Σάββατο 26 Γενάρη 2019 - Κυριακή 27 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ
Νέοι εκβιασμοί από κυβέρνηση - διοίκηση - ΕΕ

Το θέμα των κυρώσεων σε βάρος της Ελλάδας αναθερμαίνει η Κομισιόν για την περίπτωση της ΛΑΡΚΟ, υπενθυμίζοντας σε επιστολή της την «υποχρέωση» της χώρας να εφαρμόσει εντός διμήνου την απόφαση της 9ης Νοέμβρη 2017 του Ευρωδικαστηρίου περί ανάκτησης παράνομων κρατικών ενισχύσεων προς την επιχείρηση, συνολικού ύψους 135,8 εκατ. ευρώ.

Η μη εκτέλεση της απόφασης θα σημάνει πρόστιμο προς τη χώρα υπό τη μορφή παρακράτησης κοινοτικών κονδυλίων. Στην πραγματικότητα, η επιστολή λειτουργεί εκβιαστικά προς τους εργαζόμενους για να αποδεχτούν «λύσεις» ενάντια στα συμφέροντά τους, σε μια περίοδο που η κυβέρνηση συζητάει την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της εταιρείας.

Ο εκβιασμός ΕΕ - κυβέρνησης προστίθεται στις απειλές της ΔΕΗ ότι θα «κατεβάσει τους διακόπτες» εξαιτίας των χρεών ύψους περίπου 300 εκατ. ευρώ που διατηρεί η ΛΑΡΚΟ. Γι' αυτό το θέμα, το υπουργείο Περιβάλλοντος επικαλείται σχέδιο, με το οποίο φέρεται να έχουν συμφωνήσει οι διοικήσεις ΔΕΗ και ΛΑΡΚΟ. Το σχέδιο προβλέπει να συνεχιστεί η ηλεκτροδότηση της επιχείρησης και ταυτόχρονα να υπάρξει μείωση του επιπέδου παραγωγής κατ' αντιστοιχία των διεθνών τιμών νικελίου, μεταβίβαση όλων των απαιτήσεων που έχει η ΛΑΡΚΟ στη ΔΕΗ και «εξορθολογισμός του μισθολογικού κόστους».

Ετσι, η ΛΑΡΚΟ θα προχωρήσει σε μείωση παραγωγής κατά 20% περίπου, για να μειωθεί το κόστος της Ενέργειας που καταναλώνει μηνιαίως, από τα 5,5 εκατ. στα 4,1 εκατ. ευρώ, ενώ συμφωνήθηκε και η τακτική αποπληρωμή του υφιστάμενου χρέους της βιομηχανίας, δίχως να ανακοινωθούν περισσότερες λεπτομέρειες. Η ρύθμιση χρεών προς τη ΔΕΗ εντάσσεται στον συνολικότερο σχεδιασμό ιδιωτικοποίησης της ΛΑΡΚΟ, διαδικασία που απαιτεί συνολική «εξυγίανση» των οικονομικών της, ώστε κι αυτή να καταστεί «ελκυστική» στους δυνητικούς επενδυτές.

Με δεδομένο το μεγάλο ύψος συσσωρευμένων οφειλών της ΛΑΡΚΟ, όχι μόνο προς τη ΔΕΗ, αλλά και προς τράπεζες και την απαίτηση της Επιτροπής για άμεση επιστροφή των «παράνομων» κρατικών ενισχύσεων, οι εναλλακτικές που επεξεργάζεται το αρμόδιο υπουργείο στρέφονται γύρω από την «εκκαθάριση» της επιχείρησης, δηλαδή το «λουκέτο» ή την ιδιωτικοποίηση.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org