Τετάρτη 6 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
Ψίχουλα ελεημοσύνης και εργασιακή ζούγκλα η «συνταγή» τους για το Δημογραφικό

Eurokinissi

Την «γκάμα» των αντιδραστικών τους προτάσεων για όλους τους τομείς που συνδέονται με το Δημογραφικό ξεδίπλωσαν κατά τη χτεσινή ειδική συνεδρίαση στη Βουλή οι αρχηγοί ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ, όσο και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων, διαγκωνιζόμενοι παράλληλα για το ποιος εφαρμόζει αποτελεσματικότερα την αντιλαϊκή πολιτική για το ζήτημα που φέρει τη σφραγίδα της ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, στην αρχή της τοποθέτησής του, δείχνοντας πως ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και λοιποί συμφωνούν στο διά ταύτα, δηλαδή στις προτάσεις για το Δημογραφικό που έχουν κριτήριο πρώτα και κύρια την παγίωση της αντιλαϊκής πολιτικής σε βάρος της λαϊκής οικογένειας και από εκεί και πέρα παροχές πτωχοκομείου, μίλησε για «ενθαρρυντικό γεγονός, δεν συμβαίνει συχνά αυτό, άρα οφείλω να το υποσημειώσω, ότι αυτή η έκθεση της διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το Δημογραφικό είναι σχεδόν ομόφωνη», προσθέτοντας ότι αυτή «ψηφίστηκε από τα περισσότερα κόμματα, αν δεν κάνω λάθος, πλην του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής», επιδιώκοντας δηλαδή να προκαλέσει άθλιους συνειρμούς και αποκρύβοντας σκόπιμα ότι το ΚΚΕ κατέθεσε το δικό του πόρισμα.

Από εκεί και πέρα, κατά την προσφιλή του τακτική, να διαμορφώνει μια εικονική πραγματικότητα και να προκαλεί ανοιχτά για να στηρίξει τα παραμύθια της «δίκαιης ανάπτυξης» και των τάχα διαχωριστικών γραμμών με τη ΝΔ, δε δίστασε να ισχυριστεί ότι η κυβέρνηση, σε αντίθεση με όσα έπραξε πριν η ΝΔ, τάχα εργάζεται «για την προστασία της εργασίας, των εργασιακών δικαιωμάτων» και ήδη έχει καταφέρει «την επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11% και κατά 27% για τους νέους, αφού καταργήσαμε αυτήν την ντροπιαστική διάταξη της κυβέρνησης Σαμαρά, του 2012, για τον υποκατώτατο μισθό των νέων έως 25 ετών». Ολα αυτά την ώρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έπιασε το νήμα της αντεργατικής επίθεσης από εκεί που το άφησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, εκτινάσσοντας την «ευελιξία» στους χώρους δουλειάς, ξηλώνοντας παραπέρα το Ασφαλιστικό, βάζοντας στη θέση του υποκατώτατου μισθού το νέο «δώρο» των ασφαλιστικών εισφορών στους εργοδότες, φτάνοντας να ενεργοποιήσει τον κατάπτυστο νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου για την κατάργηση των διαπραγματεύσεων για τον κατώτερο μισθό και τον καθορισμό του με Υπουργική Απόφαση.

Εκανε ακόμη λόγο για προστασία «των συνθηκών εργασίας» και ενίσχυση του ΣΕΠΕ λέγοντας πως «η πολιτεία πάτησε πόδι» στους χώρους δουλειάς (!), εκεί όπου τα εργατικά ατυχήματα και οι νεκροί κάθε χρόνο αυξάνονται, η εντατικοποίηση και η «ευελιξία» «σπάνε» κόκαλα, και η εργοδοσία, με βάση και τα όσα νομοθέτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, έχει λυμένα τα χέρια ακόμα και για απολύσεις εγκύων γυναικών.

Στον ίδιο τόνο, ο πρωθυπουργός, παρουσιάζοντας τους μηχανισμούς διαχείρισης της φτώχειας που στήνει η κυβέρνηση την ώρα που ξηλώνει δικαιώματα το ένα μετά το άλλο, είπε ότι η κυβέρνηση έχει σε εξέλιξη «ένα πλαίσιο ενεργητικών πολιτικών» που «δεν είναι φιλοδωρήματα», εμφανίζοντας ως τέτοια μέτρα την επιδότηση του ενοικίου με 300 εκατ. ευρώ ετησίως με εισοδηματικά κριτήρια - που δεν ανέλυσε -, την αύξηση οικογενειακών επιδομάτων, τη θέσπιση σχολικών γευμάτων, την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για περισσότερα παιδιά σε βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Αυτά που βεβαίως δεν είπε, ήταν οι περικοπές κατά 1,7 δισ. ευρώ, στον κρατικό προϋπολογισμό του 2019 που περιλαμβάνουν ακριβώς τη μη επέκταση του προγράμματος «σχολικά γεύματα», η κατάργηση της δαπάνης για τη δημιουργία βρεφονηπιακών σταθμών και η μείωση της δαπάνης για την επιδότηση ενοικίου, με το κονδύλι πλέον να περιλαμβάνει και την επιδότηση του στεγαστικού δανείου (για ένα τμήμα λαϊκών νοικοκυριών σε καθεστώς ρύθμισης) ώστε να διασφαλίζονται τα χρήματα που πάνε στους τραπεζίτες.

Ο ένας κόβει, ο άλλος ράβει

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης δείχνοντας ότι «ράβει» αυτά που «κόβει» ο πρωθυπουργός, αφού ανέφερε ότι «τα σποραδικά επιδόματα με μορφή φιλοδωρήματος δεν είναι λύση», υποσχέθηκε με τη σειρά του άλλα φιλοδωρήματα διαχείρισης της ακραίας φτώχειας, και συγκεκριμένα 4 μέτρα ως «κίνητρα», όπως είπε, για τους νέους γονείς που είναι η θέσπιση όλο κι όλο 2.000 ευρώ εφάπαξ για κάθε νέο παιδί με εισοδηματικά πάντα κριτήρια, αύξηση 1.000 ευρώ στο αφορολόγητο για κάθε παιδί, χαμηλό ΦΠΑ για βρεφικά είδη και είδη πρώτης ανάγκης για γυναίκες, «ελεύθερη επιλογή» της γυναίκας - και όχι με νομοθετική ρύθμιση - να ορίσει εκείνη το χρόνο της περιόδου λοχείας που στην πραγματικότητα σημαίνει τελικά καθορισμός της περιόδου αυτής ανάλογα με τις ανάγκες του εργοδότη και άλλα παρόμοια.

Ομως, η πλέον εμβληματική πρόταση της ΝΔ κατά τον ίδιο είναι «οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει το ασφαλιστικό σύστημα», το οποίο, όπως είπε, θα πρέπει να είναι «σύγχρονο, αποτελεσματικό, ελκυστικό ώστε να μην επιβαρύνει αλλά να συμβάλλει στην ανάπτυξη οικονομίας», για να θέσει το ερώτημα: «Γιατί δεν είναι προοδευτικό το σύστημα τριών πυλώνων όπως σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες», δηλαδή το σύστημα εξάμβλωμα που υποστηρίζει και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που το μόνο που εγγυάται είναι το χαρτζιλίκι της εθνικής σύνταξης και από εκεί και πέρα ανταποδοτικότητα και ιδιωτική ασφάλιση.

Αντίστοιχες πάνω κάτω ήταν οι προτάσεις πτωχοκομείου και της πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ Φ. Γεννηματά η οποία πρότεινε εφάπαξ επίδομα τοκετού 1000 για κάθε παιδί, ακατάσχετο οικογενειακών επιδομάτων, σύσταση διακομματικής δημογραφικής Επιτροπής, στεγαστική συνδρομή μέσω μείωσης του φόρου εισοδήματος ανάλογα αν η οικογένεια μένει σε δικό της σπίτι ή όχι και άλλα τα οποία τα χαρακτήρισε ως «πρόοδο» και «υπεράσπιση των κοινωνικών κατακτήσεων».

Ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων ανέφερε για το δημογραφικό ότι χρειάζονται ισχυρό κράτος και ισχυρές επενδύσεις για θέσεις εργασίας και πως με κυβερνήσεις των 152 «ο άλλος δεν φέρνει τα λεφτά του» εννοώντας τα κεφάλαια των επενδυτών, ενώ ο Στ. Θεοδωράκης σημείωσε ως μέτρα για την επίλυση του δημογραφικού την ίδρυση «μη κρατικών πανεπιστημίων», «μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού με λιγότερες εισφορές» για να μένουν εδώ οι επιχειρήσεις για την αύξηση των θέσεων εργασίας κοκ.

Οι βουλευτές της ναζιστικής Χρυσής Αυγής χύνοντας το ρατσιστικό τους δηλητήριο και αναπαράγοντας όλες τις αντιδραστικές τους προτάσεις ραμμένες και αυτές στα μέτρα του κεφαλαίου, αβαντάροντας ουσιαστικά και την κυβέρνηση, έριξαν το φταίξιμο για τη λαϊκή εξαθλίωση στους μετανάστες και τους πρόσφυγες, ενώ ο Χρ. Παππάς πρότεινε «την οικονομική ενίσχυση των μητέρων που επιλέγουν να μην εργάζονται, ώστε να φροντίσουν οι ίδιες τα παιδιά τους».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org