Τετάρτη 6 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στις «αγορές» με «εγγυητική επιστολή» την αντιλαϊκή πολιτική

Με τη νέα έκθεση από την πλευρά του ΔΝΤ, που θεωρείται θέμα ημερών και θα έρθει να «κουμπώσει» με αυτή που δημοσιοποίησε τις προάλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της «ενισχυμένης εποπτείας», εξελίσσονται οι αντιλαϊκές διεργασίες γύρω από το κλείσιμο της 2ης «μεταμνημονιακής» «αξιολόγησης» και πέραν αυτής.

Σε αυτό το φόντο, την ερχόμενη Δευτέρα συνεδριάζει στις Βρυξέλλες το συμβούλιο Γιούρογκρουπ, στην ατζέντα του οποίου αναμένεται να κυριαρχήσουν οι επισημάνσεις αναφορικά με τα «προαπαιτούμενα» που προβλέπονται για την τρέχουσα περίοδο.

Να σημειωθεί ότι η «επιτυχής» ολοκλήρωση της «αξιολόγησης», μέσω της επιβολής των νέων αντιλαϊκών μέτρων, συνδέεται με την εκταμίευση προς το ελληνικό κράτος ποσού 900 εκατ. ευρώ, από τα κέρδη που διακρατούν ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες από «ακούρευτα» ελληνικά κρατικά ομόλογα, στο πλαίσιο της «αναδιάρθρωσης» (PSI) του 2012, ζήτημα που ενδέχεται να μετατεθεί για την επόμενη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, στις 5 Απρίλη.

Θυμίζουμε ότι τα «πρώτα ευρήματα» της πρόσφατης αποστολής του ΔΝΤ στην Αθήνα εστίαζαν, μεταξύ άλλων, στην ανάγκη να υπάρξουν «περισσότερη ευελιξία» στην αγορά εργασίας και νέες «δομικές μεταρρυθμίσεις» για τη μείωση του «μη μισθολογικού κόστους», δηλαδή των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλει η εργοδοσία, τη μείωση των συντελεστών φορολογίας σε μισθούς και επιχειρηματικά κέρδη που «θα χρηματοδοτηθεί από την προγραμματισμένη για την επόμενη χρονιά διεύρυνση της φορολογικής βάσης στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων», δηλαδή από το προνομοθετημένο μέτρο για την κατακρεούργηση του αφορολόγητου ορίου, στην προετοιμασία ενός «προληπτικού σχεδίου» για την επιβολή νέων αντιλαϊκών μέτρων στην περίπτωση δικαστικών αποφάσεων για τα αναδρομικά, όσο και στη γενίκευση των πλειστηριασμών και εκβιασμών στα λαϊκά σπίτια για τα «κόκκινα» δάνεια.

Σε αυτό το πλαίσιο και με καλύτερη «ρεκλάμα» την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής, σε συνδυασμό και με τις υψηλές αποδόσεις που προσφέρει στους «επενδυτές» το ελληνικό κρατικό χρέος, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) προχώρησε χτες το εγχείρημα της εξόδου στις διεθνείς χρηματαγορές για την άντληση νέου κρατικού δανείου, που βέβαια προστίθεται στη μάζα του ήδη υπάρχοντος και στις πλάτες του λαού.

Το νέο κρατικό ομόλογο, 10ετούς διάρκειας, έκλεισε στη χτεσινή δημοπρασία με μέσο επιτόκιο στο 3,9%. Τα τελικά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, το «επενδυτικό ενδιαφέρον» έφτασε στο αστρονομικό ύψος των 12 δισ. ευρώ, από τα οποία ο ΟΔΔΗΧ έκανε αποδεκτές «προσφορές» της τάξης των 2,5 δισ. ευρώ, σε αντίστοιχο ύψος με το 5ετές ομόλογο που εκδόθηκε στο τέλος Γενάρη.

Την ίδια ώρα, το ελληνικό κρατικό χρέος, τόσο σε απόλυτο όσο και σε σχετικό μέγεθος, συνεχίζει σε ρότα διόγκωσης, ως αποτέλεσμα βέβαια των διαδοχικών εκταμιεύσεων από την πλευρά της Ευρωζώνης αναφορικά με τα επιτυχή κλεισίματα των «αξιολογήσεων» και την επιβολή των αντιλαϊκών μέτρων στο πλαίσιο των μνημονίων.

Ειδικότερα, στο τέλος Δεκέμβρη του 2018 εμφανίζεται στα 358,9 δισ. ευρώ, από 328,7 δισ. το Δεκέμβρη του 2017, διογκώθηκε δηλαδή στη διάρκεια του έτους κατά 30 δισ. ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ