Τετάρτη 23 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Πολύμορφη δράση για το στήσιμο μπλόκων σε όλη τη χώρα στις 28 Γενάρη

Από την περιφερειακή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στην Αιτωλοακαρνανία
Από την περιφερειακή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στην Αιτωλοακαρνανία
Μπλόκα σε όλη τη χώρα στήνουν από τις 28 Γενάρη οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στην ΚΑΠ της ΕΕ και στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.

Η αγροτιά βγαίνει ξανά στους δρόμους, απέναντι στα πολλά και πολύ οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει: Οι χαμηλές και «ανοιχτές» τιμές παραγωγού στο σύνολο των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων που διαμορφώνουν οι εμποροβιομήχανοι, η μεγάλη ακρίβεια στα αγροτικά μέσα και εφόδια που επιβάλλουν τα μονοπώλια, αλλά και το ίδιο το κράτος με τον υψηλό ΦΠΑ, οι περικοπές στις επιδοτήσεις - ενισχύσεις οι οποίες με κάθε νέα ΚΑΠ της ΕΕ γίνονται όλο και μεγαλύτερες, η άρνηση του ΕΛΓΑ να αποζημιώσει στο σύνολό τους τις καταστροφές στην παραγωγή από την κακοκαιρία και τις φυτικές και ζωικές νόσους, η υψηλή φορολογία, οι υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές και τα «ειδικά» χαράτσια, μαζί όλα τα άλλα αντιλαϊκά μέτρα που πήραν οι κυβερνήσεις τα προηγούμενα χρόνια, έχουν αποδεκατίσει το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων, δυσκολεύοντας αφάνταστα τη ζωή τους στα χωριά.

Η μόνη διέξοδος για τη μικρομεσαία αγροτιά βρίσκεται στην πάλη για την ικανοποίηση ενός πλαισίου αιτημάτων που αφορά την ίδια την επιβίωσή της. Τα μπλόκα, τα οποία έρχονται ως κλιμάκωση και πανελλαδικός συντονισμός των πολύμορφων αγροτικών κινητοποιήσεων που προηγήθηκαν σε διάφορες περιοχές της χώρας, είναι μια μορφή πάλης με την οποία οι μικρομεσαίοι αγρότες μπορούν να πιέσουν πιο αποτελεσματικά για την ικανοποίηση των δίκαιων και ζωτικής σημασίας αιτημάτων τους. Αυτό, άλλωστε, αποδεικνύει και η εμπειρία, καθώς μέσα από τη σκληρή πάλη στα ισχυρά μπλόκα που οργάνωσε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων τα τελευταία χρόνια, οι αγρότες είχαν ήδη κάποια κέρδη, όπως το αφορολόγητο όριο και η μη φορολόγηση των επιδοτήσεων μέχρι 12.000 ευρώ, το ακατάσχετο όριο στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, η αναβολή για κάποιο χρονικό διάστημα της υλοποίησης αντιαγροτικών μέτρων κ.ά.

Αύριο η πανθεσσαλική σύσκεψη στα Φάρσαλα

Με καθημερινές περιοδείες στα χωριά, συσκέψεις και άλλες δράσεις που οργανώνουν Ομοσπονδίες και Αγροτικοί Σύλλογοι, συνεχίζονται σε όλη τη χώρα οι προετοιμασίες για το στήσιμο των μπλόκων.

Στη Θεσσαλία, από το περασμένο Σαββατοκύριακο, τρακτέρ έχουν βγει στις πλατείες χωριών του νομού Καρδίτσας, ενώ σήμερα θα βγουν σε χωριά των νομών Λάρισας και Τρικάλων, περιμένοντας το σύνθημα να κινηθούν προς το χώρο όπου αναμένεται να στηθεί ένα ισχυρό πανθεσσαλικό μπλόκο, το οποίο θα αποτελέσει το κεντρικό αγωνιστικό μετερίζι, σημείο αναφοράς του αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς σε πανελλαδικό επίπεδο.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν αύριο, Πέμπτη, στην πανθεσσαλική σύσκεψη Ομοσπονδιών, Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων, Επιτροπών Αγώνα, που θα πραγματοποιηθεί στα Φάρσαλα, στις 6 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο.

Θα προηγηθεί σήμερα, Τετάρτη, στις 12 το μεσημέρι, παν-καρδιτσιώτικη σύσκεψη αγροτικών συλλόγων στην αίθουσα της Ομοσπονδίας ΕΒΕ Καρδίτσας.

Στο νομό Λάρισας, οι επαρχιακές συσκέψεις που έγιναν σε Τύρναβο, Αγιά, Ελασσόνα, Φάρσαλα, Πλατύκαμπο, ανέδειξαν τις αγωνιστικές διαθέσεις των αγροτών της περιοχής. Νέα σύσκεψη οργανώνουν στον Τύρναβο την Παρασκευή 25/1, στις 7 μ.μ., στο «Εμμανουήλειο» Πνευματικό Κέντρο, οι Αγροτικοί Σύλλογοι Τυρνάβου, Αμπελώνα, Δαμασίου, Αργυροπουλίου - Λυγαριάς, μαζί με τον Σύλλογο Αμβυκούχων Τυρνάβου, όπου, εκτός από το πώς θα οργανωθεί η συμμετοχή των αγροτών της περιοχής στο μπλόκο, θα συζητηθεί και το θέμα του καθεστώτος των «διήμερων» στο τσίπουρο που θέλει να καταργήσει η κυβέρνηση, επιφέροντας καίριο πλήγμα στους μικρομεσαίους αμπελοκαλλιεργητές.

Στο νομό Τρικάλων, μετά τις πετυχημένες συσκέψεις που οργάνωσαν η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων «Η Ανοιξη» μαζί με τους κατά τόπους Αγροτικούς Συλλόγους στη Φαρκαδόνα και στο Μεγαλοχώρι, κλιμάκια της Ομοσπονδίας συνεχίζουν τις καθημερινές περιοδείες στα χωριά, καλώντας τους αγρότες να πάρουν μαζικά μέρος στα μπλόκα.

Προετοιμασίες και κινητοποιήσεις στην υπόλοιπη χώρα

Αύριο, Πέμπτη, οι αγροτικοί Σύλλογοι Αιγίου «Μπακόπουλος - Ντρίνιας», Δυτικής Αχαΐας, Πατρών, Ωλενίας, ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ερυμάνθου και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων νομού Ηλείας διοργανώνουν συγκέντρωση στις 11 π.μ. στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου στην Πάτρα, διεκδικώντας αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών και των κτηνοτρόφων.

Την Παρασκευή 25/1, στις 7 μ.μ. ο Αγροτικός Σύλλογος Αστερουσίων θα πραγματοποιήσει ανοιχτή Γενική Συνέλευση στο Τεφέλι.

Τη Δευτέρα 28/1 οι αγρότες της Φθιώτιδας κατέρχονται με τα τρακτέρ τους στον κόμβο της Ανθήλης και στη διασταύρωση της Γλύφας στην Πελασγία, μετά από απόφαση που λήφθηκε σε σύσκεψη που διοργάνωσε την περασμένη Κυριακή στην Ανθήλη η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού.

Την ίδια μέρα η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας καλεί σε μαζική συμμετοχή στο μπλόκο που θα στηθεί στις 12.00 στο Αγρίνιο, στην είσοδο της Ιόνιας Οδού στο Χαλίκι. Θα πραγματοποιηθούν προσυγκεντρώσεις με τρακτέρ στη Συκιά Μακρυνείας και στο Αγγελόκαστρο στις 11 π.μ. Την Τετάρτη 30/1 θα πραγματοποιηθεί μεγάλο συλλαλητήριο στον κόμβο Αμφιλοχίας στις 11.30 π.μ.

Η απόφαση λήφθηκε μετά τη διευρυμένη περιφερειακή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στο Αγγελόκαστρο, με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από τις Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, Αρτας, Κέρκυρας, Πελοποννήσου, καθώς και τους Αγροτικούς Συλλόγους από το νομό Αχαΐας. Επίσης παρευρέθηκε εκ μέρους της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας.

Τέλος, οι αγρότες των Χανίων, τη Δευτέρα 28/1 στις 11 π.μ. θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο με αγροτικά οχήματα στη Δημοτική Αγορά της πόλης.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org