Βαλκάνια και Νοτιοανατολική Μεσόγειος στο επίκεντρο των συζητήσεων Ευ. Αποστολάκη - Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
INTIME NEWS |
Από τη χτεσινή συνάντηση |
Ο υπουργός Αμυνας ζήτησε μεταξύ άλλων τη συνέχιση των επιχειρήσεων της ΝΑΤΟικής αρμάδας SNMG2 στο Αιγαίο με πρόσχημα το Προσφυγικό. Αναφέρθηκε στη συμφωνία των Πρεσπών και «στην προοπτική που αυτή διανοίγει στην ενίσχυση της σταθερότητας της ευρύτερης περιοχής και στη σταδιακή ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων στο ευρωατλαντικό πλαίσιο».
Αναφέρθηκε επίσης στην προωθούμενη διαδικασία ενεργοποίησης Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης Ελλάδας - Τουρκίας, στο πλαίσιο «πρόληψης της έντασης».
Υπογράμμισε «τη συμβολή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην προώθηση και υλοποίηση ευρέος πλέγματος στρατιωτικών συνεργασιών με κράτη των Βαλκανίων, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής με σκοπό τη δημιουργία (σ.σ.: ΝΑΤΟικής) συναντίληψης, όσον αφορά στην αποτελεσματική αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων ασφαλείας». Υπεραμύνθηκε, τέλος, της υλοποίησης ευρωπαϊκών αμυντικών πρωτοβουλιών, όπως η Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (Permanent Structured Cooperation - PESCO) της ΕΕ, «διαδικασία η οποία θα ενισχύσει περαιτέρω την ευρωπαϊκή αμυντική ταυτότητα», όπως είπε.
Κατά τις κοινές δηλώσεις, ο Ευ. Αποστολάκης είπε: «Συμφωνήσαμε ότι το γεωπολιτικό μας περιβάλλον έχει μεγάλη στρατηγική σημασία και κυριαρχείται από ευρύ φάσμα προκλήσεων και κινδύνων. Τόνισα ότι, σε αυτό το περιβάλλον, η Ελλάδα, εφαρμόζοντας αμυντική διπλωματία, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην προώθηση συνεργιών και δρα ως δίαυλος μεταξύ χωρών στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο και τον Κόλπο».
«Τόνισα, επίσης», συνέχισε, «ότι η Ελλάδα υπήρξε πάντοτε υποστηρικτής της ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στους ευρωατλαντικούς οργανισμούς. Σε αυτό το πλαίσιο, η συμφωνία των Πρεσπών συνιστά παράδειγμα επίλυσης μίας μακροχρόνιας διαμάχης στην περιοχή, με ειρηνικά μέσα. Σύμφωνα με τις διατάξεις της συμφωνίας, η Ελλάδα θα υποστηρίξει το μετασχηματισμό των Ενόπλων Δυνάμεων της Βόρειας Μακεδονίας κατά τη διαδικασία της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ», συμπλήρωσε.
Η Γερμανίδα υπουργός Αμυνας, από την πλευρά της, έσπευσε καταρχάς να συγχαρεί και να ...ευχαριστήσει την ελληνική πλευρά για τη συμφωνία των Πρεσπών, χαρακτηρίζοντάς την «πραγματικά ευρωπαϊκή». Σημείωσε ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις των δύο χωρών επιχειρούν μαζί στη UNIFIL στο Λίβανο, στην KFOR στο Κόσοβο, στη SNMG2 στο Αιγαίο», που όπως είπε «βελτιώνει τη μεταξύ τους διαλειτουργικότητα».
Αναφερόμενη στην PESCO, όπου έχουν ενταχθεί πάνω από 30 προγράμματα ενίσχυσης των στρατιωτικών δυνατοτήτων της ΕΕ, εστίασε στο «Πρόγραμμα στρατιωτικής κινητικότητας, το οποίο είναι σημαντικό όχι μόνο για την ΕΕ, αλλά και το ΝΑΤΟ και δείχνει ότι είμαστε στενοί σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, αλλά και μέλη και φίλοι στην ΕΕ, και το δεύτερο πρόγραμμα είναι το δίκτυο κόμβων Διοικητικής Μέριμνας, όπου η Ελλάδα παίζει σημαντικό ρόλο και υπάρχουν εμπειρίες για να μοιραστούμε».
Προηγουμένως, σε συνέντευξή της στα «Νέα» η Γερμανίδα υπουργός προανήγγειλε στρατιωτικές επεμβάσεις της ΕΕ με δικό της μηχανισμό μέσω «μιας Ευρωπαϊκής Αμυντικής Ενωσης» που θα δρα παράλληλα και σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ. Υποστήριξε ότι «το ΝΑΤΟ είναι το θεμέλιο της ασφάλειας και της ελευθερίας στην Ευρώπη», ωστόσο ισχυρίστηκε πως ο σχεδιασμός της ΕΕ είναι να μπορεί να επεμβαίνει στρατιωτικά και μόνη της. Σημείωσε ότι «υπάρχουν περιπτώσεις που η Ευρώπη θέλει και είναι ανάγκη να δράσει μόνη της (...) Δείτε τις κρίσεις στη Βόρεια και τη Δυτική Αφρική, στην άμεση γειτονιά της. Προς το σκοπό αυτό, χρειαζόμαστε δομές και ικανότητα να δράσουμε όταν το αποφασίσουμε. Αυτός είναι ο ευρωπαϊκός πυλώνας της διατλαντικής ασφάλειας».
Ο μηχανισμός που προωθείται είναι η Μόνιμη Διαρθρωμένη Στρατιωτική Συνεργασία (PESCO). Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε πως «έχουμε αρχίσει να οικοδομούμε την Ευρωπαϊκή Αμυντική Ενωση. Με την PESCO στον πυρήνα της, αυτό το πλαίσιο θα οδηγήσει σε εναρμόνιση σχεδιασμού, προμηθειών και χρήσης ευρωπαϊκών στρατιωτικών ικανοτήτων». Αργότερα, χτες, η Γερμανίδα υπουργός συναντήθηκε με τον Κυρ. Μητσοτάκη.