Τετάρτη 6 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Τουρκικές προειδοποιήσεις και απειλές

Η υπουργός Αμυνας της Γερμανίας βρέθηκε στην Κύπρο, τονίζοντας πόσο σημαντική είναι η «γεωστρατηγική θέση» της

Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, Χ. Ακάρ, στη μεγάλη στρατιωτική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα»
Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, Χ. Ακάρ, στη μεγάλη στρατιωτική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα»
Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλούσι Ακάρ επανέλαβε τις απειλές ότι «στο Αιγαίο, στη Μεσόγειο και στη Μαύρη Θάλασσα εργαζόμαστε ακατάπαυστα και χωρίς καμία έλλειψη προκειμένου να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του έθνους μας», ενώ συνεχίζεται μέχρι και μεθαύριο η ευρείας κλίμακας στρατιωτική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα». Αυτή διεξάγεται ταυτόχρονα σε Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα, με τη συμμετοχή μονάδων όλων των σωμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ακτοφυλακής αλλά και Ειδικών Δυνάμεων, πολλών από τα στρατιωτικά συστήματα που κατασκευάστηκαν τα τελευταία χρόνια σε εγχώριες πολεμικές βιομηχανίες, στο πλαίσιο της συνολικής αναβάθμισης της στρατιωτικής μηχανής της χώρας.

Φανερώνοντας εξάλλου ότι η «Γαλάζια Πατρίδα» αποτελεί απάντηση της Αγκυρας στις εξελίξεις, ο Ακάρ πρόσθεσε: «Με την ανεύρεση των ενεργειακών δυνατοτήτων στη Μεσόγειο, γνωρίζετε ότι έχει αυξηθεί η σημασία της και γι' αυτό το θέμα κάποιοι εδώ και καιρό κάνουν εργασίες, συζητούν και προσπαθούν. Βλέπουμε να αυξάνεται η παρουσία των παγκόσμιων και περιφερειακών παραγόντων σε αυτήν την περιοχή». Υποστήριξε ότι η Αγκυρα τάσσεται υπέρ «της σταθερότητας και της συνεργασίας στη Μεσόγειο, στο Αιγαίο και σε όλη την περιοχή μας», ότι πρέπει «να αποφεύγονται οι προκλητικές ενέργειες» αλλά και ότι «όπως λέμε πάντα, καμιά απόφαση που αφορά την περιοχή δεν θα είναι βιώσιμη και δεν θα ισχύει χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας (...) Δεν θα κλείσουμε τα μάτια σε τετελεσμένα στην περιοχή μας. Ο,τι χρειάζεται να γίνει, είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε».

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με διάφορα ΜΜΕ, χτες ήταν η μέρα που το «σενάριο» της «Γαλάζιας Πατρίδας» περιλάμβανε και άσκηση απόβασης σε νησί εχθρικής χώρας στο Αιγαίο. Συγκεκριμένα, ανταποκριτές μετέδωσαν ότι το τουρκικής κατασκευής πλοίο «Bayraktar» έφτασε στον κόλπο της Σμύρνης και στη συνέχεια ακολούθησε άσκηση κομάντος αμφίβιων καταστροφών που αποβιβάστηκαν για να «καταλάβουν» το νησί Χεκιμλί, που υποτίθεται ότι ανήκε σε άλλη χώρα.

Ζυμώσεις

Στο μεταξύ, με φόντο τις γεωπολιτικές «διευθετήσεις» που επιταχύνονται σε όλο το τόξο που περιλαμβάνει Μέση Ανατολή - Κασπία - Βαλκάνια - Νοτιοανατολική Μεσόγειο και με την ορμή που απέκτησαν τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία μετά και την υπογραφή της ΝΑΤΟικής συμφωνίας των Πρεσπών, «φουντώνουν» οι ζυμώσεις με επίκεντρο και την Κύπρο. Ειδικά μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις για τα ευρήματα φυσικού αερίου στο «10» της κυπριακής ΑΟΖ από τον αμερικανικό κολοσσό «ExxonMobil», οι συζητήσεις δυναμώνουν, με επιχείρημα την ανάγκη «πρωτοβουλιών» για να «αξιοποιηθεί» η Κύπρος ως «πυλώνας σταθερότητας» αλλά και για τη «διαφοροποίηση» του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης (την «απεξάρτηση» από το ρωσικό αέριο).

Ενδεικτική είναι εκδήλωση για την «αυτοψία της συμφωνίας των Πρεσπών» που οργανώνει το Κυπριακό Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, εξετάζοντας θεματικές όπως: «Τι σημαίνει η ένταξη στο ΝΑΤΟ και το άνοιγμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Ευρωπαϊκή Ενωση;». «Υπάρχει τρόπος να ακυρωθεί ή να μεταβληθεί η Συμφωνία;». «Οι επιδιώξεις και ο ρόλος Ρωσίας και ΗΠΑ». «Οι επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή».

Την ίδια στιγμή, όσον αφορά τις προοπτικές που «ανοίγουν» με μοχλό τους υδρογονάνθρακες της κυπριακής ΑΟΖ, πολλοί προτάσσουν τις αυξανόμενες δυνατότητες για τη δημιουργία τερματικού σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου - κάτι που θα καθιστούσε την Κύπρο ευρύτερο κόμβο για την περιοχή. Από κει και πέρα βέβαια «ανοίγει» μια μεγάλη γκάμα αντιθέσεων και παζαριών, με πολλαπλούς κινδύνους για τους λαούς, με επισημάνσεις βεβαίως ότι δεν μπορεί να παραβλεφθεί σε καμία περίπτωση ο παράγοντας Τουρκία. «Η εμπορικά συμφέρουσα (σ.σ. οδός για τη μεταφορά του φυσικού αερίου όλης της Νοτιοανατολικής Μεσογείου) είναι η δημιουργία υποθαλάσσιου αγωγού προς την Τουρκία», επαναλαμβάνουν πολλοί, προσθέτοντας ότι υπάρχουν «σοβαρά προβλήματα» για αυτό το ενδεχόμενο αλλά και «δίνοντας πάσες» για κλιμάκωση των παζαριών που όλα δείχνουν ότι θα ακολουθήσουν σύντομα, ενόψει και των σχεδιαζόμενων γεωτρήσεων αλλά και πιθανού νέου γύρου συνομιλιών για το Κυπριακό.

Στη Λευκωσία η Γερμανίδα υπουργός Αμυνας

Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες, τη «μοναδική γεωστρατηγική θέση» της Κύπρου τόνισε η Γερμανίδα υπουργός Αμυνας Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, που χτες συνάντησε στη Λευκωσία τον Κύπριο υπουργό Αμυνας Σάββα Αγγελίδη, υπογραμμίζοντας ότι αυτό την καθιστά «πολύτιμη ως εταίρο στα προγράμματα της PESCO», δηλαδή της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας της ΕΕ.

Η Φον Ντερ Λάιεν τόνισε μεταξύ άλλων ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να εντατικοποιηθεί η συνεργασία στο πλαίσιο της PESCO και ανέφερε ότι πέραν της PESCO συζητήθηκε και η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, αλλά και άλλα γεωστρατηγικής φύσης προγράμματα στην περιοχή. Επίσης, αναδεικνύοντας ότι και η Γερμανία διεκδικεί ρόλο στη διαμόρφωση των ισορροπιών της περιοχής, η Γερμανίδα υπουργός προσπάθησε να εκφράσει ...συμπαράσταση στο θέμα του Κυπριακού, αναφέροντας ότι «είναι σημαντικό να επιδεικνύεται αλληλεγγύη», και να θίξει πολύ προσεκτικά τη στάση της Τουρκίας, αποφεύγοντας βέβαια ακόμα και να την κατονομάσει, καθώς ζήτησε «από όλες τις χώρες να συμμορφώνονται με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου».

Από την πλευρά του, ο Αγγελίδης υποστήριξε ότι οι συνομιλίες ήταν «εξαιρετικές» και ότι η σχέση Κύπρου και Γερμανίας «είναι σχέση εμπιστοσύνης από κάθε άποψη». Τόνισε ότι η χρονική περίοδος της επίσκεψης έχει ειδική σημασία, συμπληρώνοντας ότι οι γεωστρατηγικές αλλαγές στην ευρύτερη περιοχή έχουν δημιουργήσει μια πολιτική κατάσταση ιδιαίτερα απρόβλεπτη και ρευστή και «το περιβάλλον ασφάλειας γίνεται πιο πολύπλοκο». Εξήγησε ότι συζητήθηκαν οι προοπτικές για περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων, αλλά και στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας της ΕΕ.

Τέλος, χτες αναμενόταν να ολοκληρωθούν οι πολυήμερες επαφές του Κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη στη Βρετανία. Στην ατζέντα βρίσκονταν Κυπριακό, διμερείς σχέσεις, Brexit κ.ά.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org