Τετάρτη 6 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Ενδοαστικές διεργασίες στην Αλβανία

Ενώ ο Σέρβος Πρόεδρος Βούτσιτς συζητά την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου με ανταλλάγματα

ΤΙΡΑΝΑ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Οι προσπάθειες ιμπεριαλιστικών δυνάμεων ΗΠΑ, ΕΕ να προχωρήσουν το σχέδιο της «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» στα Δυτικά Βαλκάνια, στον ανταγωνισμό κυρίως με Ρωσία και Κίνα, ενθαρρύνουν σειρά ζυμώσεων και ενδοαστικών διεργασιών σε χώρες της περιοχής. Αυτό φάνηκε χτες τουλάχιστον στην περίπτωση της Αλβανίας, όπου οι ενδοαστικές ζυμώσεις στους κόλπους αντιπολιτευόμενων κομμάτων δημιουργούν νέα δεδομένα στη Βουλή μετά τις πρόσφατες μαζικές παραιτήσεις αρκετών δεκάδων βουλευτών της αντιπολίτευσης.

Τέσσερις επιλαχόντες βουλευτές από το Σοσιαλιστικό Κίνημα Ολοκλήρωσης (LSΙ) της Μόνικα Κρεμάντι (σύζυγος του Προέδρου της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα) αποφάσισαν να μην πειθαρχήσουν στην απόφαση της αρχηγού του κόμματός τους και ορκίστηκαν βουλευτές. Επιπλέον, ένας ακόμη βουλευτής του κόμματος LSI, ο Λευτέρης Κόκκα, που δεν συμφώνησε με την κομματική γραμμή, αποφάσισε να μην παραδώσει την έδρα του και να συμμετάσχει στις κοινοβουλευτικές συνεδριάσεις. Ετσι πέρα από τους 74 βουλευτές του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος του πρωθυπουργού, Εντι Ράμα, στις συνεδριάσεις του Κοινοβουλίου θα συμμετέχουν πέντε βουλευτές του LSI. Ολοι μαζί ανέρχονται σε 81. Ξεπερνούν δηλαδή το όριο των 80 βουλευτών που θα πρέπει να είναι παρόντες στο Κοινοβούλιο για να ψηφιστούν νομοσχέδια ευρύτερων μεταρρυθμίσεων, όπως αυτά του υπουργείου Δικαιοσύνης που θεωρούνται σημαντικά από την ΕΕ για την αναμόρφωση του δικαστικού συστήματος. Δεν αποκλείεται μάλιστα τις επόμενες μέρες να αυξηθεί ο αριθμός των 5 σε 16 καθώς και άλλοι επιλαχόντες βουλευτές, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων από το Δημοκρατικό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του Λουλζίμ Μπασά, σκέφτονται τη μη συμμόρφωση με την κομματική γραμμή.

Ο πρωθυπουργός, Εντι Ράμα, ανοίγοντας τις εργασίες της χτεσινής συνεδρίασης στη Βουλή, χαρακτήρισε την ορκωμοσία των τεσσάρων βουλευτών «σχηματισμό της νέας αντιπολίτευσης» στο Κοινοβούλιο. Κατηγόρησε τις ηγεσίες των αντιπολιτευόμενων κομμάτων ότι δεν εκπροσωπούν το λαό αλλά «μία ομάδα πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων» που δυσαρεστήθηκε από την απόφαση της κυβέρνησης να κάνει παράνομο τον τζόγο. Χαρακτήρισε την πράξη της ομαδικής παραίτησης των βουλευτών της αντιπολίτευσης «πολιτική αυτοκτονία» επιμένοντας ότι η Βουλή θα συνεχίσει το έργο της με τη νέα αντιπολίτευση υπό διαμόρφωση.

Διαδήλωση έξω από το Κοινοβούλιο

Ο Μπασά, χτες, μαζί με άλλα ανώτερα στελέχη του κόμματός του, εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την ανταπόκριση χιλιάδων υποστηρικτών της αντιπολίτευσης στο κάλεσμα για συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Κοινοβούλιο. Τα κεντρικά αιτήματα είναι η παραίτηση του πρωθυπουργού (που τον κατηγορούν για διαφθορά και σχέσεις με το οργανωμένο έγκλημα), η συγκρότηση κυβέρνησης τεχνοκρατών και η διεξαγωγή νέων πρόωρων εκλογών.

Η διαδήλωση ολοκληρώθηκε χωρίς επεισόδια ενώ στελέχη της αντιπολίτευσης επιβεβαίωσαν πως η επόμενη κινητοποίηση θα γίνει στις 16 Μάρτη.

Ο Πρόεδρος Ιλίρ Μέτα μετά τη συνάντησή του με τον Σλοβένο ομόλογό του, Μπορούτ Παχόρ, επανέλαβε την έκκληση για διάλογο μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης παρατηρώντας πως η χώρα περνά «πολιτική, συνταγματική και θεσμική κρίση που θα μπορούσε να είχε αποτραπεί». Τόνισε ότι η εκτόνωση των εντάσεων μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης είναι απαραίτητη καθώς τον Ιούνη αναμένεται η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία.

Ο Σλοβένος Πρόεδρος πάντως εξέφρασε την αμέριστη υποστήριξη της χώρας του στην προσπάθεια της Αλβανίας να ενταχθεί στην ΕΕ, επισημαίνοντας πως η διεύρυνση της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια πρέπει να αντιμετωπιστεί «ως γεωπολιτικό και όχι ως τεχνικό ζήτημα».

Οι δύο Πρόεδροι συζήτησαν, επίσης, τις προετοιμασίες της Αλβανίας για τη φιλοξενία της Συνόδου της «Διαδικασίας Μπρντο - Μπριούνι», στις 8 και 9 Μάη, που επιδιώκει την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας και της σταθερότητας με φόντο την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Ανοιχτός στα παζάρια ο Σέρβος Πρόεδρος

Το ίδιο 24ωρο δημοσιοποιήθηκε συνέντευξη του Σέρβου Προέδρου, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA, όπου μεταξύ άλλων εμφανίζεται θετικός στην ενδεχόμενη, υπό όρους, αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου. «Πρέπει να βρούμε έναν συμβιβασμό αλλά δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε το Κοσσυφοπέδιο χωρίς να πάρουμε κάτι από την άλλη πλευρά», είπε και πρόσθεσε: «Είμαι βέβαιος ότι με τη βοήθεια των Ευρωπαίων φίλων μας και την υποστήριξη της Ρωσίας, της Αμερικής, της Κίνας και άλλων χωρών θα καταλήξουμε σε λύση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ