Σάββατο 26 Γενάρη 2019 - Κυριακή 27 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ
«ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ»
Με νέα μορφή και νέα ορμή από το πρώτο τεύχος της νέας χρονιάς

Συνέντευξη με τον Δημήτρη Ξεκαλάκη, μέλος της Συντακτικής Επιτροπής της ΚΟΜΕΠ

Σε νέα μορφή κυκλοφορεί η «Κομμουνιστική Επιθεώρηση», το θεωρητικό και πολιτικό όργανο της ΚΕ του ΚΚΕ, από το τεύχος 1 του 2019. Με αυτήν την αφορμή, ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με τον Δημήτρη Ξεκαλάκη, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ και της Συντακτικής Επιτροπής της ΚΟΜΕΠ.

***

-- Πού στοχεύει η αλλαγή στη μορφή της ΚΟΜΕΠ, που «εγκαινιάζει» το πρώτο τεύχος του 2019;

-- Βασική μας στόχευση αποτελεί η ακόμα μεγαλύτερη διεύρυνση του αναγνωστικού κοινού της ΚΟΜΕΠ, με ιδιαίτερη στόχευση στις νέες ηλικίες. Ταυτόχρονα, επιδιώκουμε η νέα μορφή στο σχήμα, στο «στήσιμο», ακόμα και στη γραμματοσειρά, να υπηρετεί καλύτερα το διάβασμα, παίρνοντας υπόψη τις ανάγκες του αναγνώστη.

Η αύξηση της κυκλοφορίας της ΚΟΜΕΠ τα τελευταία χρόνια αποτελεί για μας κίνητρο για ακόμη πιο φιλόδοξους στόχους. Συνεχίζουμε κόντρα στο ρεύμα, βάζοντας τον πήχη ψηλά. Σταθερά επιμένουμε να δημιουργείται και να δυναμώνει ένα μορφωτικό ρεύμα όχι μόνο στις γραμμές μας, αλλά να επιδρά και σε έναν ευρύτερο κύκλο ανθρώπων από την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα.

Επιδιώκουμε σε συνθήκες που μεθοδεύεται η απαξίωση του διαβάσματος και της αναζήτησης της γνώσης, να σταθεροποιείται η επαφή με το βιβλίο, να «σπάει» η κυρίαρχη αντίληψη που καλλιεργεί η αστική τάξη, ότι οι εργάτες δεν μπορούν να έχουν σχέση με το διάβασμα. Αλλωστε, η μαρξιστική - λενινιστική θεωρία είναι το αναγκαίο και βασικό όπλο στον αγώνα για την εξουσία της εργατικής τάξης.

-- Οι αλλαγές αφορούν μόνο τη μορφή;

-- Ασφαλώς όχι. Η μορφή σίγουρα έχει τη δική της ξεχωριστή σημασία. Η ανάγκη ουσιαστικής αναβάθμισης του θεωρητικού και πολιτικού οργάνου της ΚΕ του Κόμματος είναι όμως απόλυτα συνυφασμένη και με τη βελτίωση και τον εμπλουτισμό του περιεχομένου.

Στόχος μας είναι η ανάπτυξη ευρύτερης θεματολογίας από τη φιλοσοφία, την οικονομία, τον πολιτισμό, συνολικά τις επιστήμες. Ιδιαίτερο καθήκον αποτελεί η συμβολή στην αφομοίωση του μαρξισμού - λενινισμού.

Το ΚΚΕ συμπλήρωσε 100 χρόνια από την ίδρυσή του και η ΚΟΜΕΠ 98 χρόνια από το πρώτο τεύχος της, το 1921. Ολα αυτά τα χρόνια, το Κόμμα μας, μέσα από την εκδοτική του δραστηριότητα, ανέδειξε τα ζητήματα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης στην Ελλάδα, του πρωτοπόρου ρόλου της εργατικής τάξης και της ιστορικής αναγκαιότητας της σοσιαλιστικής επανάστασης.

Ενα ιδιαίτερο καθήκον που έχει επωμιστεί η ΚΟΜΕΠ, από την πρώτη της έκδοση, είναι να συμβάλει στην ιδεολογική πάλη του ΚΚΕ απέναντι στην αστική ιδεολογία, τον αναθεωρητισμό και τον οπορτουνισμό και γενικότερα στη δημιουργική ανάπτυξη της κοσμοθεωρίας μας στις σύγχρονες συνθήκες.

Σ' αυτό το καθήκον επιδιώκουμε ακόμα πιο αποτελεσματικά σήμερα να ανταποκριθούμε. Απέναντι σε ένα όχι βέβαια νέο φαινόμενο, που αποκτά όμως στις μέρες μας ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, την επίθεση στην κομμουνιστική ιδεολογία.

Η επίθεση αυτή εκπορεύεται από τους εκπροσώπους της αστικής τάξης και συντονίζεται με την επιδίωξη του ρεύματος της αναθεώρησης του μαρξισμού για να «διορθώσει» τον μαρξισμό, πότε με την επίκληση του ίδιου του Μαρξ, πότε με την «ανακάλυψη» των δικών του «αντιφάσεων», πότε με την αναζήτηση των «διαφορετικών προσεγγίσεων» του Μαρξ με τον Ενγκελς και πότε με την «αυθαίρετη ερμηνεία του» από τον Λένιν.

Εναν τέτοιο ρόλο έχουν αναλάβει μια σειρά ειδικοί «μαρξίζοντες» και «μαρξολόγοι», ιδιαίτερα στα αστικά πανεπιστήμια. Μέσα από αρθρογραφία, εκδόσεις, ημερίδες κ.λπ. επιδιώκουν κατά περίπτωση είτε να απαξιώσουν τον μαρξισμό - λενινισμό, είτε να τον εμφανίσουν σαν μια «καρικατούρα», αλλά σε κάθε περίπτωση να εμποδίσουν την υλική δύναμη που διαμορφώνει η συνάντηση της επαναστατικής θεωρίας με τις μάζες, να απομονώσουν την επαναστατική θεωρία από την επαναστατική πράξη.

Για την υλοποίηση αυτού του σημαντικού καθήκοντος, θα εμπλουτίσουμε την αρθρογραφία με άρθρα που αφορούν τη σύγχρονη διαπάλη, αφιερώματα όπως αυτό για τα «200 χρόνια Μαρξ», νέες μεταφράσεις όπως αυτή που δημοσιεύεται στο τρέχον τεύχος της ΚΟΜΕΠ «Περίγραμμα μιας κριτικής της πολιτικής οικονομίας» του Φρ. Ενγκελς.

-- Χρησιμοποιήθηκε στην προβολή της νέας έκδοσης της ΚΟΜΕΠ η φράση «ΝΕΑ ΜΟΡΦΗ - ΝΕΑ ΟΡΜΗ». Τι αντανακλά αυτό το σύνθημα;

-- Σε ολόκληρη την Ιστορία του Κόμματός μας, το καθήκον της γνώσης και της μελέτης, το καθήκον της παραγωγής και διάδοσης ιδεολογικού - πολιτικού βιβλίου ξεχωρίζει ως ιδιαίτερα σημαντικό. Η ΚΟΜΕΠ έχει τη δική της ξεχωριστή συμβολή στη στήριξη της κομματικής παρέμβασης και δράσης.

Η νέα μορφή του περιοδικού, με το εμπλουτισμένο περιεχόμενο, επιδιώκουμε, σε συνδυασμό με την αντίστοιχη προσπάθεια που θα καταβάλλουν τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματος και της ΚΝΕ, να δώσουν νέα ορμή στην κυκλοφορία του.

Η νέα ορμή βέβαια για μας είναι κάτι παραπάνω από μια αύξηση της διακίνησης και των συνδρομητών. Αποτελεί νέα ορμή στην αξιοποίηση του περιεχομένου της ΚΟΜΕΠ. Νέα ορμή στην προσπάθεια βελτίωσης της ικανότητάς μας να διαδίδουμε τις πρωτοπόρες ιδέες μας. Νέα ορμή στην προσπάθεια για την οργάνωση της λαϊκής πάλης στην κατεύθυνση της ανατροπής της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, που αποτελεί αδιαχώριστο στοιχείο από την πάλη των ιδεών.

Ηδη η παραγγελία της ΚΟ Αττικής για το πρώτο τεύχος με τη νέα μορφή είναι ιδιαίτερα αυξημένη και προβλέπεται να εξαντληθεί.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org