντρο αντιπαράθεσης με τη Σαουδική Αραβία και τους συμμάχους της από τον Ιούνη του 2017.

Τριμερής Ισραήλ - ΗΠΑ - Ρωσίας...

Μέσα σε όλα αυτά δεν πέρασε απαρατήρητη η ανακοίνωση που εξέδωσε αργά προχτές βράδυ ο Λευκός Οίκος, με την οποία αναγγέλλεται η πραγματοποίηση εντός του Ιούνη συνάντησης των συμβούλων Εθνικής Ασφάλειας ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον, Ρωσίας, Νικολάι Πατρούσεφ, και Ισραήλ, Μέιρ Μπεν Σαμπάτ, στην Ιερουσαλήμ με επίκεντρο «τις εξελίξεις στην περιοχή».

Πληροφορίες ισραηλινών ΜΜΕ ανέφεραν πως στο τραπέζι των συμβούλων Εθνικής Ασφάλειας θα τεθούν το αμερικανικό δήθεν ειρηνευτικό σχέδιο για το Παλαιστινιακό, η προσπάθεια για εξεύρεση λύσης που θα τερματίσει τον πόλεμο στη Συρία μέσω συγκρότησης της Συριακής Συντακτικής Επιτροπής αλλά και μέσω της απομάκρυνσης των ιρανικών στρατευμάτων από το συριακό έδαφος (που επιθυμεί διακαώς το Ισραήλ). Ορισμένα ΜΜΕ μάλιστα δεν απέκλειαν ότι σε περίπτωση που καταστεί εφικτή μία σύγκλιση θέσεων για την «περιοχή» της Μέσης Ανατολής, να προωθηθεί εν ευθέτω χρόνω και η υπογραφή «συμφωνίας» μεταξύ ΗΠΑ, Ρωσίας και Ισραήλ σε βάρος όχι μόνο των ιρανικών αλλά και των τουρκικών γεωπολιτικών συμφερόντων που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια και μέσω «αξιοποίησης» του πολέμου στη Συρία.

Αξίζει να σημειωθεί πως η επικείμενη συνάντηση των τριών στην Ιερουσαλήμ δρομολογείται παρά την αποτυχία του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, να συγκροτήσει νέα κυβέρνηση συνασπισμού και την προκήρυξη νέων εκλογών για τις 17 Σεπτέμβρη.

Στις λακωνικές δηλώσεις που έκανε χτες στην Ιερουσαλήμ ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου μαζί με τον γαμπρό του Προέδρου Τραμπ και σύμβουλο στο Λευκό Οίκο, Τζάρεντ Κούσνερ, φάνηκε να προσπαθεί να υποβαθμίσει τις συνέπειες των εκλογών ενόψει της παρουσίασης του «ειρηνευτικού» σχεδίου των ΗΠΑ για το Παλαιστινιακό, κάνοντας λόγο για «ένα μικρό συμβάν» που «δεν θα μας σταματήσει».

Ο Κούσνερ δεν έκανε καμία ευθεία αναφορά στο σχέδιό του, λέγοντας μόνο ότι η ασφάλεια του Ισραήλ είναι κρίσιμη για την Ουάσιγκτον.

Οπως είναι γνωστό, η παρουσίαση του αμερικανικού σχεδίου για το Παλαιστινιακό, που προβάλλεται ως «η συμφωνία του αιώνα» και έχει ήδη απορριφθεί από την Παλαιστινιακή Αρχή, επρόκειτο αρχικά να γίνει στα τέλη του 2018 ή στις αρχές του 2019. Ωστόσο αναβλήθηκε ώστε να δοθεί χρόνος στον Νετανιάχου να κάνει στις 9 Απρίλη εκλογές και να σχηματίσει κυβέρνηση. Στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης ετοιμάζονται να παρουσιάσουν το οικονομικό μέρος του σχεδίου στις 25 και 26 Ιούνη στο Μπαχρέιν. Ομως, το σχέδιο «χαλάει» από τις νέες πρόωρες ισραηλινές εκλογές, κάνοντας χτες την ισραηλινή εφημερίδα «Haaretz» να αναφέρεται στον «φρικτό συγχρονισμό του Κούσνερ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παζάρια για νέα «συμφωνία του Αβραάμ» μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας(2023-09-22 00:00:00.0)
Εντείνονται τα παζάρια για μια νέα «συμφωνία του Αβραάμ»(2023-09-08 00:00:00.0)
«Αποκαλύψεις» Κούσνερ για τις επιθέσεις του Ισραήλ(2022-08-02 00:00:00.0)
Ιορδανική αντίθεση στο αμερικανικό σχέδιο(2019-05-30 00:00:00.0)
Διπλωματία εκβιασμών μετά το μακελειό στη Γάζα(2019-05-11 00:00:00.0)
Σχεδιασμοί σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού(2018-06-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ