Τετάρτη 6 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εκδήλωση για τον Ν. Νικηφορίδη

Πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα, στο Πάρκο Ειρήνης στις Συκιές, η εκδήλωση μνήμης και αγώνα για τον Νίκο Νικηφορίδη, τον πρωτομάρτυρα της ειρήνης που δολοφονήθηκε πριν από 68 χρόνια από το μετεμφυλιακό κράτος. Την εκδήλωση διοργάνωσε η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ).

Ο Νίκος Νικηφορίδης εκτελέστηκε σε ηλικία 23 χρόνων, στις 5 Μάρτη του 1951, στον «συνήθη τόπο εκτέλεσης των λαϊκών αγωνιστών» πίσω από το Επταπύργιο, μαζί με άλλους 6 αγωνιστές, μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Οπως είπε, στην ομιλία του, ο Γιώργος Μεταξάς, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Ιατρικής ΑΠΘ, περιγράφοντας την πορεία του Ν. Νικηφορίδη, στην ΕΠΟΝ, αργότερα στην εξορία και στο κολαστήριο της Μακρονήσου έως το εκτελεστικό απόσπασμα: «Με παραδείγματα σαν αυτό του Ν. Νικηφορίδη διαπαιδαγωγήθηκαν γενιές και γενιές λαϊκών αγωνιστών. Η ζωή και η θυσία τους έγιναν φάροι φωτεινοί, για να μη χάνουν οι αγωνιστές του εργατικού, του αντιιμπεριαλιστικού - αντιπολεμικού κινήματος, του λαϊκού κινήματος γενικότερα την πίστη, την αντοχή και την αισιοδοξία τους, ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες. (...) Σήμερα η καλύτερη τιμή στον Νίκο Νικηφορίδη και στους χιλιάδες άλλους λαϊκούς αγωνιστές είναι η συνέχιση του αγώνα τους, για να γίνουν πραγματικότητα τα ιδανικά για τα οποία θυσιάστηκαν.

Ο λαός μας, οι νέες και οι νέοι χρειάζεται να δυναμώσουμε την πάλη ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στα ιμπεριαλιστικά πολεμικά σχέδια, για έξοδο τώρα από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς ΝΑΤΟ και ΕΕ. Για να μη μετατραπούν τα παιδιά του λαού μας σε "κρέας για τα ιμπεριαλιστικά κανόνια"».

Ακολούθησαν καλλιτεχνικό πρόγραμμα και κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, της ΕΔΥΕΘ, της Επιτροπής Ειρήνης Νεάπολης - Συκεών, της Επιτροπής Ειρήνης Καλαμαριάς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τιμά τον Νίκο Νικηφορίδη(1/3/2018)
Εκδήλωση για τον Νίκο Νικηφορίδη(3/3/2017)
Εκδήλωση για τον Νίκο Νικηφορίδη(3/3/2016)
Προετοιμασίες για τη μεγάλη πορεία της Κυριακής(20/5/2005)
Εκδήλωση για το Νίκο Νικηφορίδη(3/3/2005)
Εκδήλωση μνήμης και τιμής στον Νίκο Νικηφορίδη(8/3/2002)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org