Τετάρτη 23 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ «ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ»
Οργανώνονται και διεκδικούν κόντρα στους άθλιους όρους δουλειάς και αμοιβής

Από τη σύσκεψη των εργαζομένων στα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας» στη Σύρο
Από τη σύσκεψη των εργαζομένων στα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας» στη Σύρο
Σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας προχωρούν αύριο Πέμπτη στις 12 μ. οι εργαζόμενοι με οκτάμηνες συμβάσεις «κοινωφελούς εργασίας» στα Δασαρχεία της χώρας.

Την πρωτοβουλία για κινητοποίηση των εργαζομένων στηρίζει το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, που έχει απευθύνει κάλεσμα για πανελλαδικό συντονισμό τους. Οι «οχταμηνίτες» στα δασαρχεία έχουν ασφαλιστεί με κωδικούς που δεν αντιστοιχούν στην ειδικότητα του δασεργάτη αλλά του ανειδίκευτου εργάτη, παρά το είδος των εργασιών που εκτελούν. Ετσι, στερούνται επιδόματα και προϋπηρεσία, ενώ λειψά είναι σε πολλές περιπτώσεις τα Μέσα Ατομικής Προστασίας που τους χορηγούνται.

Ανάλογη παρέμβαση έκαναν χτες οι «οχταμηνίτες» δασεργάτες στην Κεφαλονιά, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και στην Αντιπεριφέρεια. Τα δίκαια αιτήματά τους υποστηρίζει το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς - Ιθάκης, που βρέθηκε στο πλευρό τους. Το Εργατικό Κέντρο παλεύει για την ασφάλιση των εργαζομένων ως δασεργατών και για το δικαίωμά τους στη μόνιμη και σταθερή εργασία. Οπως εξηγεί, οι οκτάμηνες συμβάσεις τελειώνουν σε δυο - τρεις μήνες, πράγμα που σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι θα επιστρέψουν στην ανεργία, ενώ οι σχετικές υπηρεσίες, αποψιλωμένες από προσωπικό, θα μείνουν ξεκρέμαστες στην έναρξη της περιόδου πυροπροστασίας. Στην κατεύθυνση αυτή, τονίζει ότι το πρόβλημα αφορά συνολικά το λαό και καλεί όλους τους εργαζόμενους να σταθούν στο πλευρό των δασεργατών της «κοινωφελούς εργασίας».

Σε σύσκεψη καλεί το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής

Σε σύσκεψη για την οργάνωση του αγώνα και τη δημιουργία παναττικής επιτροπής καλεί το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής τους εργαζόμενους που απασχολούνται στους ΟΤΑ μέσα από το πρόγραμμα της «κοινωφελούς εργασίας». Η σύσκεψη θα γίνει αύριο Πέμπτη στις 6 μ.μ., στην αίθουσα Λογιστών (Κάνιγγος 27, Αθήνα).

Στο κάλεσμά του το Συνδικάτο υπενθυμίζει πως όλα τα προηγούμενα χρόνια έχει πρωτοστατήσει στην οργάνωση της πάλης ενάντια στα «προγράμματα της φτώχειας και της μιζέριας», ενάντια στους όρους δουλειάς και αμοιβής που προβλέπουν.

«Με τον ενιαίο αγώνα μας καταφέραμε και οι συνάδελφοι σήμερα έχουν σειρά δικαιωμάτων, όπως να έχουν ίδιο ωράριο με τους υπόλοιπους συναδέλφους, να παίρνουν Μέσα Ατομικής Προστασίας και γάλα, να δικαιούνται όλων των ειδών τις άδειες κ.λπ.», σημειώνει και συνεχίζει: «Σήμερα είναι επιτακτική ανάγκη αυτός ο αγώνας να πάει ένα βήμα παρακάτω, γι' αυτό και σε καλούμε να πάρεις μέρος στη σύσκεψη για να κουβεντιάσουμε, να οργανώσουμε τον αγώνα αλλά και να δημιουργήσουμε την Παναττική Επιτροπή».

Επιτροπή Αγώνα και πρόγραμμα κινητοποιήσεων στη Σύρο

Σε σύσκεψη προχώρησαν την περασμένη Κυριακή οι εργαζόμενοι στην «κοινωφελή εργασία» στη Σύρο, με τη στήριξη του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κυκλάδων.

Οι εργαζόμενοι σύστησαν Επιτροπή Αγώνα, ενώ αποφάσισαν μια σειρά πρωτοβουλίες: Την Πέμπτη 31/1, στις 12.30 το μεσημέρι, θα προχωρήσουν σε κινητοποίηση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Την Πέμπτη 14/2, στις 12.30 το μεσημέρι, θα κάνουν παρέμβαση στον ΟΑΕΔ. Το Σάββατο 16/2 προγραμματίζουν νέα συνάντηση για να αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους.

«Το μόνιμο προσωπικό των δήμων και όλων των δομών στο ευρύ Δημόσιο σταδιακά και μεθοδικά μειώνεται και αντικαθίσταται από συμβασιούχους και εργαζομένους μέσω προγραμμάτων οι οποίοι δουλεύουν σε καθεστώς εργασιακής ομηρίας και με μισθούς πείνας», σημειώνει στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα. Καλεί σε αγώνα για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, αλλά και για μια σειρά ζητημάτων όπως η τήρηση του ωραρίου, η δουλειά με βάση την ειδικότητα κάθε εργαζόμενου, η έγκαιρη καταβολή της μισθοδοσίας, η διασφάλιση και τήρηση των όρων υγιεινής και ασφάλειας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ