Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Μάρτη 2019 - αριθ. φύλλου: 13202

ΟΓΕ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΦΟΡΕΙΣ
Τιμάμε την 8η Μάρτη με αγώνες για τη ζωή που μας αξίζει

Αύριο η κινητοποίηση για την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, στις 6 μ.μ., στα Προπύλαια


ΣΕΛ.  11
ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
«Σεμινάρια» για ενεργότερη στήριξη των σχεδίων ΗΠΑ - ΝΑΤΟ από ελληνικά ΜΜΕ

Εγρήγορση από τα «θεσμικά όργανα» για ρωσική εμπλοκή στις επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα ζητάει ο Πάιατ


ΣΕΛ.  4

Στήριξη στο κεφάλαιο με νέα δώρα και υποθήκη τα λαϊκά δικαιώματα

ΚΚΕ: Ο δανεισμός, για τον οποίο μπαίνουν ως υποθήκη η ζωή και τα δικαιώματα του λαού, θα αξιοποιηθεί για τη στήριξη του κεφαλαίου και της κερδοφορίας του. Οι εργαζόμενοι πληρώνουν, το κεφάλαιο εισπράττει

Η κυβέρνηση προκαλεί με τους πανηγυρισμούς της για την «εμπιστοσύνη των αγορών» και το «ομολογιακό δάνειο» που εξέδωσε, όταν με τροπολογίες της σε νομοσχέδια:

  • Μειώνει από 15% σε 10% τη φορολογία στα κέρδη των μετόχων σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους
  • Αυξάνει κατά 10% τις τιμές των «φαρμάκων αναφοράς», που θα σημάνει ανατιμήσεις σε μια σειρά από φάρμακα για το λαό
  • Ρυθμίζει υπέρ των βιομηχανιών τις επιστροφές από την κρατική δαπάνη για τα φάρμακα, χαρίζοντάς τους 20 εκατ. ευρώ

Η διατήρηση και επέκταση όλου του μνημονιακού οπλοστασίου, μαζί με τις δεσμεύσεις για τα «ματωμένα» υπερπλεονάσματα και τη συνέχιση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων, είναι η σαθρή βάση της όποιας «εμπιστοσύνης» των αγορών προς την ελληνική οικονομία.


ΣΕΛ.  3

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ο κανόνας και η λεπτομέρεια

Απασχόλησε - και σωστά - η απειλητική ανακοίνωση περιφερειακής διευθύντριας μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ, που αναρτήθηκε στα καταστήματά της και ούτε λίγο ούτε πολύ έλεγε στους εργαζόμενους να χαμογελούν γιατί τα 300 ευρώ που παίρνουν για μισθό είναι πολύ καλύτερα από το να μην παίρνουν τίποτα! Τη συγκεκριμένη περίπτωση αποκάλυψε ο «Ριζοσπάστης» προχτές, Τρίτη 5 Μάρτη.

Απ' όλους χαρακτηρίζεται απαράδεκτο το γεγονός και καυτηριάζεται. Ομως το γοερό και υποκριτικό κλάμα αστικών και κυβερνητικών ΜΜΕ, που κατήγγειλαν το γεγονός, πήγε χέρι - χέρι με τη συγκάλυψη των πιο ουσιαστικών πλευρών του και κυρίως με το ότι η στάση αυτή της εργοδοσίας δεν είναι μεμονωμένη περίπτωση», αλλά ο κανόνας.

Είναι ο κανόνας εργαζόμενοι να αμείβονται με χαμηλούς μισθούς, να εκβιάζονται, να δουλεύουν χωρίς δικαιώματα, χωρίς προστασία, να νιώθουν «επί ξύλου κρεμάμενοι», να βιώνουν την απειλή της ανεργίας.

Γι' αυτόν τον κανόνα έχουν φροντίσει όλες οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, που με τους νόμους τους έχουν δώσει άφθονα όπλα στην εργοδοσία, ενώ έχουν αφήσει τον εργαζόμενο έρμαιο της τύχης του και του «ανθρωπισμού» του κάθε εργοδότη. Και πώς θα μπορούσε άλλωστε να γίνει αλλιώς, αφού μόνο έτσι μπορούν να βάλουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων σε ράγες ανάκαμψης.

Δεν είναι, λοιπόν, το «βίτσιο» μιας διευθύντριας ούτε μιας επιχείρησης, αλλά είναι του συνόλου των κεφαλαιοκρατών, που βάζουν τους εργαζόμενους να δουλεύουν όσες ώρες θέλουν, όπου θέλουν, όταν θέλουν και όπως θέλουν, τους πετάνε ψίχουλα και τους λένε «να είστε ευχαριστημένοι που έχετε δουλειά»!

Ξέχασαν τις συνεχείς παρεμβάσεις του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών; Ξέχασαν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διατήρησε στο ακέραιο και εμπλούτισε παραπέρα το σύνολο της αντεργατικής νομοθεσίας; Ξέχασαν την επίθεση στο απεργιακό δικαίωμα; Ξέχασαν όλη την εκστρατεία κυβέρνησης - εργοδοσίας με σκοπό οι εργαζόμενοι να μάθουν να ζουν με ψίχουλα, να παραιτηθούν από κάθε δικαίωμα στην ικανοποίηση των αναγκών τους;

Ομως, στις διάφορες αναφορές τους στο ζήτημα έλειψε μια ακόμα λεπτομέρεια. Εκαναν «γαργάρα» το γεγονός, που επίσης έχει αποκαλύψει ο «Ριζοσπάστης», ότι η συγκεκριμένη διευθύντρια μαζί με άλλα διευθυντικά στελέχη του κλάδου εμφανίζονται να έχουν ψηφίσει σε σωματεία δήθεν εργαζομένων, που στην πραγματικότητα είναι μηχανισμοί της εργοδοσίας, ενώ κάποιοι εμφανίζονται και ως «εκλεγμένοι» εκπρόσωποι των εργαζομένων. Από τέτοια μάλιστα σωματεία αναδεικνύεται τουλάχιστον η μισή δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Δεν είδαν, αλήθεια, όλα όσα έχουν αποκαλύψει ο «Ριζοσπάστης», το ΠΑΜΕ, ταξικά σωματεία με ανακοινώσεις τους; Οτι, δηλαδή, λειτουργεί τεράστια φάμπρικα διαμόρφωσης συσχετισμών στο συνδικαλιστικό κίνημα, με εκπροσώπους και αντιπροσώπους συνεδρίων - «μαϊμού», προκειμένου να επιβληθεί ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός με τη γραμμή της κοινωνικής συναίνεσης στους εργαζόμενους.

Οτι σε αυτήν την προσπάθεια είναι σφιχταγκαλιασμένες οι συνδικαλιστικές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Και ποιο είναι το αποκορύφωμα της υποκρισίας; Το γεγονός ότι ο Καραγεωργόπουλος, ο «συνδικαλιστής» - εργοδότης, το αστέρι της ΠΑΣΚΕ και της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, που με μπράβους και «μαϊμούδες» αντιπροσώπους πρωταγωνίστησε στις εκφυλιστικές διαδικασίες του συνεδρίου της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, εμφανίστηκε στην ΕΡΤ να μιλάει χτες πρωί πρωί, καταγγέλλοντας την περίπτωση της διευθύντριας!

Ολα αυτά, λοιπόν, τα οποία «ξέχασαν» τα αστικά και κυβερνητικά ΜΜΕ, για κανέναν λόγο δεν πρέπει να τα ξεχνούν οι εργαζόμενοι. Να έχουν στο νου τους ότι το πέρασμα των αντεργατικών σχεδιασμών γίνεται με τη στήριξη του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, που με τη σειρά του απολαμβάνει με χίλιους τρόπους τη στήριξη της εργοδοσίας.

Γι' αυτό η όξυνση της αντιπαράθεσης με όσα συμβαίνουν στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων και μπροστά στο Συνέδριο της ΓΣΕΕ δεν είναι μάχη για τις καρέκλες. Είναι μάχη για τον προσανατολισμό του συνδικαλιστικού κινήματος. Για το αν τα σωματεία θα ελέγχονται από τους εργοδότες, που ξεζουμίζουν τους εργάτες, ή θα είναι στα χέρια των εργατών, που θα παλεύουν ενάντια στους εκμεταλλευτές τους για μια καλύτερη ζωή.


«ΣΥΝΕΔΡΙΟ» ΟΙΥΕ
Αφαντη η πλειοψηφία, νέο φιάσκο για τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό
  • Στον απόηχο των νέων αποκαλύψεων για «συνδικαλιστές» - στελέχη της εργοδοσίας, απέτυχε ξανά η προσπάθεια να στηθεί συνέδριο - «μαϊμού»
  • Κάλεσμα Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων: Ολοι οι δρόμοι οδηγούν στις 14 Μάρτη στην Καλαμάτα, όπου θα γίνει το Συνέδριο της ΓΣΕΕ. Συνδικάτα εργατών - όχι των εργοδοτών!

ΣΕΛ.  12   -   13


Ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ για την επέτειο του Κιλελέρ

ΣΕΛ.  7
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ
«Τρέχει» τις νέες ιδιωτικοποιήσεις στην Ενέργεια

ΣΕΛ.  6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ «ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΒΛΑΒΗΣ»
Ολοκληρώνεται η εγκληματική νομοθέτηση «χώρων εποπτευόμενης χρήσης»

ΣΕΛ.  18
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Αναθερμαίνονται διχοτομικές «λύσεις»

ΣΕΛ.  5
ΛΑΡΙΣΑ
Συνεχίζεται σήμερα η δίκη των αγωνιστών αγροτών

Συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια, στις 10 π.μ., ενάντια στα «αγροτοδικεία» που συνεχίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ


ΣΕΛ.  7


Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org