Τετάρτη 23 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΛΤΑ
Απεργούν ενάντια στη μείωση προσωπικού και το κλείσιμο καταστημάτων

Σε απεργία κατεβαίνουν σήμερα Τετάρτη οι εργαζόμενοι στα ΕΛΤΑ, ενάντια στο σχέδιο αναδιάρθρωσης που έχει εκπονηθεί και αναμένεται να συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία των εργαζομένων (ΠΟΣΤ), η διοίκηση προωθεί απολύσεις που θα φτάσουν τις 1.900 μέσα στο 2019 και θα ξεπεράσουν τις 2.300 σε βάθος τριετίας, το κλείσιμο 220 καταστημάτων και περαιτέρω μειώσεις μισθών.

Στο πλαίσιο της απεργίας θα γίνει συγκέντρωση έξω από το Θέατρο «Αλφα» (Πατησίων 37), στις 11 π.μ., και θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Οικονομικών.

Κάλεσμα από το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Ταχυδρομείων - Ταχυμεταφορών Αττικής

Με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Ταχυδρομείων - Ταχυμεταφορών Αττικής (ΣΕΤΤΑ) καλεί τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στην απεργία «κόντρα στο νέο σχέδιο αναδιάρθρωσης των ΕΛΤΑ. Απεργούμε ενάντια στις απολύσεις, που τις βαφτίζουν "απομακρύνσεις" (...) Σήμερα ο αγώνας μας δεν μπορεί να περιοριστεί μόνο ενάντια στη διορισμένη διοίκηση όπως μας λέει η ΠΟΣΤ, αλλά στο σύνολο της πολιτικής που εφαρμόζεται και μας τσακίζει τη ζωή, τα δικαιώματά μας. Απεργούμε ενάντια στην εντατικοποίηση, τους χαμηλούς μισθούς, ενάντια στα σχέδια περαιτέρω ιδιωτικοποίησης των ΕΛΤΑ. Απεργούμε για την άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα (...) Απεργούμε για την κατάργηση των συμβασιούχων και ενοικιαζόμενων και τη μετατροπή όλων αυτών των συμβάσεων σε αορίστου».

Οπως επισημαίνει το σωματείο, «λίγοι μήνες μόνο πέρασαν από την μέρα που ανέλαβε η "νέα διοίκηση". Οπως και οι προηγούμενες, είναι διορισμένη από την κυβέρνηση και τους εταίρους της (υπερταμείο - ΕΕ) και έχει έναν και πολύ συγκεκριμένο σκοπό: Την ανάπτυξη και την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου (...) Σε αυτή τους την προσπάθεια είχαν και έχουν πολύτιμο σύμμαχό τους τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό όλων των αποχρώσεων. Τις πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ, ΠΟΣΤ και στα σωματεία των ΕΛΤΑ (...) Είναι αυτοί που προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι η "απελευθέρωση" της Ταχυδρομικής Αγοράς είναι προς όφελός μας, γιατί με τον ανταγωνισμό θα γίνουμε καλύτεροι, κρύβοντας ότι όπου εφαρμόστηκε η "απελευθέρωση" έφερε την ιδιωτικοποίηση. Είναι αυτοί που σφυρίζουν αδιάφορα τη στιγμή που έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό η ιδιωτικοποίηση έργου των ΕΛΤΑ, με εργολάβους, πράκτορες, δουλεμπορικά ενοικίασης εργαζομένων. Είναι αυτοί που με τις υπογραφές τους στις "κοινές συμφωνίες" με τη διοίκηση κατάργησαν τη ΣΣΕ στα ΕΛΤΑ. Και όλα αυτά, μας έλεγαν, τα κάνουν για την ανάπτυξη του Ταχυδρομείου. Ακόμη και σήμερα μιλούν για βιώσιμη ανάπτυξη και κερδοφόρα ΕΛΤΑ!

(...) Οι εργαζόμενοι των ΕΛΤΑ δεν πρέπει να δεχθούμε να σφίξουμε κι άλλο το ζωνάρι για να σώσουμε το Ταχυδρομείο. Δεν είμαστε μια μεγάλη οικογένεια, όπως προκλητικά προπαγανδίζουν! Εμείς οι εργαζόμενοι είμαστε αυτοί που παράγουμε τον πλούτο και αυτοί μας τον κλέβουν για να τον δώσουν προίκα στο μεγάλο κεφάλαιο, να επιδοτήσουν την "υγιή ανάπτυξή" τους. Γι' αυτούς τα ΕΛΤΑ είναι απλά μια επιχείρηση, με μοναδικό στόχο να τη μετατρέψουν με οποιονδήποτε τρόπο σε κερδοφόρα, και για να το πετύχουν αυτό δεν θα διστάσουν να πετσοκόψουν για πολλοστή φορά μισθούς, να απομακρύνουν προσωπικό, να ιδιωτικοποιήσουν το έργο του ταχυδρομείου».

Το Σωματείο καλεί σε συμμετοχή στην απεργία στον όμιλο ΕΛΤΑ, προβάλλοντας τα δικά του αιτήματα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των εργαζομένων: Να καταργηθούν άμεσα όλοι οι αντεργατικοί νόμοι που τσακίζουν τις ΣΣΕ. Καθολική ισχύς και υποχρεωτικότητα των ΣΣΕ. Επαναφορά της ΣΣΕ στα ΕΛΤΑ, με ανάκτηση των απωλειών από το 2009 έως σήμερα. Αμεση πρόσληψη προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Αμεση μετατροπή όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και ενοικίασης σε αορίστου. 5ήμερο - 7ωρο - 35ωρο για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου. Πάλη ενάντια σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης. Κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου της «απελευθέρωσης» της ταχυδρομικής αγοράς και στρατηγικών τομέων της οικονομίας. Αποκλειστικά κρατικοί ενιαίοι φορείς, που ως λαϊκή περιουσία θα υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες. Να αναλάβει το κράτος το κόστος λειτουργίας της κοινωνικής υπηρεσίας των ΕΛΤΑ.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org