Τετάρτη 23 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ
Ξεκινά την Παρασκευή το 25ο Συνέδριό της

Στο επίκεντρό του θα βρεθεί η πλούσια πείρα των αγώνων της τελευταίας τριετίας

Φωτ. από συνέλευση στο εργοτάξιο του ΤΑΡ στον Εβρο, οι οικοδόμοι του οποίου συμμετείχαν μαζικά στις αρχαιρεσίες του κλαδικού Συνδικάτου
Φωτ. από συνέλευση στο εργοτάξιο του ΤΑΡ στον Εβρο, οι οικοδόμοι του οποίου συμμετείχαν μαζικά στις αρχαιρεσίες του κλαδικού Συνδικάτου
Ξεκινά την Παρασκευή 25/1 το 25ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Οικοδόμων. Οι εργασίες του θα γίνουν στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου Χαϊδαρίου και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 27/1.

«Συνεχίζουμε τον αγώνα μας - Βάζουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες και όχι τα κέρδη των λίγων - Δυναμώνουμε την πάλη μας απέναντι στη μεγαλοεργοδοσία και τις δυνάμεις που τη στηρίζουν - Παλεύουμε για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, φτώχεια και πολέμους».

Κάτω από το σύνθημα αυτό, 200 αντιπρόσωποι από 78 σωματεία θα καταθέσουν τους προβληματισμούς και τα συμπεράσματά τους από την πλούσια πείρα των αγώνων της τελευταίας τριετίας. Οπως τονίζει η Ομοσπονδία, το Συνέδριο πραγματοποιείται «σε συνθήκες παρατεταμένης και πολυεπίπεδης επίθεσης στους εργαζόμενους, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της μεγαλοεργοδοσίας που στοχεύει σε ακόμη καλύτερες συνθήκες για την κερδοφορία της, συνθλίβοντας τη ζωή των εργαζομένων του κλάδου και συνολικά των εργατικών - λαϊκών οικογενειών». Στο πλευρό της μεγαλοεργοδοσίας «στέκονται οι κυβερνώντες, προηγούμενοι και σημερινοί, τα αστικά κόμματα και οι "άνθρωποί" της μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα που συγκροτούν τον κυβερνητικό - εργοδοτικό συνδικαλισμό».

«Η ύπαρξη και δράση της Ομοσπονδίας, των πρωτοβάθμιων σωματείων με ταξικό προσανατολισμό, είναι εγγύηση για τις νικηφόρες μάχες και τα αποτελέσματα τόσο για το σήμερα, όσο και για το αύριο που έχουμε ανάγκη όλοι οι εργάτες, όλοι όσοι βλέπουμε τη ζωή μας να τσαλαπατιέται για να ικανοποιηθούν τα συμφέροντα και οι απαιτήσεις του κεφαλαίου», σημειώνει η Ομοσπονδία.

Πανελλαδική κινητοποίηση για τα «υπέρ αγνώστων» ένσημα

Την Παρασκευή, μέρα έναρξης του Συνεδρίου, η Ομοσπονδία οργανώνει πανελλαδική κινητοποίηση για την αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων, με συγκέντρωση στις 11 π.μ. στην πλατεία Κάνιγγος και πορεία στο υπουργείο Εργασίας. Οπως υπογραμμίζει, μαζί με τα ασφαλιστικά τους ζητήματα, οι οικοδόμοι θα απαιτήσουν άμεσα μέτρα για την υγεία και την ασφάλειά τους στους χώρους δουλειάς.

Οπως εξηγεί η Ομοσπονδία, τα «υπέρ αγνώστων» ένσημα «αντιπροσωπεύουν πραγματικές μέρες δουλειάς και ασφάλισης, για τις οποίες ο ασφαλιστικός φορέας (ΕΦΚΑ) έχει εισπράξει πολλά εκατομμύρια ευρώ σε εισφορές και συνεχίζει να εισπράττει». Αντίστοιχα, η αναγνώριση και διανομή τους είναι «η επιστροφή στους οικοδόμους της κλεμμένης ασφάλισής τους». Μάλιστα, στην περίπτωση των συγκεκριμένων ενσήμων, «αυτός που κλέβει την ασφάλιση των οικοδόμων δεν είναι ο συνήθης ύποπτος, δηλαδή η μεγαλοεργοδοσία, αλλά το ίδιο το κράτος, που βάζει στα ταμεία του έσοδα και δεν αποδίδει τα ένσημα στους δικαιούχους».

Για τη συμμετοχή στη συγκέντρωση δρομολογούν πούλμαν:

-- Η Ενωση Οικοδόμων Αιτωλοακαρνανίας, με αναχώρηση στις 6 π.μ. από το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου. Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 2641.022.325 (9 π.μ. - 1 μ.μ. και 5 μ.μ. - 7 μ.μ.).

-- Το Συνδικάτο Οικοδόμων Λάρισας, με αναχώρηση στις 6 π.μ. από το Εργατικό Κέντρο Λάρισας.

Υπερδιπλάσια συμμετοχή στις αρχαιρεσίες της Ενωσης Οικοδόμων Αλεξανδρούπολης

Με μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στις Κατασκευές πραγματοποιήθηκαν οι αρχαιρεσίες στην Ενωση Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Αλεξανδρούπολης και Περιφέρειας. Στις εκλογές υπερδιπλασιάστηκαν οι ψηφίσαντες, δίνοντας νέα δύναμη στο Σωματείο και επιβραβεύοντας τη δράση του το προηγούμενο διάστημα.

Συγκεκριμένα, ψήφισαν 154 (από 69) και εκλέχθηκαν 3 αντιπρόσωποι για το Εργατικό Κέντρο Αλεξανδρούπολης (είχε 1) και 2 αντιπρόσωποι για την Ομοσπονδία Οικοδόμων (είχε 1).

Με ανακοίνωσή του, το Σωματείο σημειώνει ότι «οι εκλογές αποτέλεσαν σημαντικό βήμα και κλιμάκωση του αγώνα στο εργοτάξιο κατασκευής του Σταθμού Συμπίεσης του Αγωγού Φυσικού Αερίου TAP για υπογραφή εργοταξιακής ΣΣΕ, με αυξήσεις και ανθρωπινότερα ωράρια. Η μαζική συμμετοχή των εργαζομένων του έργου στις αρχαιρεσίες αλλά και η εκλογή πολλών μελών του νέου Διοικητικού Συμβουλίου από το εργοτάξιο αποτελούν την καλύτερη απάντηση στην εργοδοσία για την αποφασιστικότητα να προχωρήσουμε τις διεκδικήσεις μας ενωμένοι και οργανωμένοι».

«Η νέα χρονιά πρέπει να μας βρει σε εγρήγορση και θέση μάχης», τονίζει το Σωματείο και καταλήγει: «Δίνουμε αγωνιστικό ραντεβού στα εργοστάσια, στις βιομηχανικές ζώνες, στα εργοτάξια και σε κάθε χώρο δουλειάς για να δυναμώσουμε το μέτωπο της μαχητικής διεκδίκησης, για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, για την ανασύνταξη του εργατικού - συνδικαλιστικού κινήματος».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org