Σάββατο 26 Γενάρη 2019 - Κυριακή 27 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΜΠΑΡΟΥΤΙ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Περιφερειακές συνάξεις και τουρκικές προκλήσεις

Στη Λευκωσία η 5η Σύνοδος των «MED7», την Τρίτη 29 Γενάρη

Ο «ΥΠΕΞ» του ψευδοκράτους, Κ. Οζερσάι (αριστερά), διαβεβαιώνει για την «ανάγκη συνεργασιών», σε όλους τους τόνους
Ο «ΥΠΕΞ» του ψευδοκράτους, Κ. Οζερσάι (αριστερά), διαβεβαιώνει για την «ανάγκη συνεργασιών», σε όλους τους τόνους
Η γειτονιά μας δεν σταματά να φιλοξενεί συναντήσεις εκπροσώπων ισχυρών μονοπωλίων και ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, επιβεβαιώνοντας πως παραμένει ψηλά στην ατζέντα σκληρών ανταγωνισμών.

Ετσι, μετά το 1ο Φόρουμ για το Φυσικό Αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο (στο Κάιρο στις 14 Γενάρη με τη συμμετοχή Αιγύπτου, Ισραήλ, Ιορδανίας, Ιταλίας, Ελλάδας, Κύπρου και Παλαιστίνης), τη βδομάδα που ξεκινά η Κύπρος φιλοξενεί την 5η Σύνοδο Κορυφής των 7 χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου («MED 7»). Η συνάντηση έχει προγραμματιστεί για τις 29 Γενάρη στη Λευκωσία και θα πάρουν μέρος Πορτογαλία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Μάλτα, Ελλάδα και Κύπρος. Η ίδια η συγκρότηση του «MED 7» αντανακλά την όξυνση των αντιλαϊκών διεργασιών στη Λεκάνη της Μεσογείου, της οποίας μάλιστα τα ανατολικά, ακριβώς επειδή γειτνιάζουν με τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, αποτελούν ακόμα ισχυρότερο πόλο έλξης για ισχυρά επιχειρηματικά και γεωπολιτικά συμφέροντα.

Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Γαλλίας, της οποίας ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν φτάνει στην Κύπρο αφενός για να πάρει μέρος στη Σύνοδο των «MED 7», αφετέρου για να ενισχύσει με νέες συμφωνίες τη διμερή «αμυντική» αλλά και ενεργειακή συνεργασία ανάμεσα σε Παρίσι - Λευκωσία, σε μια περίοδο που το γαλλικό κεφάλαιο διεκδικεί ενεργότερο ρόλο στη «διευθέτηση» διάφορων κρίσιμων ζητημάτων (Συριακό, Παλαιστινιακό, Λιβύη κ.ά.) αλλά και διεισδύει δυναμικά στην αξιοποίηση των υδρογονανθράκων της περιοχής (βλ. γεωτρήσεις «Total» σε κυπριακή ΑΟΖ και γειτονικές περιοχές).

Ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος στην προώθηση πολυεπίπεδων σχεδιασμών επιδρά και στην πορεία των διαπραγματεύσεων για την «επανένωση» του νησιού, με τους Ευρωπαίους να διεκδικούν όλο και πιο πρωταγωνιστική ανάμειξη, στο πλαίσιο και του παζαριού τους με την Τουρκία. Αυτό αποτυπώθηκε και σε επιστολή της επικεφαλής της ευρωενωσιακής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, στην οποία περιοριζόταν απλά να περιγράφει την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας αλλά και τη διάθεση της κυβέρνησης Ερντογάν για σκληρό αλισβερίσι. Συγκεκριμένα, η Μογκερίνι εξηγούσε πως στις τελευταίες επαφές που είχε στην Αγκυρα με υψηλόβαθμους αξιωματούχους «σε σχέση με τις γεωτρήσεις, η Τουρκία αναγνωρίζει τη δυνητική απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, αλλά συνεχίζει να επιθυμεί να δει την κατοχύρωση των δικαιωμάτων και των δύο κοινοτήτων». Την ίδια στιγμή, συμπλήρωνε ότι ειδικά για το Κυπριακό «η Τουρκία είναι ευέλικτη και δεν αποκλείεται καμιά επιλογή», ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι «μια διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος θα είχε θετικές επιπτώσεις στις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας».

Τουρκία και ψευδοκράτος

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις, επαναλαμβάνοντας σε όλους τους τόνους ότι δεν θα μείνει θεατής στις εξελίξεις και δεν θα δεχτεί τετελεσμένα που τη ζημιώνουν.

Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, Χουλούσι Ακάρ, μιλώντας σε στρατιωτική ακαδημία στην Αγκυρα εξήγησε ότι η τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο, στο Κυπριακό αλλά και στη Συρία δεν είναι παρά κομμάτια ενός ευρύτερου παζλ σύνθετων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων: «Υφίστανται σοβαρές συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις στη γεωγραφική μας περιοχή. Υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι και απειλές που δημιουργούνται για τη χώρα μας. Ως Δημοκρατία της Τουρκίας κάνουμε κάθε προετοιμασία προκειμένου να εξαλείψουμε αυτές τις απειλές. Καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για την εξάλειψη αυτών των κινδύνων και τη διασφάλιση της ενότητας και της ασφάλειας της χώρας μας». Και αφού πρόσθεσε ότι ο «αγώνας κατά της τρομοκρατίας» συνεχίζεται με αποφασιστικότητα, τόνισε πως «θα συνεχίσουμε σε αυτήν την κατεύθυνση, ώστε οι Ενοπλες Δυνάμεις μας να είναι κάθε μέρα πιο αποτελεσματικές, πιο αποτρεπτικές και πιο σεβαστές», καθώς αυτό «αφορά και το μέλλον, την επιβίωση της χώρας και τις επόμενες γενιές».

Χαρακτηριστικά είναι και τα όσα επισημαίνει δεξιά κι αριστερά ο «αντιπρόεδρος» της «κυβέρνησης» του ψευδοκράτους και «υπουργός Εξωτερικών» Κουντρέτ Οζερσάι. Αναφερόμενος στην πρώτη συνάντηση που είχε το Φόρουμ του Φυσικού Αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο στο Κάιρο (όπου ένας από τους μεγάλους απόντες ήταν η Τουρκία), ο Οζερσάι τόνισε ότι «καμία συμφωνία δεν θα μπορούσε να υπάρξει στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς τη συμμετοχή και τη συναίνεση της Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου (σ.σ. του ψευδοκράτους) και της Τουρκίας. Η περιοχή θα μετατρεπόταν σε μια περιοχή περιττών διαφορών και εντάσεων, οι οποίες θα προκαλούσαν ζημιά στη σταθερότητα». Χωρίς περιστροφές, ειδικά για τους κυπριακούς (και όχι μόνο) υδρογονάνθρακες εκτίμησε ότι αν συνεχιστούν η σημερινή κατάσταση (δηλαδή οι κολιγιές χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας) και οι «μονομερείς ενέργειες» της Λευκωσίας «δεν υπάρχει απλά πιθανότητα σύγκρουσης, αλλά υπάρχουν και οι πιθανές οικονομικές κυρώσεις, οι πιθανές απώλειες για τις διεθνείς (σ.σ. εμπλεκόμενες στις γεωτρήσεις) εταιρείες». Και επέμεινε ότι η άσκηση πίεσης στους Ελληνοκύπριους προκειμένου να συμφωνήσουν «με τους Τουρκοκύπριους για το ζήτημα του φυσικού αερίου» είναι σημαντική «για τη σταθερότητα, την ειρήνη στην περιοχή και τη δημιουργία αλληλεξάρτησης».

Κατέληξε δε: «Η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (σ.σ. το ψευδοκράτος) με την Τουρκία θα ακολουθήσουν μια πολιτική που αποσκοπεί στην επίλυση των προβλημάτων, όχι στην πρόκληση συγκρούσεων. Ωστόσο, αυτό δεν πρέπει να αναγνωστεί ως παραίτηση από τα δικαιώματα και τα οφέλη μας». Τέλος, ανήγγειλε νέες επαφές «"ενεργού διπλωματίας" με τη διεθνή κοινότητα, για την προστασία και την προώθηση των δικαιωμάτων μας και του δικού μας οφέλους στην Ανατολική Μεσόγειο».

Στο μεταξύ, την Παρασκευή είχε επαφές στα Κατεχόμενα ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου, που μεταξύ άλλων δήλωσε ότι «τώρα πια δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο με διαπραγματεύσεις μακράς διάρκειας» στο Κυπριακό. Η άφιξή του «συνέπεσε» με νέα τουρκική NAVTEX για τη διενέργεια ερευνών του «Μπαρμπαρός» μέχρι και τις 26 Μάη (!), σε μια έκταση 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, που περιλαμβάνει και τμήματα της κυπριακής ΑΟΖ.


Α. Μ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ