Σάββατο 26 Γενάρη 2019 - Κυριακή 27 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Μπακαλίστικα

«Δεν υπάρχει αριστερό, αντιιμπεριαλιστικό "όχι" στη συμφωνία των Πρεσπών», είπε τις προάλλες ο Γ. Δραγασάκης, κουνώντας το δάκτυλο στο ΚΚΕ, μεταφέροντας με διαφορετικά λόγια αυτό που είχε πει η Αναγνωστοπούλου λίγες μέρες πριν, ότι δηλαδή η συμφωνία είναι αντιιμπεριαλιστική (!) επειδή αφαιρεί προσχήματα από τον ιμπεριαλισμό να επεμβαίνει στην περιοχή. Το επιχείρημα αυτό δεν αντέχει βέβαια σε καμιά λογική, παίρνοντας υπόψη ότι ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ εξέφρασαν με κάθε τρόπο τη βούλησή τους να υπάρξει συμφωνία, παρεμβαίνοντας με διάφορους τρόπους σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ, έχοντας βέβαια ως δεδομένη την προθυμία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να υπηρετήσει μέχρι τέλους τον ευρωατλαντικό σχεδιασμό στα Βαλκάνια, προς όφελος της ελληνικής αστικής τάξης. Γι' αυτό άλλωστε ο Στόλτενμπεργκ, η διπλωματία των ΗΠΑ και η Μέρκελ ήταν οι πρώτοι που χαιρέτισαν τη συμφωνία, επισημαίνοντας ακριβώς αυτό: Οτι ανοίγει το δρόμο για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων σε ΝΑΤΟ - ΕΕ, προκειμένου να «περιοριστεί η κακόβουλη ρωσική επιρροή». Πώς γίνεται τώρα οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ να προωθούν μια ...αντιιμπεριαλιστική συμφωνία, στην οποία μάλιστα δεν μπορεί να υπάρξει αντίλογος από τα αριστερά, αυτό μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να το εξηγήσει, επιστρατεύοντας μπακαλίστικες ερμηνείες των κλασικών του μαρξισμού - λενινισμού, όπως αυτές που ανέπτυξε ο Τσίπρας τις προάλλες από το βήμα της Βουλής.

Ούτε λέξη!

Συνάντηση με τον πρέσβη της Βενεζουέλας είχε τις προάλλες ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ και αμέσως μετά έκανε μια δήλωση στην οποία είπε περίπου τα εξής: «Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την αμέριστη στήριξη στον νόμιμο Πρόεδρο Μαδούρο, ύστερα από την ενέργεια του ηγέτη της αντιπολίτευσης να ανακηρύξει τον εαυτό του προσωρινό Πρόεδρο της χώρας, αμφισβητώντας το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του περασμένου Μαΐου. Η πράξη αυτή έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά ενεργειών της αντιπολίτευσης, που ως στόχο έχουν να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση (...) Οι ενέργειες αυτές δεν έχουν σχέση με έναν ειλικρινή διάλογο που πρέπει να γίνει μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης. Οι νεκροί των δύο τελευταίων ημερών και από τις δύο πλευρές πρέπει να είναι και οι τελευταίοι». Διαβάσατε πουθενά τίποτα για τις ΗΠΑ και την ωμή παρέμβασή τους στη Βενεζουέλα; Διαβάσατε καμιά φράση καταδίκης των Αμερικανών, που αναγνώρισαν πρώτοι τον αντιπολιτευόμενο «πρόεδρο» και κάλεσαν τον στρατό της Βενεζουέλας να προχωρήσει σε πραξικόπημα; Κατάπιε τη γλώσσα του ο ΣΥΡΙΖΑ για τον άθλιο ρόλο του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, με τον οποίο άλλωστε πάει χέρι - χέρι σε ό,τι αφορά τον επικίνδυνο ΝΑΤΟικό σχεδιασμό στα Βαλκάνια, στην Ανατ. Μεσόγειο, στη Μαύρη Θάλασσα και τη Μέση Ανατολή. Και να σκεφτεί κανείς ότι ο Σκουρλέτης εξέφρασε την πιο ...«αριστερή» θέση του ΣΥΡΙΖΑ. Για να καταλάβετε, ο Κατρούγκαλος, ως αρμόδιος υπουργός, είπε ότι θα τοποθετηθεί για τη Βενεζουέλα στα όργανα της ΕΕ (!) και ότι στη χώρα αυτή «η κοινωνία και το πολιτικό σύστημα είναι βαθιά διχασμένα»... Αλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε.

Εξαφάνιση

Ούτε μια από τις παρασκευιάτικες αστικές εφημερίδες δεν δημοσίευσε φωτογραφία με τα πανό του ΚΚΕ κρεμασμένα στο βράχο της Ακρόπολης. Εξαίρεση αποτελεί η «Δημοκρατία», η οποία έβαλε τη φωτογραφία μόνο και μόνο για να καταγγείλει την «απρεπή κίνηση» του ΚΚΕ στο «πλέον εμβληματικό σύμβολο του παγκόσμιου πολιτισμού». Είναι τέτοιος ο συγχρονισμός φιλοκυβερνητικών και «αντιπολιτευόμενων» εκδοτικών συγκροτημάτων απέναντι στο αντιιμπεριαλιστικό - διεθνιστικό μήνυμα που εξέπεμψαν τα πανό στην Ακρόπολη, που μας γεννά υποψίες ότι ένα «αόρατο χέρι» ανέλαβε να στήσει τις σελίδες τους... Για να μην αναφερθούμε σε ορισμένους που παρουσίασαν τις μαζικές συγκεντρώσεις του ΚΚΕ κάτω από τον άθλιο τίτλο «Μεγάλες συγκεντρώσεις σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη: "Κάτω τα χέρια από τη Μακεδονία"», μπερδεύοντας τάχα «αθώα» στο ίδιο ρεπορτάζ τις συνάξεις των εθνικιστών, ακόμα και τους επιθέσεις σε βάρος βουλευτών, για να δημιουργούν σύγχυση και εντυπώσεις σε βάρος του ΚΚΕ.

Χαράτσωμα

Κυριολεκτικά δεν περνά ούτε μια μέρα που να μη βγαίνει στην επιφάνεια και μια ακόμα χαρακτηριστική πλευρά από τα αποτελέσματα της αντιλαϊκής πολιτικής εμπορευματοποίησης της Υγείας και του Φαρμάκου, που προωθεί στοχοπροσηλωμένα και η σημερινή κυβέρνηση, βαθαίνοντας τα αντίστοιχα χτυπήματα των προκατόχων της. Λίγες μέρες μετά τις αποκαλυπτικές καταγγελίες για τις άθλιες συνθήκες που αντιμετωπίζουν ασθενείς και υγειονομικοί σε γενικές εφημερίες νοσοκομείων, όπως το «Αττικόν» και το Κρατικό Νίκαιας, λίγες μέρες μετά το θάνατο τριών ασθενών από τη Ζάκυνθο, που ανέμεναν πολλές μέρες να βρεθεί κρεβάτι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, η δημοσιοποίηση έκθεσης της «Deloitte» για τις «δαπάνες υγείας» έρχεται να επαληθεύσει μια ακόμα πλευρά: Το ολοένα και βαθύτερο χαράτσωμα του λαού για τις υπηρεσίες Υγείας. Από το σύνολο των δαπανών υγείας το 2016, το 41% προέρχεται απευθείας από την τσέπη των ασθενών, ενώ η κρατική δαπάνη έφτασε μόλις στο 59%. Οι δε δαπάνες υγείας των νοικοκυριών, από 6,3% των συνολικών τους δαπανών που ήταν το 2011, έφτασαν το 7,4% το 2016. Αυτή είναι η... «ανάταξη του δημόσιου συστήματος Υγείας» που αναμασούν τα κυβερνητικά στελέχη, αυτό είναι το... «κρίσιμο "χαρτί" για την κυβέρνηση και το κοινωνικό πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ», όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας σε πρόσφατη συνέντευξή του: Η πολιτική που αντιμετωπίζει την Υγεία του λαού ως «κόστος» και ως πεδίο κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους, βάζοντας όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη των λαϊκών νοικοκυριών.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org